Hlavní obsah

Manuál na pleťové oleje: Který je pro vás ten nej?

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Také se bojíte, že vám olej ucpe póry a zmastí pleť? Chce to umět si chytře vybrat takový, který se hodí právě pro vaši pokožku. Přinášíme manuál, jak na to!

Článek

Výběr kosmetiky se vždy odvíjí od vašeho typu pleti. Variantou ke krémům, nebo jako jejich doplněk, jsou pleťové oleje. Najdete jich nespočet druhů a zorientovat se v nich dá jednomu zabrat. Přinášíme návod, jaký olej se ideálně hodí pro ten který typ pokožky a jak s ním správně nacházet.

Pozor na ucpání pórů

Výběr nepodceňujte. Nikdo nechce skončit s opupínkovaným čelem, protože zvolil nevhodný olej. „Je třeba brát v potaz, že každý olej je jiného komedogenního stupně a některý může způsobovat ucpávání pórů a tím pádem přispívat ke vzniknu akné,“ varují Andrea Hájková a Hanka Neubertová, odbornice na pleť a spolumajitelky obchodu s kosmetikou a niche parfémy Myskino.

Hodně komedogenní, tedy ucpávající póry, je například oblíbený kokosový olej. U lidí se sklonem k akné tak může nadělat pěknou paseku. Obecně je také nejlepší si vybírat oleje v bio kvalitě.

Jak olej používat

Oleje je potřeba nanášet vždy na vlhkou pleť. Samy o sobě totiž neumějí dodat hydrataci, ale když olej na kůži smícháte s troškou vody, dokáže vláhu uzamknout uvnitř. Při nanášení pleť masírujte, má to přímo magické účinky.

Ideální je používat olej jako večerní péči, ale pokud máte pokožku suchou, věříme, že ho snesete i ráno, protože žíznivá kůže ho přímo vcucne. Vždy pak počkejte několik minut, aby se olej dobře vstřebal, a teprve poté začněte nanášet make-up.

1. Oleje na vrásky a pro zralou pleť

Co účinkuje na vrásky a jako anti-age prevenceŠípkový olej má silné regenerační schopnosti a mimo jiné zjemňuje jizvičky. „Arganový olej je i přes typickou vůni velmi žádaný pro své zvláčňující hydratační účinky a viditelný efekt na vrásky,“ říká kosmetička značky Nobilis Tilia Petra Pražáková a dodává ještě jeden tip: „Výborným pomocníkem v době klimakteria je makadamiový olej. Díky obsahu vzácné kyseliny palmitoolejové zlepšuje vitalitu a hodí se k masáži. Ideální je pak v kombinaci s arganovým olejem, kdy se kumulují účinky obou a umocňují péči o zralou pleť.“

Pro stárnoucí pokožku se hodí i rakytníkový olej: obsahuje vitaminy A a E, které zlepšují pružnost pleti, pomáhají léčit její poškozený povrch, působí protizánětlivě a oddalují vznik vrásek.

Foto: Archiv firem

Zleva: Šípkový olej Merme, 850 Kč (30 ml), prodává Myskino. Arganový olej Renovality, 269 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Makadamiový olej Nobilis Tilia, 119 Kč (20 ml). Olejové sérum na vrásky s rakytníkem Antonia Burrell, 1920 Kč (15 ml), prodává MyskinoFoto: Archiv firem

2. Oleje pro problematickou a mastnou pleť

„Pro mastnou a problematickou pleť jsou nejlepší lehké, též nazývané suché oleje,“ radí Andrea Hájková a Hanka Neubertová. Hodí se například mokřadkovýbrutnákový, konopnýolej z vinných hroznů či z kukuřičných klíčků. Skvělé jsou též antibakteriální oleje: šípkový či levandulový.

Méně známé oleje, nimbový a tamanu, mohou přinést zlepšení v případě akné. „Oba jsou výjimečné jak vůní, tak účinkem a osvědčily se při řešení různých defektů pleti. Krásně pokožku zklidní a podpoří hojení,“ doporučuje Petra Pražáková.

Foto: Archiv firem

Zleva: Konopný olej Navia, 215 Kč (50 ml), prodává Econea. Nimbový olej Nobilis Tilia, 129 Kč (20 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Brutnákový olej Saloos, 160 Kč (50 ml), prodává Notino. Levandulový olej Purity Vision, 249 Kč (100 ml), prodává Organic TimeFoto: Archiv firem

3. Oleje pro smíšenou pleť

Smíšená pokožka potřebuje některá místa hydratovat, ale je nutné ji nezatěžovat, aby nedocházelo k tvorbě nedokonalostí. Ideální je pro ni olej jojobový, hroznový, pupalkový, meruňkový nebo olej z pšeničných klíčků.

„Jojobový olej je vlastně tekutý vosk. Složením je hodně podobný kožnímu mazu a velmi dobře ho snášejí všechny typy pleti. Když do něho přidáte éterické oleje, vynikne jejich vůně, takže si můžete vytvořit unikátní pečující přípravek,“ radí Petra Pražáková.

Foto: Archiv firem

Zleva: Jojobový olej Vivaco, 269 Kč (100 ml). Hroznový olej Soaphoria, 123 Kč (50 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Meruňkový olej Allskin, 259 Kč (100 ml), prodává Notino. Pupalkový olej Saloos, 139 Kč (50 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

4. Oleje pro suchou pleť

Suchá pleť si žádá hlavně hydrataci a podpoření přirozené kožní bariéry. Pokožce uleví šípkový, arganový nebo ricinový olej. „Ricinový olej je ideální pro suchou a namáhanou pleť náchylnou k podrážděním a alergiím,“ doporučují Andrea Hájková a Hanka Neubertová.

Zkusit můžete i mokřadkový olej v kombinaci s hyaluronovým sérem pro dvojnásobnou hydrataci nebo olej avokádový, který kůži nabije vitaminy a zvýší tak její odolnost před vnějšími vlivy.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ricinový olej Dr. Feelgood, 199 Kč (200 ml), prodává Notino. Avokádový olej Havlíkova přírodní apotéka, 139 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám