Hlavní obsah

Žádné mléko, raději mátu! Co doopravdy zabírá na pálení žáhy?

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Po některém jídle se nafouknete, po jiném zas nutně pálí žáha. Nebo ne? Na vině nejsou samotné potraviny, ale spíše styl, jak je konzumujete. Na co vše byste si měli dát pozor?

Článek

Ačkoli pálení žáhy umí popsat téměř každý druhý člověk, nemělo by být přirozenou součástí trávení. Spíše je podmíněno dlouhodobě nevhodným životním stylem a zejména přejídáním. A to i nárazovým, které hrozí třeba i během velikonočního hodování.

Odborně se nazývá pyróza a pocítíte ji nejčastěji jako nepříjemné pálení a bolest za hrudní kostí, nutkání k říhání a kyselou chuť v ústech. Bolest může být tak úporná, že si ji pacienti spletou i s infarktem.

Velikonoční pečeně i okopávání záhonků

K pálení žáhy dochází, když se žaludeční kyseliny dostávají zpět vzhůru do jícnu. „Problém často vzniká v důsledku kouření a špatných stravovacích návyků. Příčinou bývá i nadměrná konzumace alkoholu, sladkých limonád nebo tučných jídel,“ vyjmenovává PharmDr. Irma Miklášová z Lékárny Salvia ze Zlína. Na vině ale může být i dlouhodobá práce v předklonu nebo špatná technika zvedání těžkých věcí, pozor tedy i při jarní práci na zahrádce.

Cítíte potíže? Napijte se

Napít se může pomoci, protože se naředí žaludeční kyseliny. Ideální je ale pít celý den v menších dávkách. Nejlépe čistou vodu nebo bylinné čaje pro podporu trávení. Sáhněte po mátě, heřmánku, majoránce, zkuste i pelyněk, proskurník nebo sléz. Nemáte-li čaj po ruce, pomůže rozkousat několik lístků bazalky.

Případně ve vodě rozpusťte lžičku sody či do ní vymačkejte citron. Sáhněte i po přírodních minerálních vodách: žaludeční kyseliny umí regulovat třeba Bílinská kyselka, Vincentka nebo Mlýnský pramen.

Foto: Evgeny Bakharev, Shutterstock.com

Celodenní pití po malých doušcích je dobrý tipFoto: Evgeny Bakharev, Shutterstock.com

S mlékem opatrně

Trávení umí zklidnit i odvar ze zázvoru, pálení žáhy ale spíše zhorší, zejména pokud jím v odvaru nešetříte. Podobně skeptičtí jsou odborníci i k vypití sklenky mléka. „Zprvu uleví. Ale vápník, který je v něm obsažený, nakonec donutí žaludek, aby produkoval více kyselin. Nedojde tedy k jeho uklidnění, ale k ještě většímu podráždění,“ říká Irma Miklášová.

Co pomůže?

Okamžitou úlevu nejspolehlivěji poskytnou léky, takzvaná antacida. „Snižují kyselost žaludečního obsahu, čímž pomáhají při mírnějších formách pálení žáhy. Neměli byste je ale brát dlouhodobě,“ upozorňuje odbornice. Mohou snižovat vstřebávání jiných léků (včetně hormonální antikoncepce), vyžadují proto odstup od jejich podávání alespoň dvě hodiny.

Uzdravte jídelníček

„Jídlo obohaťte o koření, které přispívá k lepšímu trávení, například o kmín, bazalku, oregano, anýz či kurkumu,“ radí Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Do salátů přidejte artyčoky, fenykl nebo hořké byliny. „Obsahují hořčiny, které dráždí chuťové receptory na jazyku a tím reflexně vyvolávají vylučování slin. Při styku se sliznicí žaludku přispívají k produkci žaludečních šťáv potřebných pro zdravé trávení,“ vysvětluje Jana Ranušová.

Dále vám může pomoci:

  • Na jídlo si najděte čas, volte menší porce, nehltejte, moc při něm nemluvte. -
  • Omezte kouření, tučná jídla, perlivé nápoje. -
  • Při jídle seďte vzpřímeně. -
  • Kávu nepijte nalačno. -
  • Klasický ocet vyměňte za umeocet, nemá negativní vliv na střevní mikroflóru. -
  • Jezte probiotika: kysané mléčné nápoje, kvašenou zeleninu. -
  • Užívané léky vždy dost zapijte, respektujte, zda se mají brát s jídlem nebo před ním. -
  • Dodržujte alespoň hodinový rozestup mezi jídlem a sportem. -
  • Zkuste změnit polohu ve spánku. Neprospívá spaní na zádech s rukama vzhůru a spaní na pravém boku. Naopak spánek na levém boku prospívá, masírují se při něm vnitřní orgány včetně žaludku. Zkuste si také více podložit hlavu a ramena. -
Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Spaní na levém boku prospíváFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Časté potíže neignorujte

Pokud vás žáha pálí občas, bývá zpravidla důsledkem dietní chyby, při častých potížích (více než jednou týdně) je vhodné gastroenterologické vyšetření, které může odhalit refluxní chorobu žaludku.

„Refluxní příznaky nejenže snižují kvalitu života, ale mohou vést i k rozvoji dalších závažnějších onemocnění,“ varuje Irma Miklášová. Může dojít k poškození sliznice jícnu, ale i dýchacích cest. Ty jsou pak náchylnější k infekčním onemocněním, častý je i chrapot, dušnost (zejména v noci) i zvýšená kazivost zubů.

Trápí vás někdy pálení žáhy?

Reklama

Související témata: