Hlavní obsah

Strašák borelióza: Znáte záludnosti této choroby?

Foto: benik.at, Shutterstock.com

Foto: benik.at, Shutterstock.com

Reklama

Hodně se mluví o klíšťové encefalitidě a o významu očkování. Proti borelióze však lidské vakcíny zatím nejsou, a možná i proto to není tak oblíbené téma. Ani tuto nemoc ale není radno podceňovat. Zjistěte, jak vážná je a co vše může způsobit.

Článek

Lymeská borelióza je nejčastější onemocnění, které v Česku klíšťata přenášejí. Každoročně se jí nakazí na čtyři tisíce lidí a jejich počty mají lehce vzestupnou tendenci. Je to dáno posunem klíšťat do vyšších a chladnějších lokalit a do měst, i poučenějším přístupem pacientů a lékařů.

Nemoc způsobuje bakterie rodu Borrelia (léčí se tudíž antibiotiky) a není proti ní očkování. „Onemocnění je nutno co nejdříve začít léčit, aby se předešlo rozšíření infekce a přechodu do chronické fáze,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří. Neřešení potíží totiž může vyústit ve vleklé a komplikovaně léčitelné postižení kůže, nervů, kloubů, ale i srdce!

Jak boreliózu poznáte? Někdy dost těžko

Varovat by vás měla charakteristická červená skvrna v místě přisátí klíštěte, později se může přidat svědění, vyrážka a bolesti nebo pohybové omezení kloubů a svalů. Už tady se ale ukazuje „zákeřnost“ boreliózy: někomu se skvrna nevytvoří a přenašečem nákazy jsou navíc i komáři, jimž nikdo nevěnuje takovou pozornost jako klíštěti. Varovat může rovněž únava, závratě, horečka, bolest svalů a kloubů, tedy příznaky, které lze snadno přičíst viróze či přetížení. Objevují se klidně až v horizontu týdnů – i více než měsíc po nákaze.

Kontrola pro jistotu

Říkáte si, co s tím? Je-li právě teplejší část roku a klíšťová sezona, máte za sebou pobyt v přírodě a necítíte se delší dobu dobře, napoví vám kontrola u lékaře či vyšetření krve. Někteří odborníci ho doporučují i po delším pobytu v přírodě nebo ke konci sezony, třebaže potíže nemáte – velké procento onemocnění může probíhat bezpříznakově.

Foto: Steven Ellingson, Shutterstock.com

Nebezpečnou boreliózu nepřenášejí jen klíšťata, ale někdy i komářiFoto: Steven Ellingson, Shutterstock.com

Testy napovědí, ale ne vždy

Testy fungují jednoduše: odhalí v krvi přítomnost protilátek, poukazujících na postupující nákazu. Ale ani na to se nelze stoprocentně spolehnout. „Protilátky, které informují o onemocnění boreliózou, se v těle mohou vyvíjet týdny nebo klidně i tři měsíce po kontaktu s klíštětem. Navíc v určitých regionech má až 25 procent populace pozitivní protilátky, protože již dříve onemocněním prošlo a ani o tom nevědělo,“ říká MUDr. Martin Jan Stránský, neurolog z Polikliniky na Národní v Praze.

Z dalších dostupných diagnostických metod lze využít sérologické testy Western Blot nebo testování ELISA, vyhodnocující enzymatické látky a koncentraci protilátek. Pojišťovny je ale zpravidla neproplácí, cena se pohybuje v řádu stovek korun. K dispozici je i jednorázový test pro domácí použití – pořídíte ho bez receptu v lékárně, stojí kolem 400 Kč a z kapky krve vyčtete, zda si tělo vytváří protilátky na bakterie rodu Borrelia.

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Repelenty proti klíšťatům i komárům nejsou zbytečné – můžete se tak vyhnout nepříjemnostemFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Rizika neléčené boreliózy

Lékař vyhodnotí výsledky testů, aktuální zdravotní stav i pacientovu anamnézu a podle toho určí diagnózu a nejvhodnější medikaci. Je-li nemoc léčena včas, odezní zpravidla bez dalších komplikací. Jinak může vést k zánětu kůže, kloubů, nervového systému, ale i k zápalu mozkových blan nebo srdce a objevují se i deprese či potíže s pamětí.

„V první fázi onemocnění jsou první volbou léčby širokospektrální antibiotika. Absolutní většina nemocných se po jejich nasazení vyléčí bez následků. Jestliže však nemoc postoupí do sekundární a terciární fáze, závisí léčba na konkrétních projevech. Při pokročilé či terciární neuroborelióze již antibiotika nemají žádný smysl,“ konstatuje Jan Stránský. Až desetině pacientů pak zůstávají trvalé následky!

Neprojeví se, ale škodí

Nemoc se po kontaktu s infikovaným hmyzem projeví zhruba u třiceti procent lidí. Ti ostatní však nemusejí mít vyhráno: borelióza se sice neprojeví, ale bakterie v těle způsobí dlouhodobý zánět. „Významná zátěž imunitního systému může vést k poruchám imunitních pochodů typu alergie a dalším problémům,“ varuje docent Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier. Zkoumá se dokonce souvislost mezi „přechozenou“ či bezpříznakovou boreliózou a narůstajícím výskytem potravinových intolerancí.

Antibiotika nejsou prevence

Rozhodně ale neberte antibiotika preventivně jen proto, že jste si našli klíště. „Určitě to není nejlepší řešení. Antibiotika samotná mohou vyvolat různé problémy a navíc to může přispět ke vzniku rezistence,“ varuje před jejich nadužíváním Rastislav Maďar. Vždy vyčkejte na výsledek krevních testů, a pokud budou závěry jasné a lékař vám tyto léky předepíše, pak je určitě doberte: jejich vedlejší účinky jsou rozhodně menším zlem než borelióza v pokročilé fázi.

Našli jste si letos už klíště?

Reklama

Související témata:

Načítám