Hlavní obsah

Zbylé zavařovačky? Mohou zdobit, ale i posvítit

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Sklenice od okurek, kompotů a marmelád je škoda vyhodit, ještě mohou posloužit. Jak využít staré zavařovačky? Místo okurek do nich dejte světlo, levanduli nebo drink!

Článek

Ne každý má zahrádku, kde mu dozrávají plody vhodné k uchování na zimu čili ne každý zavařovací sklenice schovává. Co s nimi, když je vám líto je vyhodit? Pokud je tedy neschováváte pro někoho, kdo do nich zavaří letošní úrodu, trochu si pohrajte a udělejte z nich zajímavou dekoraci, svícen nebo třeba vázu. Poradíme, jak na to!

Lampička ze sklenice od medu

K výrobě závěsné lampy potřebujete sklenici s víčkem, dřevěné prkénko, provázek, lepidlo (třeba disperzní), větvičky, lak či barvu a světelný řetěz. Z prkénka odřízněte čtverec tak velký, aby se na něj vešlo víčko a větvičky. V každém rohu vyvrtejte dírku pro provázky na zavěšení a potom natřete barvou nebo lakem – pokud má být i na dešti, je to nezbytné. Po zaschnutí připevněte hřebíčky nebo šroubky na spodní stranu víčka a zašroubujte do něj sklenici. Kolem vyvrtejte malé dírky, do kterých vlepte větvičky. Po zaschnutí lepidla vložte do sklenice světelný řetěz a zavěste.

Foto: Jakub Jurdič

Sklenice od medu se může za chvilku proměnit v zajímavé osvětlení balkonu či terasyFoto: Jakub Jurdič

Váza ze zavařovačky: Ty jsi má, levandulová…

K výrobě levandulové vázy nebo svícnu potřebujete dřevěné prkénko, sklenici, permanentní fix, drátek, bezbarvý lak a dekorační stuhu či kamínky. Do čtverce ze dřeva vyvrtejte u jednoho rohu dírku na zavěšení, uprostřed pak vedle sebe dvě pro prostrčení silnějšího drátku, kterým přichytíte hrdlo sklenice.

Dřevo můžete pomalovat nebo nechat přírodní, ale také na něj můžete díky permanentnímu fixu namalovat třeba mandalu. Po zaschnutí stačí přivázat sklenici k prkénku a drátek pak překrýt stužkou nebo páskem z kamínků. Sklenici lze využít jako vázu, například pro levanduli (levanduli využijete ale i na mnoho dalších způsobů), které jsme přizpůsobili i barvu mandaly. Může ale sloužit i jako svícen.

Foto: Jakub Jurdič

Sklenice může posloužit jako vázička, ale klidně i jako závěsný svícenFoto: Jakub Jurdič

Zavařovačka jako dekorace od moře

Velmi snadno proměníte zavařovačku ve vázu, připomínající moře. Stačí k tomu barvy a štětec, kterým děláte kolem sklenice krátké, nesouvislé tahy. Použijte žlutou, modrou a nakonec udělejte pár tahů bílou – nedokonalé rozetření barvy je vítáno, dodá požadovaný šmrnc. Až barva zaschne, omotejte hrdlo režným provázkem, ze kterého můžete vyrobit i záchranný kruh – spolu s mušlí dotvoří přímořskou atmosféru. Nakonec přestříkejte bezbarvým lakem.

Foto: Jakub Jurdič

Sklenice od okurek se může stát malou připomínkou dovolené u mořeFoto: Jakub Jurdič

Zavařovačka jako zásobník na kapesníky

Zvláště při grilování, ale i při pojídání melounu, můžete mít brzy zašpiněné ruce. Proto se hodí mít někde poblíž zásobu vlhčených kapesníčků, které nahradí umytí. A abyste je nepřehlédli, můžete si na ně vyrobit zásobník právě ze staré zavařovačky (vlhčené ubrousky si můžete vyrobit i sami doma).

Do víčka zavařovačky udělejte ostrým nožem asi 5 cm dlouhý řez, který pak opatrným vikláním nože rozevřete tak, aby jím šel protáhnout ubrousek. Zespodu ohněte ostré hrany tak, aby díra ubrousky nerozřezávala. Pak už stačí jen vložit ubrousky. Samozřejmě, že si můžete sklenici i natřít či nazdobit podle toho, jak se vám líbí. Zvolit můžete i velmi zářivou barvu, díky které ubrousky jen tak nepřehlédnete.

Foto: Jakub Jurdič

Na stole při grilování zcela jistě oceníte zásobu kapesníčkůFoto: Jakub Jurdič

Zavařovačka jako trendy sklenice

Milujete letní drinky a osvěžující ovocné nápoje? Pak je můžete servírovat i v ovocných sklenicích (další sklenky ze zavařovaček najdete zde). Třeba v melounové, kterou za pomoci barev a bezbarvého laku vyrobíte ze zavařovačky. Ať sklenici zdobíte jakkoli, třeba i vodou ředitelnými barvami, nenanášejte je až k hrdlu, ale nechejte pár centimetrů čirého skla – pokud se budete chtít napít přímo ze sklenice, nedotknete se rty barvy. Ještě lepší je používat na pití brčka. Výhodou je, že pokud nápoj nedopijete a budete ho chtít ochránit proti hmyzu, můžete použít víčko.

Foto: Jakub Jurdič

Vršek sklenice nebarvěte, aby rty nepřišly do kontaktu s barvouFoto: Jakub Jurdič

I když použijete zavařovačky na uskladnění letošní úrody, můžete se na nich vyřádit i výtvarně. Ozdobte zavařovačky a máte super dárky!

Reklama

Související témata:

Načítám