Hlavní obsah

Co (ne)dělat, když přetrhnete klíště? Hlavně nepanikařit

Foto: asife, Shutterstock.com

Foto: asife, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem prevence je obezřetnost. I tak se ale někdy stane, že se klíště zakousne. Riziko nákazy lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou potom stoupá. Přesto byste neměli panikařit. Ani tehdy, když při vyndávání klíště přetrhnete.

Článek

Stejně, jako dlouhé teplé večery, patří k létu i klíšťata. Ta ale mohou člověka nakazit vážnou chorobou. Existuje hned několik druhů těchto parazitů, na které u nás můžete narazit. Kromě klíštěte obecného, které znají snad všichni, jsou to ještě klíšť lužní a piják lužní, kteří jsou běžní na jižní Moravě.

Ačkoliv zatím není zcela jasné proč, tato moravská klíšťata začínají v poslední době migrovat do Čech, alespoň podle prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc., českého parazitologa a pedagoga. Tyto druhy mohou přenášet nebezpečné infekční onemocnění – virovou klíšťovou encefalitidu, klíště obecné pak i bakteriální lymskou boreliózu. Pro úspěšnou léčbu je zásadní včasné rozpoznání příznaků obou chorob.

Jaká je nejlepší prevence?

I když následky kousnutí klíštěte mohou být tragické, není podle profesora Grubhoffera důvod k panice. Důležité je ale dodržovat vhodná preventivní opatření. Jejich základem je patřičné oblečení, tedy dlouhé nohavice a kotníkové boty. Po každé návštěvě míst, kde se paraziti mohou vyskytovat, byste se také měli důkladně prohlédnout.

„Zkrátka nejlepší prevencí před nakažením se a onemocněním je snížit pravděpodobnost kontaktu s klíšťaty,“ upozorňuje vědec a dodává, že riziko napadení snižují i vhodné repelenty. „Nebezpečí klíšťat byste neměli podceňovat ani když patříte mezi jedince, kteří jimi nejsou příliš vyhledáváni,“ dodává Jan Erhart, odborný pracovník, který se zabývá laboratorním chovem klíšťat.

Co dělat, když klíště špatně vyndáte?

A jak klíště dostat ven, když se stejně zakousne? Ohledně toho koluje řada mýtů. Podle profesora Grubhoffera byste se měli vyvarovat různých lidových rad, například že je třeba klíště zakápnout olejem, aby se pustilo. Dobré ale je užít dezinfekce. Před započetím vytažení i po jeho ukončení. Nejúčinnější je potom opatrné viklání ze strany na stranu. Důležité je použít pinzetu a ruce ochránit rukavicemi. A když se parazit přetrhne? Nic se neděje. „Hlavovou část snadno vyjmete z podkoží jehlou, podobně jako když si zadřete třísku,“ radí parazitolog a dodává: „Hlavně zachovat klid a nezmatkovat, zejména když tuto operaci provádíte u malého dítěte.“

Obřích klíšťat se bát nemusíte

Panika není podle Libora Grubhoffera nutná ani v případě nyní poměrně diskutovaného výskytu „gigantických“ klíšťat rodu hyalomma, která se nedávno objevila v Německu. „Myslím, ze už i u nás byly zaznamenány sporadické nálezy těchto klíšťat na stěhovavých ptácích,“ informuje vědec. „Ve střední Evropě za obvyklých klimatických podmínek ale není toto klíště schopné dokončit životní cyklus, a tak i pravděpodobnost šíření nebezpečné nákazy, jakou je například virové onemocnění krymsko-konžskou hemoragickou horečkou, je prakticky nulová.“

Foto: Astrid Gast, Shutterstock.com

Kruhová nebo oválná červená vyrážka je jedním z příznaků lymské boreliózyFoto: Astrid Gast, Shutterstock.com

Lymská borelióza

A jak poznáte, že vás klíště nakazilo? Kruhová nebo oválná červená skvrna, horečka, zimnice, bolesti hlavy a kloubů, únava či zduřelé lymfatické uzliny. Tak se může projevovat onemocnění lymskou boreliózou (užívá se také termín lymeská borelióza) po kontaktu s klíštětem infikovaným bakteriemi boreliemi. Čím déle jste bez léčby antibiotiky, tím se symptomy zhoršují. Časem se přidává bolest v rukou a nohou a nepravidelný srdeční tep. Situace může vyústit až v Bellovu obrnu (poškození nervu na jedné straně tváře vyvolávající oslabení nebo paralýzu obličejových svalů) nebo dokonce v zánět mozku a míchy. „Když je lékařem včas rozpoznána, lze lymskou boreliózu úspěšně vyléčit vhodnými antibiotiky,“ informuje profesor Grubhoffer.

Virový klíšťový zánět mozku

Virová nákaza zvaná klíšťová encefalitida nebo též klíšťový zánět mozku je další nebezpečné infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Vzácně se můžete nakazit i prostřednictvím tepelně neupravených produktů z kozího či ovčího mléka. Onemocnění napadá mozek a mozkové blány. V počátcích se může projevit pouze mírnými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou. Později se bolesti zvyšují, nastupuje horečka, dezorientace, poruchy pohybové koordinace a ztuhnutí šíje. Může dojít až k ochrnutí, poruchám soustředění a narušení funkce mozku projevující se snížením intelektuálního výkonu. V krajních případech přichází i smrt (co ještě můžete chytit od klíštěte). Chránit se můžete účinným a bezpečným očkováním. Léčba zahrnuje podávání protivirových léků a dalších podpůrných přípravků.

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Nákazou klíštěte jsou nejvíce ohroženy děti, senioři a celkově lidé se slabší imunitouFoto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Nejenom klíště je mozku nebezpečné, víte, co se děje s vaším mozkem ve vedrech

Reklama

Načítám