Článek
Sandtnerčiny pracny jsou z neloupaných mandlí, křehoučké a nádherně voní po hřebíčku a skořici. Těsto se kypří amoniem, říká se mu také cukrářské droždí, seženete ho za pár korun na internetu nebo v některých zapadlých drogeriích. Díky němu jsou porézní a opravdu křehké. V tomhle receptu ho ale můžete vynechat, budou skvělé i tak.
Postup
01.
Najemno rozmixujte celé neloupané mandle. Do mísy prosejte hladkou mouku, cukr, kakao a nakonec mandle.
02.
Přidejte najemno nastrouhanou žlutou část citronové kůry, hřebíček, skořici, špetku soli a na špičku nože amonium. Všechny sypké suroviny dobře promíchejte metličkou.
Tip: Podle originálního receptu patří do těsta jenom jeden tlučený hřebíček, já mám ale jeho chuť a vůni velmi ráda, proto jsem ho dala víc. Vždy si jej čerstvě nadrtím v hmoždíři a proseju přes jemné sítko. Moje pracny jsou tak opravdu pikantně hřebíčkové a výrazně voňavé. Záleží ale jenom na vás, jakou cestu zvolíte.
03.
Do mísy přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky a prsty rychle vypracujte kompaktní těsto, nehněťte ho příliš dlouho, stačí, když se suroviny dobře spojí. Z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do fólie a dejte na pár hodin rozležet do lednice.
04.
Asi 15 minut před pečením vyndejte těsto z lednice, aby trochu povolilo. Předehřejte troubu na 160 °C. Těsto rozkrájejte na menší kousky podle velikosti formiček, lehce je obalujte v mouce a vtlačte do formiček. Snažte se o nepříliš silnou stejnoměrnou vrstvu a do každé pracny udělejte ještě palcem důlek. Já mám opravdu malé formičky, plnila jsem je proto natřikrát – postačí, když formičky mezi pečením jenom jemně vytřete suchým ubrouskem.
Tip: Před prvním pečením můžete formičky velmi lehce vymazat rozpuštěným máslem, když máte ale starší, „zajeté“ formičky, není to nutné.
05.
Pečte v předehřáté troubě podle velikosti formiček asi 12–15 minut. Pracny nejdřív hodně nabudou a nafouknou se, poté se propadnou a uprostřed bude zřetelný důlek po palci. Až splaskne i poslední, bývá většinou upečeno. Jednu ale opatrně rozlomte na zkoušku a případně jim dopřejte ještě minutku v troubě.
06.
Ještě teplé opatrně vyklopte a poprašte jemným moučkovým cukrem. Skladujte v papírové krabici vyložené alobalem v chladu.
A vyzkoušeli jste už někdy netradiční škvarkové pracny? Anebo si můžete podle Sandtnerové upéct ještě vanilkové rohlíčky či linecké.