Hlavní obsah

Deník samoživitelky: Vařím vývary z pytle kostí za 10 Kč

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Psychicky to byl dost náročný týden – Kubíček měl čtyřicítky. Naštěstí jsme to zvládli bez antibiotik. Jestli chcete, povím vám, čím jsem ho léčila a čím mi starší synové dělají radost. A taky, co se dá uvařit za 10 korun.

Článek

Renáta je samoživitelka. Žije se dvěma syny, Vojtou (17) a Kubíčkem (7) v malém městě na severu Čech. Má ještě starší dva, Marko (28) je dospělý a Štěpán (18) žije u svého biologického otce nedaleko. Aby toho nebylo málo, nejmladší syn trpí hematologicko-onkologickým syndromem. A nedávno mu potvrdili ještě Aspergerův syndrom. Jak vypadá takový běžný týden matky samoživitelky? Renáta se s námi bude pravidelně dělit o svůj deníček.

Kubíček trávil prakticky celé dny na inhalátoru. Kvůli jeho onemocnění, kdy je jeho imunita velmi nízká, mu dává zabrat i obyčejná viróza nebo silná rýma. Průdušky má zahleněné, kašle a kašle. Teploty atakují hranici 40 stupňů. Naštěstí se nemocem nepoddává, má pořád dobrou náladu. Několikrát denně na inhalátoru, bere kapky a sirup na kašel, vitaminy D a C a jí silné vývary. Naštěstí to zvládne bez antibiotik.

Ještě naložit cibuli s cukrem, do nastrouhaného banánu s piškoty pravidelná dávka bezového medu, co dělám každý rok, a pomalu se stav zlepšuje. Pro mě to znamená úlevu, že nemusíme pro antibiotika, při jeho nemoci je to velký úspěch.

Snažím se vařit jídla lehce stravitelná, která mu ale dají maximum. Při jeho bezmléčné a bezlepkové dietě je ale náročné vařit tak, aby to chutnalo i Vojtovi. Někdy nezbývá než dělat dvě varianty, například půlku brambor mixuju klasicky s máslem a mlékem na kaši, druhou půlku Kubíčkovi s bezlaktózovým máslem a sójovým mlékem. Vojtovi klasický smažený karbanátek, Kubíčkovi musím oddělit maso pouze s vajíčkem, méně koření a péct v troubě.

Kvůli nefunkční slinivce jsou pro něj smažená jídla velmi těžko stravitelná. Kubíček má rád dušenou zeleninu, například zadělávanou kapustu s mrkví a bramborem na loupačku, Vojta má místo toho vepřové na houbách s rýží. Snažím se, aby oba byli spokojení. Podařilo se mi koupit pytel kostí za pár korun, a to doslova! Pětikilový pytel měl vyšel na deset korun, ten nám vystačí pomalu na měsíc kvalitních vývarů.

Poslední dny trávil Vojta i se Štěpánem na dílně, společně opravovali jeho auto. V době rozvodu jim bylo 5 a 6 let, dost spolu jako sourozenci soupeřili, jejich vztah nebyl dobrý. Od té doby sleduji, jak hodně se to zlepšilo. Jsou si podobní vzhledem i povahou, během let si spolu vybudovali hezký vztah a navzájem si pomáhají, tráví společně víkendy, mají společné kamarády. Když s nimi sedím u stolu a probíráme běžné věci, tak mi dochází, jak jsou už oba dospělí a rozumní a mám z nich radost. Oba dodělávají střední školu, oba mají brigádu. Po škole mají díky své šikovnosti a snaze zajištěnou práci ve svém oboru. Při nástrahách dnešní doby to považuji pomalu za zázrak.

Víkend už byl klidnější. Kubíček je téměř zdravý, ale ven raději ještě nejdeme, dost se ochladilo. Protřídit oblečení – kraťasy vzad, teplé kalhoty a bundy vpřed.

Skříně mám přerovnané, tak šup ke stolu. Po celém bytě nám voní ještě teplý perník s kokosem, k němu kakao. Samozřejmě v bezlepkové a bezmléčné verzi, v tomto případě chuť nerozeznatelná od té klasické, takže si pochutnáváme všichni. Příjemná voňavá a chutná tečka za náročným týdnem.

Možná se vás problémy samoživitelek netýkají. Ale co třeba naše rubrika Očima padesátky? Nejnovější článek se jmenuje Vypadám pod Instagram.

Reklama

Související témata:

Načítám