Hlavní obsah
3,1
(213)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kolem medvědích tlapiček nazývaných též pracny se u nás doma vždy dost diskutovalo: zatímco pro manžela je to cukroví, bez kterého Vánoce prostě nepřijdou, pro mě to byl vždy nudný kousek a nikdy se mi do jejich pečení příliš nechtělo. Letos jsem je ale rehabilitovala, tenhle recept je skutečně skvostný.

40 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 kousků
Budete potřebovat
  • 50 g mandlí
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžička kakaa
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka amonia
  • 95 g másla
Na dokončení a posypání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Sandtnerčiny pracny jsou z neloupaných mandlí, křehoučké a nádherně voní po hřebíčku a skořici. Těsto se kypří amoniem, říká se mu také cukrářské droždí, seženete ho za pár korun na internetu nebo v některých zapadlých drogeriích. Díky němu jsou porézní a opravdu křehké. V tomhle receptu ho ale můžete vynechat, budou skvělé i tak.

Postup

01.

Najemno rozmixujte celé neloupané mandle. Do mísy prosejte hladkou mouku, cukr, kakao a nakonec mandle.

02.

Přidejte najemno nastrouhanou žlutou část citronové kůry, hřebíček, skořici, špetku soli a na špičku nože amonium. Všechny sypké suroviny dobře promíchejte metličkou.

Tip: Podle originálního receptu patří do těsta jenom jeden tlučený hřebíček, já mám ale jeho chuť a vůni velmi ráda, proto jsem ho dala víc. Vždy si jej čerstvě nadrtím v hmoždíři a proseju přes jemné sítko. Moje pracny jsou tak opravdu pikantně hřebíčkové a výrazně voňavé. Záleží ale jenom na vás, jakou cestu zvolíte.

03.

Do mísy přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky a prsty rychle vypracujte kompaktní těsto, nehněťte ho příliš dlouho, stačí, když se suroviny dobře spojí. Z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do fólie a dejte na pár hodin rozležet do lednice.

04.

Asi 15 minut před pečením vyndejte těsto z lednice, aby trochu povolilo. Předehřejte troubu na 160 °C. Těsto rozkrájejte na menší kousky podle velikosti formiček, lehce je obalujte v mouce a vtlačte do formiček. Snažte se o nepříliš silnou stejnoměrnou vrstvu a do každé pracny udělejte ještě palcem důlek. Já mám opravdu malé formičky, plnila jsem je proto natřikrát – postačí, když formičky mezi pečením jenom jemně vytřete suchým ubrouskem.

Tip: Před prvním pečením můžete formičky velmi lehce vymazat rozpuštěným máslem, když máte ale starší, „zajeté“ formičky, není to nutné.

05.

Pečte v předehřáté troubě podle velikosti formiček asi 12–15 minut. Pracny nejdřív hodně nabudou a nafouknou se, poté se propadnou a uprostřed bude zřetelný důlek po palci. Až splaskne i poslední, bývá většinou upečeno. Jednu ale opatrně rozlomte na zkoušku a případně jim dopřejte ještě minutku v troubě.

06.

Ještě teplé opatrně vyklopte a poprašte jemným moučkovým cukrem. Skladujte v papírové krabici vyložené alobalem v chladu.

A vyzkoušeli jste už někdy netradiční škvarkové pracny? Anebo si můžete podle Sandtnerové upéct ještě vanilkové rohlíčky či linecké

Související témata:

Načítám