Hlavní obsah

Chůva: Jak vybrat tu nej?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Místo školky využijte chůvuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše dítě se právě pokusilo sfouknout svíčku na svém prvním dortu. Do školky ho vezmou až za další dva roky, jestli tedy budete mít štěstí. S manželem máte hypotéku na dům a v zaměstnání šéf naznačil, že vaše dobře placené místo pohlídá už jen pár měsíců. A babičky jsou ještě zaměstnané nebo bydlí 100 km daleko...

Článek

Časopis Uzlíček

Podobný obrázek můžeme najít v mnoha našich rodinách. Přestože Česká republika patří délkou poskytování rodičovského příspěvku k předním zemím, většina maminek se snaží co nejdříve vrátit ke své práci, ať už je to z důvodů finančních, nebo kvůli seberealizaci v zaměstnání, kdy nechtějí přerušit svůj profesní růst. Proto mnoho žen musí tuto situaci řešit chůvou. A jako každé, má i toto řešení svá „pro" i „proti".

Koho si vybrat, aby se postaral nejlépe?

Agentur zajišťujících hlídání dětí je dnes u nás opravdu hodně. S téměř neexistující možností jeslí je to také pro mnoho rodin jediná alternativa, jak  zajistit péči o dítě v době, kdy musí do práce oba rodiče. Zájem o chůvy za posledních pět let výrazně stoupl.

„V dnešní době je už hlídání dětí standardní služba," říká majitelka agentury na hlídání dětí Iva Vychodilová. Chůvy jsou schopné zajistit péči i několikaměsíčním miminkům, nehledě na denní či noční dobu.

První otázka, která jistě napadne každého, je: Jsou chůvy důvěryhodné osoby, aby mohly pečovat o malé dítě? Naprostou samozřejmostí v každé dobré agentuře je jejich čistý trestní rejstřík. Další požadavky na budoucí chůvy se liší. Mnohde si tak přivydělávají studentky vysokých škol, častým kritériem výběru je nekuřáctví či schopnost domluvit se cizím jazykem. Jednoznačně nejpřísnější podmínky platí pro chůvy, které pečují o nejmenší miminka a batolata.

„Pro věkovou kategorii 0 - 3 roky zajišťujeme chůvy výhradně se zdravotnickým vzděláním, pro děti starší tří let máme pedagogické pracovníky," upřesňuje Iva Vychodilová. Každá zájemkyně také musí předložit reference z předchozích zaměstnání nebo brigád. A jednoduché, i když velmi účinné, je také další kritérium: „Osobně testuji každou chůvu na vlastním tříletém dítěti. Podle toho poznám, jestli je vhodná na tuto práci nebo ne."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Babička od vás může být dalekoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Může si to naše rodina dovolit?

Ačkoliv se hlídání dětí už nedá označit za finančně nedostupné, vše je samozřejmě relativní. Zásah do rodinného rozpočtu to každopádně je. Uvádíme orientační ceny, které se samozřejmě v různých agenturách a především v různých lokalitách mohou lišit:

Ta správná chůva pro moje dítě

Při hledání na internetových stránkách agentur, poskytujících hlídání dětí, nalezneme mnohé. Fotky potenciálních „tet", jejich věk, vzdělání, záliby a koníčky. Jestli ale bude fungovat ona pověstná „chemie" či sympatie mezi ní a naším dítětem, se odhadnout nedá. Jak tedy probíhá „namlouvání" mezi chůvou a rodinou?

„Důležité je, aby chůvu vybírali oba rodiče," doporučuje dětská psycholožka Ilona Špaňhelová. Každý má totiž trochu jiný úhel pohledu. „Rodičům bych poradila, aby měli na chůvu nějaké doporučení. Od agentury nebo ještě lépe od známých," dodává psycholožka.

Pro profesionální agenturu platí podle Ivy Vychodilové jasné heslo: Náš zákazník = náš pán. „Když se rodině vybraná chůva líbí, jdeme se seznámit na společnou schůzku. Zároveň tak otestujeme společně s rodiči, jak se k dítěti chová a jestli je ono samotné v její společnosti spokojené," vysvětluje.

Související témata:

Načítám