Hlavní obsah

Akupunktura ano, či ne? S čím vám může pomoct?

Foto: Studio 72, Shutterstock.com

Foto: Studio 72, Shutterstock.com

Reklama

Akupunktura je alternativní léčebná metoda, která vychází z tradiční čínské medicíny. Při ní se do určitých bodů na těle zapichují speciální jehličky. Tyto body mají souvislost s jednotlivými orgány. Ale je tato metoda opravdu účinná? A s jakými problémy vám může pomoci?

Článek

Stlačením akupunkturních bodů se má vyřešit spoustu nejrůznějších zdravotních potíží, počínaje bolestmi zad a hlavy přes nevysvětlitelnou únavu až po uvolnění napětí či poruchy spánku. Výsledky odborných studií se však ohledně účinků akupunktury liší.

Tisíce let stará metoda

Akupunktura pochází z Číny a je to tisíce let stará léčebná metoda. Její největší rozkvět nastal v 7. století, kdy se akupunktura stala samostatným léčitelským oborem (a víte, jak fungují homeopatika?). Později se rozšířila do většiny asijských států, ale do Evropy se dostala až v 17. století, a její největší rozmach na starém kontinentě nastal ve 20. století.

Do naší země se akupunktura dostala poprvé v roce 1965. Na konci 80. let byla Akupunkturistická společnost přijata do České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a byla oficiálně prohlášena za specializaci.

Jak funguje akupunktura

Jde o alternativní léčbu bez použití jakýchkoli farmak. Akupunkturisté pracují se speciálními jehlami, které zapichují na různá místa na těle, která leží na takzvaných meridiánech. To jsou podle tradiční čínské medicíny dráhy lidského těla, kterými proudí životní energie člověka. Tato ucelená síť spojuje jednotlivé orgány a vzájemně je ovlivňuje. Je-li někde energie narušena nebo je v nerovnováze, projeví se to tělesnou bolestí, nemocí nebo psychickými potížemi. (Dá se akupunkturou zhubnout?)

Foto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Meridiány jsou dráhy, kterými v těle proudí životní energieFoto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Akupresura a další alternativy

Akupunktura slibuje rozproudění vitální energie a následné zlepšení zdravotního stavu. Pomocí jehel by se vám měly v těle vyrovnat hladiny těchto energií, které pak pozitivně působí na fungování celého těla. A hodí se místo plastických operací!

Na akupunkturní body se může ale působit nejen jehlami, ale i tlakem (akupresura), magnetem (magnetopunktura), světlem (světelné diody) či laserem (laseropunktura).

Jehly místo anestezie?

Čína zpopularizovala anestezii například tvrzením, že může zcela nahradit analgetika. A to i v případě nejrůznějších chirurgických zákroků.

V roce 2006 byla dokonce v pořadu BBC prezentována operace srdce za plného vědomí pacientky. Veškeré bolesti při zákroku měla údajně utlumit akupunktura. Celé se to však později ukázalo jako velký podvod. Pacientka byla přímo zdrogována léky na bolest (víte, že se dříve předepisoval na kašel heroin?). Podobně se odhalilo i mnoho dalších podvodů. Kvůli podobným výmyslům pak akupunktura ztratila na popularitě i důvěryhodnosti.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Účinnost akupunktury je z vědeckého hlediska stále spornáFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co akupunktura (ne)léčí

Názory odborníků i laiků na to, zda akupunktura funguje, nebo ne se dost liší. Jedni na ni nedají dopustit, druzí ji hází do pytle se všemi nedůvěryhodnými alternativními metodami. Mezi lékaři je však překvapivě velké procento těch, kteří se alternativou alespoň částečně zabývají.

Podle webu České lékařské akupunkturistické společnosti ČLS JEP může tato metoda reálně pomoci s psychosomatickými nemocemi, různými typy bolestí zad nebo hlavy, dokáže výrazně snížit projevy migrény  či alergie, léčí návykové choroby, poruchy imunity i poruchy motorických funkcí.

Na zlomeniny jehly nefungují

Akupunktura samozřejmě nedokáže řešit úrazy nebo léčit vážné nemoci. Nepomůže vám v případech, kdy již v těle došlo k organickým změnám. Obecně platí, že se tradiční čínská medicína zaměřuje na prevenci, ne na léčbu. Pokud máte vážnější zdravotní problém, raději vyhledejte specializovaného lékaře.

Někdo nedá na alternativní medicínu dopustit. Víte třeba, že i horečku lze snížit přírodní cestou?

Reklama

Související témata:

Načítám