Hlavní obsah

Bolí vás záda? Může za to kabelka, igelitky i okna

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Reklama

Bolí vás záda? Třeba to pomine, když se naučíte správně nosit nákupy, mýt okna a nedělat si zbytečné starosti. Přečtěte si, co všechno zvyšuje riziko bolavého hřbetu. Budete překvapeni!

Článek

Osm lidí z deseti má zkušenost s bolestí zad. Možná i proto, že dělají něco špatně. A mohou to být běžné věci, které by vás nemusely vůbec napadnout. Čeho se tedy vyvarovat?

1. Nošení dětí a těžkých věcí 

Záda vás vytrestají bolestí, když to přeženete se zátěží. Znají to maminky větších dětí, které se rády nosí v náručí nebo na ramenou, páteř podobně trpí i při zvedání těžkých věcí z předklonu „přes záda“. „Při zvedání předmětů se snažte mít napřímenou páteř i hrudník a zaujměte postoj s nakročenou jednou nohou vpřed nebo mírně stranou, případně s malým pokrčením kolene,“ radí Rostislav Skýpala, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí.

2. Igelitky a kabelka na jedné straně

Zádům neprospívá ani nošení objemnějších nebo těžších tašek v jedné ruce nebo kabelka stále na stejném rameni. Zátěž byste si měli vždy rovnoměrně rozdělit, aby páteř byla napřímená, nikoli v úklonu na jednu stranu. Už jste zkusili městský batoh?

3. Nevhodné prádlo

Příliš těsné stahovací prádlo nebo podprsenka – i to může být důvod bolesti zad. Obojí způsobuje špatné držení těla a horší funkcí svalů, které záda zpevňují a podporují správné držení. Špatně vybraná podprsenka – a to i ta zbytečně větší – neposkytuje prsům potřebnou oporu a začnete se hrbit. Výsledkem je pak bolest zad a krční páteře.

Foto: Art_Photo, Shutterstock.com

Za bolestí zad může být i nepadnoucí podprsenka nebo příliš těsné prádloFoto: Art_Photo, Shutterstock.com

4. Velký úklid

Pořádným zápřahem je také třeba jarní úklid, když ho pojmete jako víkendový maraton. Znamená to hodiny ohýbání, zvedání, držení rukou nahoře při mytí oken nebo předklon u vysávání a mytí podlahy. Když k tomu přičtete ještě prochladnutí, které s otevřenými okny souvisí, pak je bolest zad téměř nevyhnutelným koncem. I tady platí, že všeho s mírou. Úklid je dobré dávkovat po troškách a proložit ho uvolňující aktivitou – třeba procházkou.

5. Nezdravý jídelníček

Problémy v oblasti bederní páteře a hrudníku se mohou ohlašovat i potíže s trávením. Do zad vystřeluje bolest při nadýmání. Zamyslete se tedy, zda nemáte jedno ze svých „žravých“ období, upravte jídelníček, dopřejte střevům víc vlákniny a nastartujte trávení pohybem.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Bederní páteř a hrudník vás můžou boleti i kvůli problémům s trávenímFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

6. Stres a starosti 

Pocit, že nesete těžké břemeno, které sotva udržíte a bolí vás z něj záda. Ten těžký pytel na zádech mohou být vaše starosti a nevyřešené problémy. Podobné stavy dostávají do křeče svaly kolem páteře a výsledkem je bolest. Úlevu vám může přinést relaxace nebo pomoc psychologa.

7. Kouření 

Potřebujete motivaci, proč přestat kouřit? Možná vám pomůže fakt, že právě tento zlozvyk může být i za bolestí zad. Nikotin omezuje průtok krve a správnou výživu buněk. Obratle a ploténky pak neprospívají a může vzniknout zánět. A ještě ke všemu: kuřáky bolí obecně všechno víc, protože kouření zvyšuje vnímání bolesti.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Kuřáky mohou záda bolet právě v důsledku jejich zlozvykuFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

První pomoc: jak uvolnit bolest zad

Při náhlé bolesti zad vám přinese úlevu suché teplo, které pomalu uvolní blokace – strnulé a stažené svaly. „Na bolavé místo můžete přiložit nahřátý otrubový polštářek nebo elektrickou dečku. Krátkodobě lze užít nesteroidní antirevmatikum v kombinaci s vitaminy skupiny B ve vysokých dávkách,“ radí Hynek Lachmann, neurolog z FN Motol.

Úlevou pro bolavá záda může být i domácí cvičení. „Pokud máte gymnastický míč, položte se na něj břichem, ruce i nohy zkřižte do písmene X a vyvěste k zemi. U některých typů přetížení pomůže i kočičí hřbet, kterým si plynule protáhnete páteř pouze v rozsahu, který je příjemný a nebolestivý. Ulevit vám může i poloha v kleku na čtyřech, kdy se zvedá střídavě a plynule jedna paže ke stropu, s pohledem očima do dáli,“ doporučuje fyzioterapeut Rostislav Skýpala. Jestli bolest spontánně nepoleví do dvou týdnů či se opakuje, neodkládejte návštěvu odborníka.

Reklama

Načítám