Hlavní obsah

Dobré skutky zvířat. Takhle zachraňuje život krysa nebo slon

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí mazlíčci nejsou jen pro pomazlení, potěšení a aby člověku dělali společnost. Z některých se totiž vyklubou i stateční hrdinové, jejichž oddanost dokáže zachraňovat životy. Co statečného udělal pes, kočka, slon nebo krysa?

Článek

Zvířata dokážou člověka pořádně překvapit. Někdy se zdá, že jim to snad myslí víc než lidem. Ve stresových situacích, kdy jde o život, se totiž dokážou zachovat jako praví hrdinové. Činy některých zvířat určitě stojí za připomenutí.

Věrný společník v divočině 

Částečně slepý a hluchý sedmnáctiletý pastevecký pes Max měl dost starostí sám se sebou, ale stejně prokázal dobré srdce. V roce 2017 se v australském Queenslandu zatoulala tříletá holčička do buše. Naštěstí ji tento rodinný mazlíček následoval. Asi dva kilometry od domu ji nejen celou noc hlídal, ale ráno k ní dokonce zavedl pomoc.

Ochranářská velryba 

Namále měla mořská bioložka Nan Hauser (63), na kterou si při potápění brousil zuby žralok. Toho ovšem včas zpozorovala velryba, která začala vědkyni tlačit směrem pryč k jejímu člunu. Bioložka byla nejprve zmatená a nevěděla, co si má myslet, potom si ale všimla žraloka a pochopila, o co se velryba snaží. Nan Hauser, která velryby dlouhodobě sleduje, došla k závěru, že tito živočichové mají altruistickou touhu pomáhat jiným druhům. Podobné chování prý projevují i při ochraně tuleňů před kosatkami.

Foto: Profimedia.cz

Velryby mají altruistickou povahu, rády pomáhají jiným živočišným druhůmFoto: Profimedia.cz

Krysa, zachránkyně životů 

Britská veterinářská nadace uděluje zvířatům od roku 1943 medaili Marie Dickinové za záchranu životů. V roce 2020 toto ocenění získal poněkud netradiční živočich – krysa jménem Magawa za odhalování min. V Kambodži pomohla vyčistit plochu o velikosti více než 141 tisíc metrů čtverečních. Při nasazení vlastního života odhalila téměř čtyři desítky nášlapných min a další kusy nevybuchlé munice. Zachránila tak desítky lidí, kteří by jinak při nevhodném šlápnutí přišli o život.

Pes požárník 

Dojemné příběhy se stávají i v České republice. Hrdinské psí kusy jsou každoročně oceňované v anketě Statečné psí srdce. V roce 2019 zabodovala australská kelpie jménem Tony. Panička usnula při vaření rýže. Když začala rýže hořet a dům se zaplnil kouřem, Tony ji vzbudil a zabránil tak tragédii.

Foto: everydoghasastory, Shutterstock.com

Australská kelpie je původně pastevecké plemenoFoto: everydoghasastory, Shutterstock.com

Sloní úprk před vlnou 

Možná v tom byly i sobecké důvody, ale jedno je jasné, bez sloního mláděte jménem Ning Nong by tu dnes už mladá žena Amber Owen (24) zřejmě nebyla. Tehdy osmiletá holčička se na něm v roce 2004 projížděla zrovna v den, kdy thajský ostrov Phuket zasáhla vlna tsunami. Zvíře cítilo nebezpečí, a tak se snažilo dostat co nejdál od moře. Slůně dívku dovedlo na vyvýšené místo a počkalo tam s ní, dokud se situace trochu nezlepšila. Příběh inspiroval spisovatele Michaela Morpurga (77), který o něm napsal dětskou knihu Útěk do pralesa.

Opeřenec a batole 

Někteří ptáci dokáží napodobovat lidskou řeč a americký papoušek Willie díky tomu dokázal přivolat pomoc v ten správný okamžik. Když v roce 2009 snídal společně se svou majitelkou a jejím malým dítětem, matka si na chvíli odběhla do vedlejší místnosti. Jenže batole se začalo dusit kouskem nerozžvýkaného jídla. Duchapřítomný papoušek začal hlasitě vykřikovat slova mami a dítě. Žena přiběhla zpět a dítěti poskytla první pomoc. Papoušek za to dostal ocenění od Červeného kříže.

Foto: carlos.araujo, Shutterstock.com

Papoušek moudře zvolil pro záchranu dítěte ta správná slovaFoto: carlos.araujo, Shutterstock.com

Kočka diagnostička 

Některá zvířata jsou velmi citlivá a vnímavá, a tak se cvičí k odhalování nejrůznějších nemocí. Někdy k tomu ale ani cvičená být nemusí. Britka Wendy Humphreys (60) je přesvědčená, že jí její kočka Fidge zachránila život. Před osmi lety si jí totiž začala lehat na pravé prso a nechtěla slézt. V důsledku toho měla majitelka ňadro bolavé a vydala se na gynekologii. Tam jí zjistili, že má v prsu bulku. Díky kočce na to přišli v čas.

Reklama

Načítám