Hlavní obsah

David (20) trpí mozkovou obrnou: Věří, že bude keramikem

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

David a Marek se narodili před dvaceti lety jako dvojčata. Bohužel Davidův osud poznamenala od začátku dětská mozková obrna. Lékaři předpovídali, že nebude mluvit ani chodit. David se však rozmluvil a sní o tom, že se jednou postaví na nohy.

Článek

David (20) bojuje s těžkým postižením v důsledku dětské mozkové obrny už od narození. „Lékaři mi hned v porodnici řekli, že David, který se narodil z dvojčat, nebude nikdy chodit ani mluvit,“ říká jeho maminka. Dnes je vděčná za to, že i přes nepříznivou prognózu syn mluví. Od malička s ním také cvičí a absolvují mnohé rehabilitace. David je velký optimista a mnozí by mu mohli jeho vůli a odhodlání závidět. Jeho velkým snem je chodit, ale dolní končetiny jsou postižené natolik, že musí být upoutaný na vozíku.

Do školy do Jedličkova ústavu

David má spoustu zájmů. „Každý den se těší do školy a nevadí mu kvůli tomu vstávat před šestou,“ říká jeho maminka, která ho každý den ráno vozí z Loun, kde žijí, do školy v Jedličkově ústavu v Praze, a odpoledne jedou zase šedesát kilometrů zpět.

„Ve škole mi jde čeština i matematika, baví mě vaření a nejvíc keramika. Vloni jsem udělal keramický reliéf babiččina domu podle fotky. Bylo to pracné, dělal jsem to celý rok. Jednou bych chtěl pracovat v keramické dílně,“ svěřuje se David se svými plány a doufá, že mu v tom zdravotní problémy nezabrání.

Foto: Archiv rodiny

Davidovi hodně pomáhá jeho bratr – dvojče MarekFoto: Archiv rodiny

Obrna postihla jeho horní i dolní končetiny. Navíc má potíže se zrakem a těžkou skoliózu, takže je odkázán na neustálou pomoc. Sám se nenají, neoblékne, ale rád se učí nové dovednosti.

Jeho matka, která pracuje jako asistentka ve škole, o synových potřebách a boji říká: „Nejvíc ho trápí bolesti zad a krční páteře, má také křeče v nohou. Jak dospívá, svaly se stahují, a to bolí. V noci ho to budí,“ vysvětluje důvod, proč se David neobejde bez neurorehabilitací. Ty jsou bohužel ale velmi drahé a  pojišťovna na ně nepřispívá.

Foto: Archiv rodiny

Nejvíc mu pomáhají neurorehabilitaceFoto: Archiv rodiny

Neurorehabilitační cvičení

O neurorehabilitacích se Davidovi rodiče dozvěděli, když mu bylo osm let. Od té doby mu na ně šetří a shánějí peníze všude, kde se dá. „Cvičili jsme s ním odmalička, ale cvičením, které vedou odborníci, se nic nevyrovná,“ vysvětluje maminka a pokračuje: „Je to celostní protažení a procvičení těla. Uvolní si nohy, zpevní břišní a zádové svaly. Díky neurorehabilitacím se zatím dařilo oddalovat chvíli, kdy bude muset na operaci páteře – skolióza totiž ohrožuje i funkci plic a srdce.“

Problém však nastal ve chvíli, kdy handicapovaný David dosáhl plnoletosti. Do většiny nadací, s jejichž pomocí rodiče nákladné cvičení financovali, se mu totiž zavřely dveře. Bohužel cvičení přitom potřebuje stále se stejnou intenzitou jako doposud. „Cvičení mi pomáhá od křečí a přibližuje mě také snu – že se stanu keramikem,“ říká David.

Foto: Archiv rodiny

David a jeho věrný kamarádFoto: Archiv rodiny

Pomáhá mu bratr dvojče

Navzdory nepříznivému osudu je spousta lidí a věcí, které dělají Davidovi radost. Třeba jeho dvojče. „Je obdivuhodné, jak Marek, který se narodil zdravý a dnes už studuje vysokou školu, Davida bere. A David ho zbožňuje, jen se Marek objeví, radostí až poskočí,“ dodávají rodiče, kteří se pro Davida snaží udělat první poslední.

Pořídili mu také kamaráda – irského setra, s nímž se David moc rád mazlí a jezdí na výlety. Společně s rodiči také plave, vyzkoušeli i lyžování na monoski a na speciálním cyklovozíku ho rodiče často berou na kolo. Stále s ním také cvičí a doufají, že se se jim opět podaří zajistit pro nemocného syna tolik potřebné neurorehabilitace.

Foto: Archiv rodiny

Fyzický kontakt se zvířaty léčí, to je vědecky prokázánoFoto: Archiv rodiny

Davidovi můžete pomoct i vy

Konto Bariéry vzniklo jako projekt Nadace Charty 77 v roce 1993 a dnes je nejdéle trvající veřejnou sbírkou v České republice. Pomáhá lidem s handicapem a organizacím, které o ně pečují.

Konto Bariéry společně se Seznam.cz pro Davida pořádají veřejnou sbírku, aby mohl dál rehabilitovat tak, jak je pro něj nezbytné. Zároveň Konto Bariéry otevírá speciální fond na pomoc handicapovaným dětem i dospělým, kteří se neobejdou bez rehabilitací.

Svůj příspěvek můžete Davidovi poslat na transparentní účet Konta Bariéry 17111444/5500, variabilní symbol 200604, nebo přispět přímo ZDE.

S dětskou mozkovou obrnou zápasí i dvojčata Šimon s Matýskem. Přečtěte si jejich životní příběh. 

Reklama

Načítám