Hlavní obsah

Co se stane, když vyřadíte mléčné výrobky?

Foto: S_L, Shutterstock.com

Foto: S_L, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z mnoha důvodů je mléko velmi zdravé, ale současně se skloňuje celá škála neduhů, se kterými může jeho konzumace souviset. Potřebuje ho vůbec dospělý člověk k životu? A co by se stalo, kdybyste ho z jídelníčku zcela vyřadili?

Článek

Jednoznačné a obecně platné stanovisko ohledně konzumace mléka neexistuje. Stále se objevují nové výzkumy, které před ním varují, především z důvodů špatné snášenlivosti a stravitelnosti, nebo naopak potvrzují jeho důležitost, zejména pro množství vitaminů a minerálů. Mnohem lepší bude řídit se selským rozumem. Pokud vám chutná a není vám po něm těžko, pijte ho. Jestliže máte ale nevysvětlitelné zdravotní komplikace, zkuste zjistit, zda za nimi nemůže být právě snížená snášenlivost mléka.

Odborníci doporučují vzdát se ho na měsíc až dva. Pocítíte-li zlepšení, nebo dokonce vymizení problémů, zkuste ho omezit či vyřadit, ale nezapomeňte najít jiné zdroje vápníku a bílkovin.

Nejvíce se mluví o vymizení následujících problémů:

Mizejí migrény

Mléko jako takové obsahuje vitamin B2, který pomáhá proti migrénám bojovat (najdete ho i v játrech, droždí nebo obilovinách). Současně jsou ale mléčné výrobky i na seznamu potravin, které mohou migrény spouštět. Nejvíce se v této souvislosti mluví o zralých a tvrdých sýrech, a to kvůli tyraminům, které vznikají při procesu zrání. Riziko spuštění migrény roste v kombinaci s červeným vínem, pozor tedy na tuto oblíbenou gurmánskou kombinaci.

Plošší bříško bez cvičení

Mléko obsahuje pro někoho hůře stravitelnou bílkovinu kasein. Kaseinu existuje hned několik typů a v mléku různých zvířat má jinou a pro nás různě dráždivou strukturu. Nejčastěji vyvolává potíže mléko kravské, může způsobit i alergické reakce. I proto se kravské mléko vůbec nedoporučuje nejmenším dětem zvyklým na mléko mateřské – má totiž naprosto jinou strukturu, zhruba jen třetinové množství bílkovin, zato vysoký obsah imunoglobulinu, důležitého pro imunitu.

Pozor také na mléčný cukr laktózu, k jejímuž strávení je třeba enzym laktáza. Nedostatek laktózy ale trápí údajně až sedmdesát procent populace (v Evropě je to od 2 do 10 procent populace, u černochů a indiánů 70–90 a u Asiatů dokonce 90–100 procent). Nestrávená laktóza putuje dále do střev a kvasí, což způsobuje nejen nafouknuté břicho, ale i plynatost, průjmy a křeče v břiše.

Je-li to i váš případ, zkuste stravitelnější podoby mléka, zejména fermentované (kefír a jogurty), ale i kozí mléko, kde je obsah laktózy přirozeně o 10 procent nižší. „Konzumace fermentovaných produktů umožňuje dostat do střev přátelské bakterie a to je cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit vaší celkové pohody,“ vysvětluje MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pokud vaše tělo neumí trávit laktózu, ploché bříško bude větší dřina...Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Více energie

Jestliže se vám bez mléka zlepší trávení a střevní mikrobiom, kde „sídlí“ vaše imunita, můžete se cítit celkově lehčí a vitálnější. Uleví se i vašim játrům, pro které je nestrávená bílkovina rovněž velkou zátěží. Na rozdíl od cukrů a tuků si tělo bílkoviny neumí uložit. Jestliže jich tedy konzumujete nadmíru nebo je žaludek a střeva neúplně stráví, musí se odbourat v játrech, což je značně přetěžuje (toto varování platí i pro nadměrnou konzumaci masa). Výzkumy navíc ukazují, že více játrům dá zabrat mléko homogenizované, které prochází procesem úpravy, při němž se nabourává přirozená struktura mléka, aby bylo hladší a krémovější.

Stop ekzémům a vyrážkám

Výskyt ekzému a vyrážek opět souvisí s kaseinem, neboť pokud se nestráví, neodchází všechen pryč z těla, ale vrací se do krevního oběhu a působí dráždivě, mimo jiné i pro tkáně a pokožku. To může vyvolat nejen viditelné kožní potíže, ale i přecitlivělost na jiné alergeny a zhoršovat například pylovou sennou rýmu nebo atopický ekzém u dětí.

Náladovost je pryč

V mléce se přirozeně nacházejí hormony estrogen a androgen. Ty pak mohou ovlivňovat váš přirozený endokrinní systém, mohou také zhoršovat PMS a průběh menstruace, hovoří se například o souvislosti s natékáním a přecitlivělostí prsou. Odráží se ale i v psychice: pokud mléko vysadíte, můžete se cítit vyrovnanější.

Bez mléka se hlídejte

Mléko je důležitým zdrojem vápníku a bílkovin ve stravě. Pokud se rozhodnete ho vynechat, myslete na jiné zdroje těchto látek v jídelníčku: s vápníkem pomůže brokolice, ořechy či ryby, bílkoviny čerpejte z libového drůbežího a rybího masa, vajec, tofu a luštěnin.

Bez mléka může dojít také k narušení střevního mikrobiomu, a tím ke zvýšení celkové nemocnosti. „Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z iniciativy Vím, co jím. Zkuste se v jídelníčku zaměřit zejména na vitamin B12, který najdete v mase (hovězí, telecí, králík), ve vnitřnostech (játra, ledvinky), rybách (losos, štika, pstruh), vejcích.

Co vy a mléko, máte s jeho konzumací problém?

Související témata:

Načítám