Hlavní obsah

Jídlem proti mastné pleti: 6 pravidel, jichž se držte

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co sníte a vypijete, se zdaleka nepodepisuje jen na vašich bocích, stehnech a břichu. O tom by mohla vaše pleť vyprávět! A zejména, pokud se potýkáte s mastným typem. Pojďme si říct, jak se stravovat a vylepšit její vzhled!

Článek

Jedince s mastným typem pleti nejvíce trápí výskyt akné, záněty a často lesklý vzhled tváře. Ačkoli se jedná z velké části o genetickou dispozici či hormonální změny, tím správným jídlem a dostatečným pitným režimem můžete nechtěné projevy výrazně mírnit. Jaké zásady dodržovat a vylepšit stav pleti?

1. Hydratujte tělo

Snad nic není pro vaši pleť důležitější než důkladná hydratace. I majitelé mastného typu mají kůži často dehydratovanou, a tento stav může vést ke zvýšené tvorbě akné nebo černých teček.

Díky pravidelnému přísunu tekutin se z těla lépe odplavují odpadní látky a škodliviny, pleť je tak přirozeně čistší, zářivější i pružnější. A kolik vody vypít? Ideálně 30 až 40 mililitrů na kilogram váhy. Kromě čisté vody vsaďte i na přírodně ochucené varianty (s citronem, mátou či okurkou), počítají se i bylinkové a kvalitní zelené čaje.

2. Doplňte zinek

Zinek je obecně velmi důležitým minerálem pro zdravou kůži a vlasy. Ve vztahu k mastné pleti je důležité, že působí proti bakteriím, které způsobují akné, a navíc snižuje tvorbu keratinu, který přispívá k ucpávání pórů. Zinek se dá velmi efektivně doplnit prostřednictvím potravinových doplňků.

Z potravin mezi jeho zdroje patří například ořechy, dýňová semínka, luštěniny, zejména fazole, hovězí maso nebo vaječné žloutky. Podle současných doporučení by dospělý člověk měl každý den přijmout 10 mg zinku, což odpovídá například necelým 10 dekům hovězího.

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Na zinek jsou bohatá semínka i cizrna, ze které si udělejte třeba hummusFoto: ratmaner, Shutterstock.com

3. Vsaďte na vitaminy A a E 

Vitaminy A a E patří mezi silné antioxidanty, které přispávají k hojení a regeneraci pleti a mají příznivý vliv na složení kožního mazu. Pomáhají odstraňovat povrchovou vrstvu kůže a podporují tvorbu nové vrstvy.

Zdrojem áčka jsou například játra, rybí tuk, vaječné žloutky či listová zelenina. V plátku lososa najdete asi čtvrtinu denní dávky. Éčko vám dodají ořechy, rostlinné oleje i mléko. Denní dávku pokryje například 200 gramů pšeničných klíčků.

4. Pečujte o střevní mikroflóru

Strava bohatá na probiotika je základem pro silnou obranyschopnost a zdravou pokožku. Tyto živé mikroorganismy, které osídlují střevní mikroflóru, dokážou zmírnit zánětlivé procesy v těle včetně těch, které vedou k výskytu akné. Probiotika se nachází například v kysaném zelí, tempehu a zakysaných mléčných výrobcích, jako je kefír nebo bílý jogurt.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Kysané výrobky mají blahodárný vliv na vaše střeva, a to se promítne i v pleti. Stačí jeden jogurt denněFoto: George Rudy, Shutterstock.com

5. Užívejte rybí tuk

Proč si dopřát pravidelnou konzumaci tučných ryb nebo přímo rybího tuku v kapslích? Omega-3 mastné kyseliny označované jako EPA a DHA pomáhají léčit projevy mastné pleti, a to díky protizánětlivým účinkům. Kromě toho posílíte srdce a zlepšíte koncentraci. Vyberte si lososa, makrelu, tuňáka nebo sardinky a servírujte je na talíř 3x týdně. A čemu se raději vyhnout?

6. Pozor na tyto potraviny

Při problémech s akné se snažte omezit jídla s vyšším obsahem soli, což jsou například uzeniny, tučné a plísňové druhy sýrů nebo různé polotovary. Ideální není ani zvýšený příjem smažených pokrmů, kořeněných jídel a jednoduchých cukrů, zejména bílého pečiva.

Často se hovoří o vlivu konzumace mléka na mastnou pleť. Některé metaanalýzy přišly s výsledkem, že při velmi časté konzumaci mléka může u některých jedinců dojít ke zhoršení stavu akné. V případě, že s problematickou pletí bojujete, je nasnadě vyzkoušet na několik týdnů mléko omezit a pozorovat, zda se projevy zlepšují.

Reklama

Načítám