Hlavní obsah

Co o víkendu? Poznejte města s průvodcem a zažijte adrenalin

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Společným jmenovatelem letošní zimy jsou spíše jarní teploty a nejinak tomu bude i o nadcházejícím víkendu. Přemýšlíte, co podniknout? Pokud máte rádi procházky městem se zajímavým výkladem nebo si libujete v pouťových atrakcích, bude to pro vás víkend snů!

Článek

Těšíte se od pondělí na víkendové volno a máte v plánu si je vychutnat a pořádně užít? To by chtělo dobrý plán a inspiraci. Pokud vám nezačínají jarní prázdniny a nechystáte se utéct za sněhem, máme pro vás tipy na skvělé akce. Můžete se procházet českými městy za doprovodu znalců historie, něco společně tvořit s dětmi, zažít pořádný adrenalin nebo navštívit interaktivní poznávací výstavu.

Na jaké počasí se připravit? V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne začne být zataženo a místy se objeví déšť nebo přeháňky. V noci klesnou teploty na +2 až –2 °C, přes den vystoupí na příjemných 6 až 10 °C. V neděli to bude velmi obdobné, ale oteplí se: nejnižší noční teploty budou 8 až 4 °C a přes den 8 až 12 °C.

Oslavte Karla Zemana

Letos uplyne sto let od narození uznávaného českého režiséra a scenáristy Karla Zemana (1910–1989). Muzeum Karla Zemana na pražské Kampě představuje interaktivní formou celoživotní dílo a revoluční filmové triky tohoto kouzelníka filmového plátna. Největší prostor je věnován filmům Cesta do pravěku (1955), Vynález zkázy (1958) a Baron Prášil (1961). Expozice je složená z filmových scén a malých ateliérů a vy se můžete mezi kulisami natáčet „v akci“. Vyrazte celá rodina – velcí prostudují Zemanovy plány a návrhy, menší se vznesou na létajícím stroji, projdou po měsíci a zkusí ovládat ponorku (znáte nejdivnější světová muzea?).

Foto: Libor Sváček

Mistr filmových triků, ze kterých byla paf i Amerika. To byl Karel ZemanFoto: Libor Sváček

Přijede pouť!

Jste milovníci adrenalinových radovánek? Pak jistě víte, co to znamená, že je svátek Matěje na dohled! 24. února letos připadlo na pondělí, ale Matějská pouť začíná v holešovickém areálu Výstaviště Praha již v sobotu!

Čekají na vás tradiční i nové atrakce. Projeďte se na ruském kole, vyvětrejte hlavu na centrifuze, složte bobříka odvahy v trojpatrovém strašidelném zámku a potrénujte bránici v domě smíchu. Vystřelená růže a autodrom jsou samozřejmostí. A pokud makáte na postavě do plavek, dejte si o víkendu pauzu, na pouť se chodí mlsat.

Foto: Profimedia.cz

Sice radíme mlsat, ale možná až po kolotočích a centrifugáchFoto: Profimedia.cz

Oslavte MDPCR

Víte, jaký svátek připadá na pátek? Jedná se o Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu a vyplatí se to podržet v paměti. Po celé České republice se (nejčastěji) v sobotu konají na oslavu zajímavé akce, prohlídky po pamětihodnostech a podobně. A skvělé je, že se jich můžete zúčastnit zdarma nebo za symbolickou cenu. Prozkoumejte v Pardubicích například Muzeum kouzel, v Prostějově se vydejte po stopách středověku, v Liberci chystají procházku na téma Albrecht z Valdštejna a v Olomouci si vyslechněte příběhy domů i řady tamních významných osobností (proč dát šanci olomouckým tvarůžkům).

Foto: BC04, Shutterstock.com

Na Mezinárodní den průvodců nachystalo město Pardubice devět tras a je na co se těšitFoto: BC04, Shutterstock.com

Plzeňské dílny v pivovaru

Přes týden není na kreativní řádění s dětmi čas a prostor, tak si to o víkendu vynahraďte! A jestli nemáte nápady, vyrazte na tvořivé dílny do Pivovarského muzea v Plzni. V inspirativním historickém prostředí si vyrobíte originální přáníčko z lásky, závěsné srdce na ozdobu dveří, rámeček na rodinnou fotku nebo voňavý pytlíček pro sladké sny. A když už v Plzni budete, zkuste místní Techmania Science Center nebo zoo, zábavě se meze nekladou.

Foto: Pivovarské muzeum v Plzni

Nemusíte řešit nápady, materiál, ani následný úklid. Jen buďte kreativní!Foto: Pivovarské muzeum v Plzni

Výstava o ženách kdysi

Název výstavy Nevěsty z jiných světů, cizinky v nás může evokovat přehlídku svatebních šatů, ale nenechte se mýlit! V Muzeu Komenského v Přerově se vrátíte v čase a nahlédnete originálním způsobem do šesti historických období a do ženského světa dávných časů. Díky ostatkům a vybavení hrobů odhalíte životní příběhy šesti žen, pro které sňatek znamenal zásadní změnu. Opustily místo narození a vydaly se do nového, neznámého prostředí vzdálených zemí a neznámých kultur. Poznáte keltské Amazonky, krásky ze severu nebo dětské nevěsty.

Foto: Profimedia.cz

Putovní výstava o ženách se přemístila do Přerova. S čím výlet do historie spojíte?Foto: Profimedia.cz

Mengeleho dvojče

Kniha na konec tentokrát není zrovna oddechového typu. Ale někdy je potřeba si připomenout i horší část našich dějin. Jiří Fišer (84) patřil k Mengeleho dvojčatům, na kterých prováděl Doktor smrti v Osvětimi své sadistické experimenty. Podobně jako Adolf Hitler (†56) toužil Josef Mengele (†67) zjistit, kudy vede cesta k nadčlověku. Bratři na vlastní kůži poznali, jak tenká byla tehdy hranice mezi životem a smrtí. Jim se podařilo přežít a Jiří, Mengeleho dvojče A-782, nyní za pomoci novináře Pavla Barocha vypráví svůj příběh.

Foto: Nakladatelství Zeď

Mengeleho dvojče A-782, Pavel Baroch, nakladatelství Zeď, 170 stranFoto: Nakladatelství Zeď

Inspirovali jsme vás některým tipem? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Načítám