Hlavní obsah

Dekorace jako z keramické dílny: zkuste samotvrdnoucí hmotu

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi byste si vyzkoušeli práci s keramickou hlínou a udělali si třeba zajímavou misku nebo svícen? Kdo má ale tu možnost, že? Vyzkoušet můžete něco podobného a rovnou u vás doma – samotvrdnoucí hmotu!

Článek

Práce s hlínou je uklidňující a inspirující, ovšem pro mnohé ne až tak dostupná. Máme pro vás ale variantu, která ji v domácích podmínkách zastoupí a poskytne vám velmi podobné možnosti. Je to výroba dekorací ze samotvrdnoucí hmoty. Objednat si ji můžete přes internet, většinou v bílé nebo hnědé barvě.

Foto: Archiv firem

Zleva: Modelovací samotvrdnoucí hmota Primo, 500 g, tvrdne na vzduchu do 24 hodin, po zatvrdnutí lze brousit, lakovat, v e-shopu Papírnictví Pavlík za 60 Kč. Samotvrdnoucí hmota Das, 500 g, tvrdne do 24 hodin, přilnavá, lze kombinovat s dalšími materiály, v e-shopu Sevt za 59 Kč. Samotvrdnoucí modelovací hmota Jovi, 250 g, terracota, v e-shopu Štencl za 33 KčFoto: Archiv firem

Práce se samotvrdnoucí hmotou

Samotvrdnoucí hmotu lze zpracovat jako těsto, lepší je mít zprvu navlhčené ruce. Lze ji vyválet, mačkat, vykrajovat, natlačit do formy... Postupem času jen musíte vychytat, s jak velkou masou pracovat. Pokud je moc tenká, může při schnutí prasknout. Když je moc silná, bude se kroutit. Hmota je suchá většinou do 24 hodin. Nesnažte se to uspíšit položením na kamna nebo rozpálený radiátor, lepší je mírné teplo.

Po zaschnutí můžete hmotu obrousit, ale i barevně doladit a nalakovat. Jestli s ní budete pracovat poprvé, začněte u něčeho lehčího a tím si ji osahejte. Máme pár tipů.

Kroužek na ubrousky

Jak pracovat s hmotou, se nejlépe naučíte na něčem zcela jednoduchém – třeba kroužku na ubrousky. Hmotu propracujte a vytvořte z ní proužek asi 5 cm široký a 3–5 mm silný. Na ruličce třeba od papírových utěrek z něj udělejte kroužek, pečlivě ho spojte a ozdobte. Můžete do něj udělat dírky brčkem nebo tečky párátkem. Kroužek nechejte vysychat 24 hodin na ruličce a poté nabarvěte nebo jinak nazdobte.

Foto: Eva Malúšová

Kroužek na ubrousky je to nejsnazší, co si můžete vyrobit a na čem se zacvičíteFoto: Eva Malúšová

Nevadnoucí růže

Z hmoty můžete vyrobit i květiny, které nikdy nezvadnou. Nejprve si udělejte z nerezového drátku stonek. Ohněte ho dvojitě v požadované délce a pak ho omotáváte kolem tak dlouho, až bude dost pevný. V horní třetině přidělejte ke drátěnému stonku ještě odbočku pro lístek.

Hmotu promačkejte a potom z ní ulamujte kousky, které mezi prsty tvarujte do okvětních lístků. První omotejte kolem drátku a pevně ho s ním spojte, navlhčenou rukou připevňujte na sebe další. Z hmoty vytvarujte list, který také spojte s drátkem. Květ nechejte vyschnout a poté nabarvěte.

Foto: Eva Malúšová

Tahle růže vám nikdy nezvadne. Můžete ji dát do vázy, ale lze ji i položit na poličku a vzhledem k odolnosti materiálu klidně třeba i na hrobFoto: Eva Malúšová

Romantický svícen

Díky hmotě můžete zavařovačku proměnit v romantický svícen. Nejprve sklenici omotejte bavlnkou, která dodá barvu, ale také poslouží k následnému uchycení hmoty na sklo. Bavlnku omotejte nepravidelně a zakryjte s ní i závit hrdla sklenice. Pak vyrobte z hmoty malé kytičky a lístky, které nechejte vyschnout na kartonu. Při jejich tvarování pamatujte na to, aby měly rovnou spodní stranu a šly tak dobře přilepit ke stěně sklenice. Lepte je po vyschnutí tavnou pistolí. Kytičky můžete nabarvit i jen nalakovat a nechat bílé, působí pak jako porcelán.

Foto: Eva Malúšová

Z malé zavařovačky, bavlnky a samotvrdnoucí hmoty můžete snadno vyrobit svícen nebo vázičkuFoto: Eva Malúšová

Miska na sladkosti

Samotvrdnoucí hmota je po vyschnutí dost odolná na to, abyste si z ní mohli udělat misku na ovoce  nebo sladkosti. Kromě hmoty potřebujete i formu – misku požadované velikosti překryjte potravinářskou fólií a otočte dnem vzhůru. Hmotu propracujte a natrhejte na různě velké kousky, které můžete buď vyválet, nebo vytvarovat v prstech na placky o síle asi 0,3–0,5 cm. Placky pokládejte na formu a spojujte stejně pečlivě, jako kdybyste spojovali dva kousky těsta. Spoje ozdobte a propojte pomocí brčka, kterým do nich lehce vytlačíte kolečka. Misku nechejte na formě schnout alespoň 24 hodin, pak ji opatrně sundejte, odstraňte fólii, postavte a ještě jí klidně pár hodin nechejte prosychat uvnitř. Po dokonalém vyschnutí ji můžete nabarvit nebo nalakovat.

Foto: Eva Malúšová

Ze samotvrdnoucí hmoty vyrobíte misku několika postupy. Ten náš je asi nejjednodušší, skládá se z malých plátkůFoto: Eva Malúšová

Krajinka na větvi

Ze samotvrdnoucí hmoty můžete vyrobit jednoduché domečky – lze je vykrájet nebo vystříhat a detaily na nich vyrobit třeba párátkem. Po zaschnutí je nabarvěte s pomocí permanentních fixů, díky kterým lze dělat i detaily. Domečky na větev přilepte tavnou pistolí a její hmotu zakryjte třeba kousky mechu. Z mechu a větviček lze vyrobit i stromy. Větev můžete zavěsit na zeď nebo položit na parapet.

Foto: Eva Malúšová

Využijte chvíli, než postavíte na parapet první jarní truhlíky a dejte si tam krajinku s domečky ze samotvrdnoucí hmotyFoto: Eva Malúšová

Související témata:

Načítám