Hlavní obsah

Zaměřeno na anti-age: Klíčové látky, které zmizíkují vrásky

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Vybrat si ten správný krém nebo sérum, které by účinně zpomalily stárnutí a vyzmizíkovaly vrásky, může dát zabrat. Proto pro vás máme seznam látek, kterým v boji proti času můžete důvěřovat. Jaké to jsou a proč fungují?

Článek

Stárnutí pokožky je přirozený proces, už od 25. roku života kožní buňky pomaleji regenerují a dochází k úbytku kolagenu a elasticinu (asi 1 % za rok). Tím kůže začne nenápadně povolovat a časem se to projeví právě v obličeji. Co dělat, když chcete vrátit čas ve prospěch mladistvější pleti? Podívali jsme se na látky, které jsou proti vráskám extra účinné. Tenhle seznam si zapište!

Retinol

Retinol (vitamin A) představuje jednu z nejúčinnějších látek používaných pro viditelné výsledky omlazení pleti. Hodí se tedy pro zralejší pleť. Opravuje a obnovuje její strukturu a navrací mladistvý vzhled díky tomu, že v pleti dokáže zaktivovat produkci kolagenu a elastinu. Používejte ho ve formě nočních krémů nebo sér.

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční krém Renewal Cream, Neostrata, 1040 Kč (30 g), prodává Tarsio; Vitamin A, Nobilis Tilia, 249 Kč (20 ml)Foto: Archiv firem

Kaviár

Kaviárová kosmetika funguje proti vráskám, ale i jako prevence, aby k projevům stárnutí pokožky nedocházelo v takové míře. Jak to? Kaviár v sobě obsahuje koktejl látek pro dokonalou pleť.

„Kaviárový extrakt je jednou z nejhodnotnějších ingrediencí, která se v kosmetice používá již více než třicet let. Obsahuje totiž kompletní buněčnou výživu od vitaminů A a D přes minerály, proteiny až po aminokyseliny,“ vysvětluje Jiří Mrkvička, ředitel firmy Český kaviár. Ochrannou kožní bariéru, hydrataci a regeneraci zajišťují omega mastné nenasycené kyseliny, kterých je v kaviárovém extraktu požehnaně a které si naše tělo neumí v dostatečné míře vyrobit.

Foto: Archiv firem

Zleva: Intenzivní výživný set (denní a noční krém, 2 kusy pleťové nano masky), Český kaviár, 1799 Kč, prodává e-shop Ceskykaviar.cz; Liftingový krém s kaviárem, Natura Siberica, 460 Kč (50 ml), prodává SibericaFoto: Archiv firem

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je stálicí v anti-age kosmetice. Působí jako antioxidant, podporuje výrobu energie v buňkách a chrání je před poškozením. Existuje přirozeně v naší pleti, ale s přibývajícími léty jeho produkce klesá. Proto je dobré ho dodávat zvenčí prostřednictvím kosmetiky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Energizující textilní maska s koenzymem Q10 a vitaminem C, Nivea, 100 Kč (1 ks); Denní krém proti vráskám Q10 Miracle, Astrid, 150 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Kyselina hyaluronová

Pro pleť je klíčová hydratace. Kyselina hyaluronová je přirozeně obsažená v těle a stejně jako u koenzymu Q10 a kolagenu její produkce časem klesá a vrásky se pak prohlubují. Když je jí v pleti dostatek, udržuje ji hydratovanou a pružnou díky tomu, že na sebe dokáže vázat vodu. Také vytváří ochrannou bariéru proti ztrátě hydratace a proti vnějším vlivům. Nejlépe ji používejte ve formě účinných sér.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační sérum, Hyaluron Cellular Filler, Nivea, 430 Kč (30 ml); Hydratační booster Hyaluron-Filler, Eucerin, 519 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Kolagen

Kolagenová vlákna „drží“ náš obličej proti síle gravitace. Se stárnutím produkce kolagenu klesá, ochabují vlákna a vrásky jsou viditelnější, stejně tak jako povadlé kontury. Nemusíme uvádět, proč je tedy kolagen v kůži důležitý. Kolagen můžete dodávat zvenčí nebo zevnitř díky doplňkům stravy.

Foto: Archiv firem

Zleva: 28denní kolagenová kúra SynCare, 966 Kč (14 ampulí, aplikují se obden), prodávají lékárny nebo vybrané kosmetické salony; Noční zpevňující péče Lifting Végétal, Yves Rocher, 990 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Peptidy

Peptidy jsou pro pleť doslova dopingem. Jedná se aminokyseliny, které podporují produkci kolagenu a elastinu. Dvojku, která stojí za mladistvou a pevnou pokožkou. Dále umí peptidy působit na jednotný tón pleti, proti pigmentovým skvrnám a celkově pleti dodat energii.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rozjasňující oční krém s peptidy, Ryor, 195 Kč (30 ml); Anti-aging sérum na obličej, krk a dekolt s růží, Manufaktura, 369 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Probiotika

Aby pokožka vypadala a byla mladistvou a zdravou, musíte podporovat její kožní mikrobiom. Co to je, ptáte se? Jde o hodné bakterie, které jsou přítomné na povrchu kůže. Ty tvoří ochranný štít, který pleť chrání proti vnějším vlivům.

„Je-li naše pokožka dobře chráněna a hloubkově vyživována, její kvalita se zvyšuje, je zdravější a uchová si mladistvý vzhled,“ říká Jitka Poláková, ředitelka firmy Kosmetika Capri. Kde probiotika hledat v kosmetice? Většinou jsou součástí produktů pro citlivou pleť, aby posílila její ochrannou bariéru. Nebo je obsahuje kosmetika s kozím mlékem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Omlazující sérum Retinol Like, Le Chaton, 508 Kč (15 g), prodává Kosmetika Capri; Hydratační krém se zpevňujícími účinky a probiotiky Phytofuse Renew, Inika Organic, 1450 Kč (50 ml), prodává LíčírnaFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám