Hlavní obsah

Čistka v botníku: Proč byste měla vyhodit baleríny a žabky?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Kralují vašemu letnímu botníku žabky a lehké balerínky? Povíme vám, co si o tom myslí lékaři. Rozhodně vám to totiž neschvalují! Stejně jako boty na příliš vysokém podpatku.

Článek

Jsou lehké, vzdušné, většinou i hezky barevné – a tak nějak už patří k létu. Řeč je o žabkách, balerínách, ale i espadrilkách. Boty, ve kterých se v létě cítíte tak volně a lehce… Lékaři před nimi ale důrazně varují, stejně jako před chozením bez bot, nebo nošením malé či nepadnoucí obuvi.

Proč vadí žabky?

Patříte mezi odvážlivce, kteří v žabkách klidně absolvují i výlety na dovolených nebo v nich klidně chodí celý den po městě? Napříště byste si to měli dobře rozmyslet! „Hlavním problémem je absence řádné stélky, podrážky s podpatkem a volnost paty. Platí to hlavně pro žabky, ve kterých jsou nohy přetěžovány a při dlouhodobém nošení může docházet k jejich trvalému a vážnému poškození, například k narušení nožní klenby, “ říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Na chvíli o dovolené a na pláž jsou žabky v pohodě. Nenoste je ale celý denFoto: stockfour, Shutterstock.com

Placaté jsou špatné na páteř

Z obliga nejsou ani baleríny nebo ostatní lehké plátěné boty. Jestliže si bez nich svůj botník nedovedete představit, připlaťte si alespoň za kvalitnější modely, které mají alespoň pevnější stélku, kterou lze doplnit o vložky, popřípadě klínky pod paty, které jejich vlastnosti vylepší. I přesto vám ale odborníci dlouhodobé nošení takových bot nedoporučí.

„Nošení špatných bot není nezdravé jen pro nohy. Veškeré patologie se přenáší dále a mohou způsobit problémy i v jiných částech těla, hlavně páteři. Bolesti bederní či krční páteře mohou mít prvotní příčinu ve špatné obuvi,“ říká MUDr. Tomanová.

Jakou botu obout?

Vhodná obuv, a to nejen v létě, by měla dokonale padnout, mít pevný opatek (kolem paty), který patu zafixuje. Důležitou součástí je také podpatek, který zajišťuje správnou polohu nohy. Měl by být vysoký od jednoho do tří centimetrů. Boty by měly být z kvalitního a prodyšného materiálu. Pokud hledáte vzdušnou letní obuv, zaměřte se na kvalitní sandále, které splňují vše zmíněné.

Zásadní také je, aby bota měla dostatečnou velikost i šířku. „Důsledkem nošení bot, kde není dost místa pro prsty – ať již z důvodu velikosti, nebo úzké špičky, jsou vbočené palce a malíky. U malých dětí může k této deformitě dojít dokonce i nošením příliš úzkých punčocháčů nebo ponožek,“ říká MgA. Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení obuvi Fare. Vbočený palec má navíc za následek deformaci příčné klenby, která poklesne a rozšíří se. Průvodní nepříjemností jsou i otlaky a kuří oka. „Boty mají být tak široké, aby neutlačovaly prstní klouby,“ vysvětluje Jana Šůstková.

Dobře, tak půjdu bosky!

Ačkoli se chození bez bot vrací do módy a „bosochodce“ lze vidět často i v ulicích měst, nemusí to být vhodné pro vaše nohy. „Člověk byl kdysi zvyklý chodit bos, ale ty doby jsou pryč a navykli jsme si nosit boty. Jestliže začnete chodit bez nich, musíte se připravit na otlaky a otoky. Jestli to chcete vyzkoušet, pak u moře v písku, v přírodě na trávě nebo podobně. Taková zkušenost je pro nohy dobrá, aktivuje i nepoužívané svaly i vazivové tkáně a plosky nohou se tak mohou promasírovat,“ vysvětluje MUDr. Tomanová.

Proč škodí vysoké podpatky?

Ačkoli to většina žen neslyší ráda, nohám rozhodně nesvědčí ani příliš vysoké podpatky. Čím vyšší jsou, tím je zatížení nohy nerovnoměrnější. „Zdravá“ výška podpatku, na kterém se budete pohybovat celý den, je čtyři centimetry. „S podpatkem vyšším než 9 cm už přenášíte 80 procent své váhy na přední část chodidla. A kombinace podpatku a špičaté boty, to si koleduje o otlaky, mozoly, vbočené palce a kladívkové prsty. Přidat se k tomu může i plochá noha, zkrácení Achillovy šlachy a problémy s krevním zásobením dolních končetin či bolesti páteře,“ upozorňuje Jana Šůstková.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nohy vám nepoděkují ani za příliš vysoké podpatky. Pokud chodíte v botách celý den, podpatky by neměly být vyšší než 4 centimetryFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Myslíte při nákupu bot hlavně na zdraví nohou – nebo preferujete vzhled? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám