Hlavní obsah

Zákeřná klíšťata: Encefalitidou a boreliózou to nekončí!

Foto: Yellowj, Shutterstock.com

Foto: Yellowj, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne klíště, většině lidí se vybaví riziko nákazy klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. To ale není všechno, čím vás může malý parazit „obdarovat“. Které další nemoci přenášejí i tuzemská klíšťata a které si můžete dovézt například ze zahraniční dovolené?

Článek

Na světě existuje mnoho druhů klíšťat a také řada infekčních nemocí, které přenášejí. Asi každý už slyšel o borelióze a encefalitidě, ale věděli jste, že třeba méně známou babesiózou je podle výsledků testování laboratoře Protean nakaženo více klíšťat než encefalitidou?

Když jedna infekce nestačí

Původcem babesiózy je prvok, který napadá červené krvinky a množí se v nich. Dříve byla babesióza považovaná za velmi vzácné onemocnění rozšířené hlavně ve Spojených státech, ale v současnosti se o ní mluví stále častěji i v tuzemsku. Vedle únavy, horečky, bolesti svalů a kloubů se u nakaženého může objevit i žloutenka.

Problematický je i fakt, že se babesióza mnohdy vyskytuje v tandemu s lymskou boreliózou (až v 25 % případů). Obě nemoci se sice léčí antibiotiky, ale každá jiným druhem.

„Klíště může být přenašečem více než jednoho patogenu, což vede k takzvaným koinfekcím. Hlavní úskalí u nich spočívá v nedostatečné diagnostice. Když se po přisátí klíštěte objeví problémy, běžně se v krvi nezjišťují protilátky proti vzácnějším nemocem, takže může docházet k neadekvátní léčbě. Infekce je často objevena až poté, co pacient nereaguje na léčbu a je zřejmé, že příznaky jsou způsobené jiným patogenem,“ uvádí vedoucí laboratoře Protean Miroslava Burýšková.

Vyšetření krve proti méně častým nemocem přenášeným klíšťaty lékař navrhuje v případě, že na ně má vzhledem k příznakům podezření nebo když nezabírá léčba. Pokud chcete vy sami udělat maximum, můžete vyjmuté klíště poslat do speciální laboratoře, kde si lze zaplatit testování i na vzácnější onemocnění. 

Foto: baranq, Shutterstock.com

Důsledné používání repelentů se opravdu vyplatíFoto: baranq, Shutterstock.com

Skvrna jako při borelióze

Další infekcí – tentokrát bakteriálního původu – je ehrlichióza. Ta pro změnu napadá krvinky bílé a snižuje jejich obrannou funkci. „Skvrna na kůži může připomínat lymskou boreliózu. Další příznaky nákazy zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a končetin, zvětšení uzlin, jater i sleziny,“ popisuje docent Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier. Ehrlichióza se léčí antibiotiky, díky nimž obtíže odezní během několika dnů. Pokud se ale nemoc nezachytí včas, hrozí selhání ledvin i srdce!

Další na seznamu je tularémie. Tato mikrobiální infekce sice primárně ohrožuje zajíce, ale je přenosná i na člověka. Nakazit se lze při manipulaci s kontaminovaným masem nebo v důsledku jeho požití, ale právě také prostřednictvím klíštěte. Od způsobu nákazy se odvíjejí i příznaky: po kousnutí klíštětem je to horečka, celková slabost, únava, vřed spolu s lokální infekcí kůže a zduření nejbližších mízních uzlin. Léčí se antibiotiky. Tularémie jako důsledek konzumace nakaženého masa se projevuje zánětem mízních uzlin, který připomíná angínu, bolestmi břicha, průjmy a zvětšením sleziny.

Foto: KPixMining, Shutterstock.com

Lymská borelióza se léčí antibiotiky, ale někdy není snadné ji diagnostikovatFoto: KPixMining, Shutterstock.com

Nebezpeční mazlíčci

K méně častým bakteriálním infekcím se řadí bartonelóza. Přenáší ji nejen klíšťata, ale také blechy nebo vši. Dostat ji můžete od domácího mazlíčka, a proto se jí říká nemoc z kočičího škrábnutí. K horečce a bolestem hlavy se přidává vyrážka, oteklé uzliny a neurologické obtíže – třes, rozostřené vidění, problémy s rovnováhou nebo necitlivost končetin. I v tomto případě lékař povolá na pomoc antibiotika.

„Suvenýr“ z dovolené

Chystáte se na dovolenou? Před klíšťaty se neschováte ani v zahraničí. „Na jihu balkánského poloostrova a v Turecku jsou některá klíšťata infikovaná krymsko-konžskou hemoragickou horečkou, která se projevuje horečkou a krvácením,“ upozorňuje Rastislav Maďar. Úmrtnost dosahuje až 50 % případů. Neexistuje proti ní vakcína, léčba je podobně jako například u Eboly podpůrná a zaměřuje se na zmírnění projevů onemocnění. Podávají se léky pro srážlivost krve, které zvyšují šanci na uzdravení. U pacientů, kteří přežijí, se stav obvykle zlepšuje od desátého dne.

Výskyt klíšťat v Česku i dalších zemích je momentálně velmi vysoký. Očkovat se ale zatím dá jen proti klíšťové encefalitidě, a proto je důležité mít se na pozoru.

Jak se chráníte před klíšťaty?

Načítám