Hlavní obsah

Další brusinkové nápady: Večeře, co zasytí, i sladká tečka

Foto: Profimedia

Brusinky nic nezkazí, mnoha jídlům naopak dodají lahodnou chuť

Je na čase vám představit další finalisty naší brusinkové soutěže o nej recept. Tentokrát půjde hned o dvě voňavá pečená masa, a jako bonus nechybí ani sladká tečka. Která z dobrot vyhraje? To už je opět na vás!

Článek

V soutěži o nej brusinkový recept, jejímž partnerem je Urinal, stále hledáme favorita! První fáze, kdy jste vy, čtenáři, měli možnost zapojit se se svými recepty, sice už dříve skončila, dnes přišel čas představit vám další tři favority. Ten nejlepší dnešní nápad získá balíček pohody a zdraví, a navíc bude soupeřit o celkovou výhru. Vítězný recept s nejvíce hlasy totiž v redakci přímo nachystáme – krok po kroku. A teď už stačí, abyste si nápady prohlédli a hlasovali v soutěžní anketě:

Hlasování už bylo ukončeno.

Kančí hřbet s brusinkami a kuskusem (od čtenářky 17061961)

Na 4 porce potřebujete:1 kg kančího hřbetu, 250 g slaniny, 2 cibule, 2 mrkve, petržel, půlku celeru, 4 kuličky jalovce, nové koření, bobkový list, sůl, pepř, 200 ml smetany ke šlehání, 1/2 litru červeného vína, sádlo, lžíci másla, citron, brusinkový kompot, kuskus jako přílohu

Foto: Archiv čtenářky

Kančí s brusinkami doladí kuskus

Postup: Maso prošpikujte slaninou (vyplatí se ji nakrájet ji na špalíčky a krátce zmrazit), osolte, opepřete a nakrájejte na větší kousky. Zbytek slaniny a očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky a dejte stranou.

Cibule nakrájejte najemno a na sádle osmažte. Přidejte kostičky slaniny a koření. Vložte maso a opečte ze všech stran. Podlejte vínem a dejte péct do trouby při 180 stupních. Ke konci pečení přisypejte zeleninu.

Když je maso měkké, vyjměte ho, dejte na teplé místo, aby nevystydlo, a do omáčky vlejte šlehačku a přidejte brusinkový kompot, máslo i citronovou šťávu. Nechte si trochu kompotu na ozdobu. Omáčku promixujete tyčovým mixérem dohladka. Podávejte s kuskusem, který připravte podle návodu na obalu.

Vepřové výpečky na pivě, zázvoru a brusinkách (od čtenářky milada.vavs)

Na 4 porce potřebujete:600 g libovějšího bůčku, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 200 ml světlého piva, lžíci rajčatového protlaku, lžíci hořčice, 1–2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžíce sušených brusinek, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku

Foto: Archiv redakce

Brusinky, pivo a výpečky? Samozřejmě, proč ne?

Postup:Maso nakrájejte na větší kostky. Prolisovaný česnek a všechno koření bez zázvoru smíchejte s masem a nechte hodinku odležet. Před pečením smíchejte maso s hořčicí, protlakem, zázvorem a najemno nasekanou cibulí.

Vyhřejte troubu na 180 stupňů a smíchané maso dejte zatím bez podlití do trouby zapéct. Po chvíli zalejte světlým pivem, přikryjte poklicí a pečte do měkka. Podle potřeby podlévejte vývarem nebo horkou vodou. Před dopečením asi 10 minut přidejte brusinky a dopečte. Zpravidla je to dosti husté a nemusí se zahušťovat. Když chcete více šťávy, zahustěte lžící hladké mouky rozmíchané v troše studené vody. Provařte.

Krupicová halva s brusinkami a ořechy (od čtenářky daniela.ideamaker)

Na 4 porce potřebujete:2 hrnky polotučného mléka, 1 hrnek cukru, 1 hrnek dětské krupičky, 1/3 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla, 1 hrnek strouhaných ořechů nebo mandlí, 2 lžíce sušených brusinek, 2 lžíce rozinek, rum

Foto: Archiv čtenářky

Kombinace lahodných ořechů, brusinek a krupice zaručuje, že tomuto dezertu nemůže snad nikdo odolat!

Postup: Rozinky i brusinky namočte do vařící vody, nebo je lze namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svařte s cukrem a odstavte z plotýnky.

V pánvi rozpusťte máslo (nebo zahřejte olej) a přisypte krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražte, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut). Ke krupici po částech přidávejte mléko a promíchávejte, aby nevznikly hrudky. Pak míchejte, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši.

Do hotové směsi přimíchejte brusinky a rozinky, případně další oblíbené sušené ovoce. Připravené menší mističky vymažte olejem a naplňte krupicovou směsí. Nechte vychladit a pak skladujte v ledničce, kde zakrytá fólií vydrží i několik dní – chutná ovšem skvěle i teplá. Můžete podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček.

Hlasujte pro nejlepší recept z tohoto článku! Svého favorita podpoříte kliknutím na anketu výše. Výherce hlasování získá speciální balíček pro zdraví a pohodu ( přečtěte si více o Soutěži). Hlasování trvá do úterý 10. listopadu 12.00 hodin.

Podmínky soutěže:

  • 1. Vyhrazujeme si právo na vyloučení podvodných hlasů.
  • 2. Jedna e-mailová adresa = jeden platný hlas.
  • 3. Výhru získává recept s největším počtem hlasů.
  • 4. Hlasuje se na základě přihlášení pod e-mailovým účtem na Seznam.cz.
  • 5. Trvání hlasování je 24 hodin.
  • 6. Hlasování se nemůžou zúčastnit spolupracovníci pořadatele, ProŽeny.cz a Seznam.cz, a. s. včetně rodinných příslušníků.

A jaké brusinkové recepty milujete vy? Nezapomeňte si prohlédnout i ostatní tipy čtenářů v rubrice Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama