Hlavní obsah

Co dokáže masáž a proč si ji narodinovat místo antidepresiv

Foto: A Lot Of People, Shutterstock.com

Foto: A Lot Of People, Shutterstock.com

Reklama

Nechat si namasírovat bolavá záda nebo po dlouhém výletu ztěžklé nohy je úlevné a příjemné. Vhodně provedená masáž vám ale dokáže pomoci i od nadbytečných kil nebo tíživých myšlenek.

Článek

Masáž není jen příjemnou relaxací, ale komplexní ozdravnou procedurou, která vás dokáže zbavit akutních i chronických bolestí, ale i psychických blokád. Pokud je toho na vás v poslední době moc, může být tou pravou úlevou nejen pro vaše přetížená bedra.

Klasická zažene i chronické bolesti

Klasickou masáž si dopřejte, pokud potřebujete ulevit například bolavé krční páteři či přetíženým trapézám. K tomu dochází zejména při špatném držení těla, celodenním sezením u počítače a nedostatku pohybu. Masáž umí ulevit od akutních potíží i chronických bolestí a uvolnění blokád vede i k odstranění bolestí hlavy, organismus se lépe detoxikuje a celkově se zlepšuje imunita.

Foto: LAMP SOUL STUDIO, Shutterstock.com

Masáže mají různá zaměření, vybírejte podle toho, co potřebujete vyřešit. Je to zablokovaný krk, nebo trpíte úzkostmi?Foto: LAMP SOUL STUDIO, Shutterstock.com

Sportovní zlepší váš výkon

Pokud trpíte po sportu na skřípnuté nebo přetížené svaly, může to být nejen nevhodným cvičením, ale i tím, že se zaměřujete na silový trénink a výkonnost, ale zanedbáváte strečing a protažení. „Výsledkem zanedbávání přirozených potřeb organismu jsou chronické bolesti či blokády pohybu,“ varuje pražská fyzioterapeutka Tereza Novotná.

Sportovní masáž může vaše pohybové aktivity vhodně doplnit. „Odborně provedená masáž dokáže podpořit regenerační procesy v těle, pomáhá v boji s únavou a umí zmírnit svalové napětí při fyzickém přetížení. Kromě toho ale dokáže svalstvo stimulovat a pomoci k lepšímu sportovnímu výkonu,“ popisuje fyzioterapeutka.

Lymfatická vám vykouzlí nohy do minisukně

Lymfu tvoří čirá tekutina obsahující odpadní látky, ale i prospěšné živiny a látky nezbytné pro fungující imunitu. Při nevhodném životním stylu nebo po úrazu či operaci ale nemusí tělem proudit tak, jak je třeba, takže se začnou tvořit otoky. Lymfodrenáž se doporučuje jako podpůrná léčba při ortopedických potížích, artróze, svalových a kostních úrazech. Pomůže ale i s lepší detoxikací organismu, podporou imunity, při hormonálních změnách, má také omlazující efekt a zabírá proti otokům, křečovým žilám nebo pomerančové kůži.

„U celulitidy se pro vysoký efekt doporučuje návštěva jednou týdně a alespoň 10 opakování. Už po jedné terapii pocítíte uvolnění tlaku a lehkost v dolních končetinách a ústup únavy,“ popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky. Tím, že se zbavíte otoků, zbavíte se vlastně přebytečné vody v těle, a tím pádem i pár kilogramů, které se projeví na váze.

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Existují i masáže proti křečovým žilámFoto: David Pereiras, Shutterstock.com

Čínská uleví vašemu zažívání

Masáže využívají i znalosti čínské medicíny, například o energetických drahách neboli meridiánech. „Energie v těle neproudí nahodile, ale po drahách vedoucích od jednoho tělesného systému ke druhému. Tyto vnitřní meridiány jsou propojeny s vnějšími body na povrchu těla, které můžete masážemi stimulovat. Tak ovlivníte fungování a zdraví vnitřních orgánů i celého organismu,“ vysvětluje zakladatelka centra Dům jógy Věra Vojtěchová. Masáž vám může pomoci porazit nepříjemné křeče, vyladit trávení, urychlí detoxikaci, platí ale i na otoky a celulitidu.

Hloubková uvolní vaši hlavu

Dokonce i stres, únavu či velký smutek dokážou odplavit šikovné ruce a pravidelná relaxace na masérském lehátku. Stále více technik se dnes vedle fyzických zaměřuje i na psychické a duševní blokády, podporují zdravý a klidný spánek a dokáží harmonizovat celé tělo. V nabídce salonů zapátrejte po hloubkové, havajské Lomi Lomi, indické antistresové nebo ajurvédské masáži. Můžete vyzkoušet techniku masáže dáta snéhan pocházející z ajurvédy. Ta se provádí teplým sezamovým olejem, který má schopnost prosáknout hluboko do tkání a odbourává i psychické bloky.

V současné době jsou ale podle nařízení vlády masážní salony zavřené. Než se tedy na masáž vydáte, raději se seznamte s aktuálně platnými nařízeními vlády

Reklama

Načítám