Hlavní obsah

Deprese a migréna? Na vině nemusí být hlava, ale střeva

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se střevům říká druhý mozek a co všechno mohou mikrobi v nich ovlivnit? Jak souvisí imunita s tím, jestli jste se narodili císařským řezem? I na tyto otázky jsme hledali odpověď!

Článek

V posledních letech se o střevech, tedy hlavně mikroorganismech v nich, mluví stále víc nejen v souvislosti s imunitou, ale ukazuje se, že zásadně ovlivňují krom zdraví i náladu. Dokonce se jim začalo říkat druhý mozek.

Porod jako základ imunity

Základní výbavu, tedy jakýsi „balíček mikroflóry“, dostáváte při porodu od matky. Tento přenos probíhá ale jen při přirozeném porodu, kdy dítě prochází porodními cestami. Děti narozené císařským řezem jsou tedy v jisté nevýhodě. Časem sice i jejich střevní mikrobiom „doroste“, ale imunita nemusí být správně nastavena.

„Do jednoho roku, po přechodu na tuhou stravu, je již mikroflóra naprosto jedinečná a individuální. Během prvních dvou let je stabilizovaná a odpovídá složení v dospělosti. Následně se mění v důsledku nemocí, infekcí, stresu a stravy až do dospělosti. Hovoří se dokonce o specifické osobní mikroflóře, která je u každého jedinečná, podobně jako otisk prstu,“ uvádí v knize Kuchařka pro zdravé střevo jeden z autorů David Frej.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Základ imunity přechází při přirozeném porodu z matky na dítěFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Souhra střeva a mozku

Komunikace mezi střevem a mozkem neprobíhá jen směrem „od hlavy dolů“, ale podle výzkumů i naopak. Některé bakterie ve střevech umí vyrábět neurotransmitery, a jejich prostřednictvím s mozkem komunikují. Ve střevním traktu je celá struktura nervových buněk, které řídí trávicí procesy a vysílají podněty z trávení do mozku. Mohou tak ovlivňovat momentální náladu, chování, ale třeba i vznik psychických obtíží  a poruch.

Jak mikrobiom ovlivnit 

Jak navodit co nejlepší podmínky pro střevní mikroorganismy? „Základem zdravého osídlení střev je přirozený porod, dostatečně dlouhé kojení, dostatek zeleniny s vlákninou a kvalitní a fermentované potraviny. Prospěšný je i pobyt v přírodě včetně mikrobiální pestrosti, kterou zajistí třeba kontakt se zvířaty,“ uvádí Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

„Omezit byste naopak měli vysoce průmyslově upravované potraviny, nadbytek cukrů a aditiv. Střevní mikroflóře neprospívá ani nadužívání například antibiotik,“ dodává specialistka.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Co střevní mikroflóře svědčí? Pestrá strava s vlákninou a potřebnými vitaminyFoto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Jak se projeví nerovnováha ve střevech?

Pokud dojde k porušení rovnováhy střevní mikroflóry, zjistíte to velmi rychle. „Projevem jsou střevní potíže, jako je zácpa či průjem, ale i migrény, chronická únava, deprese, neklid či bolesti kloubů,“ říká Barbora Hernychová, expertka pro přirozenou stravu značky Probio.

Narušená sliznice totiž propouští do těla toxiny, což stojí za celou řadou chorob i obezitou. Pokud se chcete těchto problémů zbavit, nestačí je potlačovat například léky, ale zapracovat na obnově a regeneraci střevní sliznice. Ta se po zaléčení zase zpevní a přestane do těla propouštět nežádoucí látky.

Probiotika a prebiotika

Jak tedy prospět střevům? Nejdůležitější pro nápravu jsou probiotika (živé organismy vzniklé mléčným kvašením) a prebiotika (vláknina, tedy vhodná potrava pro mikrobiom), která účinně doplňují střevní mikroflóru. 

„Kombinací zdravé a vyvážené stravy společně s užíváním probiotik, prebiotik a vitaminů lze významně přispět k posílení imunitního systému. To platí u dětí i dospělých. Z vitaminů je třeba navýšit hlavně B, C nebo D a zajistit také dostatek železa a zinku,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Jak je na tom vaše tělo s obranyschopností? 5 nenápadných důkazů, že vaše imunita nefunguje dostatečně

Reklama

Načítám