Hlavní obsah

Pozor! Víte, kterých 9 potravin může vašeho psa zabít?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma psího miláčka? Pak mu jistě chcete dopřát to nejlepší, a tak vám občas „upadne“ z ruky nějaká ta pochoutka, kterou právě jíte. Věděli jste ale, že některé potraviny mohou psa během krátké chvíle i zabít?

Článek

Krmení psa má svá pevná pravidla, ale ať už ho krmíte granulemi, syrovým masem nebo mu vyvařujete, určitě se čas od času neubráníte myšlence, že by bylo fajn mu něčím přilepšit. Navíc, kdo by těm smutným loudícím očím odolal! Pozor ale, některé zdánlivě neškodné a zcela běžné potraviny mohou vašemu chlupáčkovi velmi uškodit nebo ho i zabít. Které to jsou?

Kynuté těsto

V zimě proběhl internetem příběh malého psa, který snědl trochu kynutého těsta a pak ho dva dny na veterinární klinice probouzeli. Zatímco vy můžete při pečení ujídat těsto dle libosti, pro psa může být takové ujídání fatální. Kynoucí těsto je totiž plné alkoholu z kvasinek, který se vypaří až při pečení. Po pozření těsta dochází u psů v žaludku ke kvašení a uvolňování množství plynu. Ten nafukuje žaludek a pak i střeva, což má za následek život ohrožující stav.

Alkohol

Nejen alkohol z kynutého těsta, ale jakýkoli alkohol je pro zvířata vysoce toxický! Představuje pro psy mnohem větší riziko otravy než pro lidi a jeho požití u nich může vést ke zvracení, průjmu, potížím s dýcháním, bezvědomí i úmrtí. A to při výrazně menším množství než u člověka.

Foto: NaturalBox, Shutterstock.com

Alkohol představuje pro psy větší riziko než pro člověka. Může mu ublížit už v malém množstvíFoto: NaturalBox, Shutterstock.com

Čokoláda

Pro psy je asi tou vůbec nejnevhodnější potravinou. Obsahuje metylxantiny – alkaloid zvaný teobromin – a kofein. Psi jsou na ně mimořádně citliví. Malému psovi stačí kousek hořké čokolády a může následovat i smrt v důsledku srdečního a respiračního selhání. Čím vyšší obsah kakaa, tím je čokoláda nebezpečnější.

Kofein

Podobně nebezpečný je i kofein, který poškozuje srdeční a nervový systém. Velká koncentrace kofeinu blokuje adenosinové receptory, což přispívá k poruchám srdečního rytmu. Pro psy je nebezpečná už dávka 100–200 mg na jeden kilogram.

Foto: NOBUHIRO ASADA, Shutterstock.com

Čokoláda a všechno co obsahuje kofein může psovi poškodit nervový systém a srdceFoto: NOBUHIRO ASADA, Shutterstock.com

Sladkosti a umělý cukr

Nejen čokoláda, ale i ostatní sladkosti jsou pro psy nebezpečné. A zvláště ty obsahující sladidlo xylitol. Ten je pro psy výrazně toxický a zvyšuje hladinu inzulinu, což je může ohrozit na životě. Navíc poškozuje i játra.

Hroznové víno a hrozinky

Hrozny vypadají jako neškodné ovoce, ale otrava jimi je u psů rychlá. Začíná podrážděním zažívacího traktu a může přejít až k akutnímu ledvinnému selhání, které končí smrtí. Přesný důvod, proč je hrozno pro psy nebezpečné, není znám, míra rizika záleží na citlivosti jedince a na jeho genetické výbavě.

Foto: Antonova Ganna, Shutterstock.com

Po hroznu mohou psům selhat ledvinyFoto: Antonova Ganna, Shutterstock.com

Avokádo

Obsahuje nebezpečnou složku persin, která poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Po jeho požití se mohou dostavit dýchací potíže, zvětšení břicha a nadměrné hromadění tekutiny v hrudníku.

Cibule

Toxická jak pro psy, tak pro kočky je i cibule, a to ve všech podobách – syrová, vařená i sušená. Látky obsažené v cibuli způsobují u psů poruchy zažívání, může dojít až k poškození červených krvinek.

Vařené kosti

Kosti jsou pro psovité šelmy a tedy i pro psy přirozenou součástí stravy, ale pouze v syrovém stavu. Vařené jsou pro ně nebezpečné, protože jsou křehké a snadno se odlomí. Obzvláště nebezpečné jsou pak kuřecí kosti, které se štěpí nejvíce a mohou tak poškodit žaludek či střeva.

Existuje spousta dalších potravin, které psímu žaludku nesvědčí. Kromě těch, co obsahují hodně soli a koření, to může být i ovoce, jako například meruňky, broskve, či hrušky, neboť v trávicím traktu psa kvasí a mohou způsobit nadýmání a průjem či poškodit játra.

A čím přilepšujete svému chlupáčovi vy?

Reklama

Načítám