Hlavní obsah

Co pomáhá na akné a jak se zbavit jizviček?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší mýtus ohledně pleti je, že akné se týká jen puberťáků. Tohle téma řeší spousta z nás, o to víc, když teď musíme čím dál častěji nosit roušky. Jak zatočit s pupínky jednou provždy?

Článek

Akné trápí asi 40 % žen ve věku mezi 20 a 40 lety. Jedna věc jsou hormony a genetika, druhá, jak se o pleť (ne)staráte. Vznik pupínků a jejich stav totiž hodně zhoršují bakterie. Jak s akné zatočit jednou pro vždy a bez jizev?

Proč máme pupínky?

Příliš mnoho mazu na pokožce a nedostatečné odlučování odumřelých kožních buněk. Když se tyto dvě složky sloučí, je tu černá tečka a pupínek. U dospělých žen se nejčastěji vyskytuje akné kolem brady a na krku. Běžně se tak děje vlivem hormonálních změn před menstruací.

„Typický je výskyt zánětlivých pupínků, uzlin nebo puchýřků, které jsou způsobeny ucpáním vývodu mazových žláz a jejich následným zánětem. Celkový stav akné často také zhoršuje přítomnost roztočů, kvasinek a bakterií. V tkáni pokožky pak vznikají hluboké a rozsáhlé záněty, které se jen obtížně a dlouho hojí,“ říká Denisa Jasinská z české společnosti Essenté, která se zabývá výrobou dermokosmetiky.

Cíl je jasný: omezit nadměrnou produkci mazu, zatočit s odumřelými kožními buňkami a pořádně, ale zároveň jemně, pleť čistit.

Pozor na jizvy

Zbavit se pupínku je jedna věc, ale co jeho hojení? V zájmu pleti bez jizviček byste se měly vyhnout vymačkávání ucpaných pórů. „Zásadní v prevenci tvorby jizev je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést ke vzniku infekce v ráně a také ke vzniku jizev,“ varuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

A jak pečovat o aknózní pleť? Když si vtíráte krém do pokožky, zároveň ji jím jemně masírujte. „Pravidelnou masáží dochází ke zlepšení cirkulace krve, a tím ke zlepšení pružnosti zjizvené tkáně,“ dodává Lucia Mansfeldová.

Pokud je stav s jizvami vážný, vyhledejte účinné procedury, které vám pomůžou: chemický peeling, laser, výplně kyselinou hyaluronovou nebo mikrojehličkování (microneedling), kdy se pomocí mikrojehliček aplikuje regenerační sérum do kůže a tím se zvyšuje jeho účinnost.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Mačkáním pupínků si zaděláváte na jizvy a akné můžete roznéstFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Správný krém i make-up

Alfou a omegou je výběr správné kosmetiky pro mastnou, problematickou či aknózní pleť. Musíte ji čistit ráno i večer a používat nekomedogenní kosmetiku, která neucpává póry. To platí jak pro krémy a séra, tak i pro make-upy, ty by ve vašem případě neměly obsahovat silikony.

Tyhle látky fungují

Na narušenou pleť po akné mají dobrý vliv produkty s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové. Ta pomáhá odstraňovat nečistoty a odumřelé kožní buňky a zároveň snižuje zarudnutí i výskyt jizviček.

Pupínky můžete také mazat speciálními lokálními mastmi na akné nebo zkusit obyčejný tea tree oil, který místo dezinfikuje a urychlí hojení. Pomáhá i aloe vera gel nebo koloidní stříbro. Vyhněte se častému mechanickému peelingování, které může stav pleti a jizviček ještě zhoršit.

Tipy na účinnou péči

Každý den pleť dvoufázově vyčistěte. Nejprve krémem nebo gelem, a poté pleťovou vodou nebo tonikem. Naneste speciální sérum na pupínky, nechte chvilku vstřebat a celý proces zakončete krémem.

Na obličej si během dne nesahejte, často perte roušky, a když už se vám pupínek udělá, odolejte pokušení ho vymačkávat. Opatrně ho seškrábněte, místo vyčistěte tonikem nebo pleťovou vodou a neneste nějakou lokální péči proti akné.

Pokud nevíte, jakou péči zvolit, obraťte se na kosmetičku nebo dermatologa. Odpíchnout se ale můžete i díky online diagnostice pleti, kterou poskytuje vícero kosmetických značek, například La Roche-Posay, Yves Roche nebo Eucerin. V diagnostice buď odpovídáte na otázky ohledně pleti, anebo si můžete tvář naskenovat.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sérum Effaclar, La Roche-Posay je určené na akné u dospělých, řeší pupínky, ale zároveň se stará i o známky stárnutí, 799 Kč (30 ml); Sérum na akné Krásná slečna, Havlíkova apotéka, určeno přímo na začervenalá místa a pupínky, 430 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující krém Essenté, lehký, rychle se vstřebává a problematické oblasti ihned zklidňuje, reguluje nadměrnou tvorbu kožního mazu a zmatňuje pleť, 590 Kč ( 50 ml); Denní nemastný hydratační krém pro mastnou a aknózní pleť Sheer Hydration, Neostrata, 999 Kč (50 ml), prodává NeostrataFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí gel Dermopure, Eucerin, jemně čistí a odstraňuje nečistoty, make-up a nadbytečný kožní maz, eliminuje výskyt bakterií, 489 Kč (400 ml); Čisticí gel Sebo Végétal od Yves Rocher pleť čistí, zmatňuje a zmírňuje záněty na pleti, 379 Kč /390 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pleťová voda pro mastnou a problematickou pleť Effaclar, La Roche-Posay, vhodná jako 2. krok k dočištění pleti, odstraňuje odumřelé kožní buňky a stahuje póry, 429 Kč (200 ml); Bylinné tonikum na problematickou pleť Ryor, vhodné na dočištění pleti nebo na ranní čištění, 101 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: SOS lokální péče na akné Naturally Clear, Weleda, přes noc zmírní začervenání a zánět, 319 Kč (10 ml); Protizánětlivá lokální péče na akné a proti vzniku jizev Age bright spot fader, Dermalogica, 1290 Kč (15 ml), prodává Obchod OnlineFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám