Hlavní obsah

5 příčin věčné žíznivosti aneb Tyhle nemoci vám hrozí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte pořád žízeň? Pro začátek stačí víc pít a méně solit. Nepomáhá to? Tělo možná signalizuje problém.

Článek

Žízeň je způsob, jímž tělo hlásí, že má nedostatek vody nezbytné pro správné fungování. Je normální, že žízníte v horkém počasí nebo potom, co jste si dali do těla při tréninku. Pokud se vám ale žízeň nedaří ukojit, můžete mít zdravotní problém a měli byste se poradit s lékařem. Nestrachujte se ovšem zbytečně dopředu – většinu stavů, které způsobují žízeň, lze léčit.

1. Dehydratace

Nadměrné cvičení, přílišné pocení, průjem či zvracení. To vše může zapříčinit dehydrataci, stav, kdy tělo nemá dost vody nutné k plnění běžných úkonů (kolik vody denně). Hlavním příznakem je žízeň. K ní se obvykle přidává i tmavě zbarvená zapáchající moč, suchá ústa a kůže, únava a bolesti hlavy. „Nejspolehlivějším ukazatelem správné hydratace těla je právě barva moči, ta by měla být ideálně světle žlutá,“ potvrzuje RNDr. Michaela Bebová, biochemička z Prahy. „Tmavě žlutá, hodně koncentrovaná moč s výraznějším zápachem, by měla být signálem k doplnění většího množství tekutin.“

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Je normální, že žízníte po náročném tréninku. Pokud se vám ale žízeň nedaří uhasit, možná máte žíznivkuFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

2. Cukrovka 

Neuhasitelná žízeň bývá jedním z příznaků diabetu neboli cukrovky. Při tomto onemocnění zvyšuje nedostatek hormonu inzulínu hladinu glukózy v krvi. Ta se dostává i do moči, přičemž stahuje více vody z těla a způsobuje tak častější nutkání odběhnout si na malou. Vaše tělo pak přirozeně potřebuje nahradit tekutinu, kterou ve zvýšeném množství ztrácí, a vy žízníte.

Kromě žízně a častého nutkání močit se cukrovka projevuje také únavou, hubnutím, rozmazaným viděním, častými močovými infekcemi, problémy v sexu nebo zhoršeným hojením ran. „Je vhodné neopomenout pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, kdy hladina glykémie může být jedním z parametrů, který je sledován,“ radí MUDr. Jitka Pegnerová, praktická lékařka z Prahy.

3. Žíznivka 

Pokud na sobě kromě žízně pozorujete příznaky dehydratace, a přitom máte potřebu častého močení, možná trpíte stavem zvaným diabetes insipidus neboli žíznivka. Navzdory názvu nemá s cukrovkou nic společného. Způsobuje jej nedostatek hormonu, který pomáhá ledvinám kontrolovat množství vody v těle. To celkově narušuje schopnost organismu s vodou hospodařit, ačkoliv hodně pijete. Žíznivka se může projevit i nechutenstvím, zvracením či průjmy. „Choroba je relativně vzácnější a k její diagnóze jsou třeba podrobná vyšetření,“ dodává Jitka Pegnerová.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Neukojitelná a nutkavá touha pít může být i výsledkem nervozity a stresuFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

4. Špatné žlázy

Nevhodně zvolené léky, některé typy léčby rakoviny, poškození nervů v mozku, nadměrné kouření, zvýšené dýchání ústy (třeba u spánkové apnoe) nebo sjögrenův syndrom (autoimunitní onemocnění postihující žlázy s vnější sekrecí), to všechno může způsobit, že slinné žlázy vytváří méně slin a ústa jsou vlivem toho suchá. Vedle neukojitelné touhy po vodě s tím souvisí i zápach z úst, změna chuti, podrážděné dásně a problémy se žvýkáním. Pokud vás suchá ústa trápí dlouhodobě, požádejte lékaře o vyšetření.

5. Psychogenní žízeň

Jste často nervózní a ve stresu? Možná právě zde leží důvod vaší žíznivosti. Podle doktorky Jitky Pegnerové může být pravidelné popíjení nealkoholických tekutin pro někoho dokonce neovladatelným zlozvykem, jímž si může vyvolat až příznaky cukrovky. V závislosti na míře fyzické aktivity byste měli vypít přibližně 8 sklenic vody za den. Pokud zvýšeně nesportujete a cítíte nevysvětlitelnou nutkavou potřebu pít více, měli byste se odebrat k doktorovi. „Vždy je nutno takového člověka vyšetřit. Pokud se vyloučí případné nemoci, může jít o psychickou závislost.“

A jak často chodíte na WC na malou? Víte, že když je to víc než osmkrát denně, máte možná rakovinu

Reklama

Načítám