Hlavní obsah

Pražský koláč s pudinkovým krémem

Hodnocení:
(243)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Víte, jak poznáte opravdového Pražáka? Na rozdíl od všech ostatních bude znát (a nejspíš i, trochu zahanbeně, milovat) pražský koláč! Tradičně lehce vysušený, s přeslazeným pudinkovým krémem a zvlhlou drobenkou... Ale v našem podání? Tak dobrý, že chutná všem bez rozdílu původu!

Ingredience pro:
16 porcí
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml majonézy
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce na potření
Na drobenku
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 100 g hrubé mouky
Na krém
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si ingredience na těsto. Ano, dává se do něj majonéza – nahrazuje tuk a část vajec.

Foto: Jakub Jurdič

Tajemství perfektně vláčného těsta? Slovanská míza (jak říká majolce naše kolegyně Bára)!

Krok 2: Droždí rozmíchejte s lžící cukru, asi třetinou teplého mléka a vrchovatou lžící hladké mouky a nechte deset minut vzejít. Do mísy dejte všechny zbývající ingredience (ano, i majonézu), přidejte vzešlý kvásek a rukama pět až deset minut v míse a poté na vále zadělávejte, až vznikne hladké, nelepivé těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Klasický kvásek zapracujte do zbylých surovin a zadělejte pěkně hladké těsto

Krok 3: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny v teple kynout (skvěle to jde v lehounce vyhřáté a vypnuté troubě).

Foto: Jakub Jurdič

Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem

Krok 4: Mezitím uvařte dle návodu na obalu pudink – na dva sáčky ale použijte jen 500 ml mléka. Na povrch hotového pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho téměř úplně vychladnout. Ještě než zcela ztuhne, zašlehejte do něj změklé máslo. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu vanilkové pasty, cukru či extraktu. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlé pudinkové hmoty. Hotový krém uložte do lednice, než si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Ještě než pudink úplně zatuhne, vmíchejte do něj změklé máslo. Šlehačku naopak opatrně zapracujte až po úplném vychladnutí

Krok 5: Vykynuté těsto buď rozdělte na dvě části a upečte klasické velké koláče, nebo na 12 až 16 kousků a udělejte malé koláčky, anebo jako já z poloviny těsta vyrobte jeden velký a ze zbytku šest malých. Z těsta vytvořte kuličku a rukama ji přímo na pečicím papíře roztáhněte do dva až tři centimetry vysokého kolečka. Pečete-li malé koláčky, můžete těsto vyválet a kolečka vykrájet. Připravené bochánky přikryjte utěrkou a nechte na plechu dalších dvacet minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Z těsta můžete připravit dva velké koláče nebo z části udělat menší koláčky

Krok 6: Z másla, cukru, skořice a mouky mezitím připravte drobenku.

Foto: Jakub Jurdič

Navrch koláčů přijde pořádná porce skořicové drobenky

Krok 7: Vykynuté koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a opravdu bohatě posypejte drobenkou. Pečte 15 až 20 minut při 170 °C dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Po vykynutí potřete vajíčkem a posypejte připravenou drobenkou

Krok 8: Vychladlé koláče prokrojte a pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou naplňte pudinkovým krémem. Vizuálně hůře, ale chuťově stejně dobře poslouží i obyčejná lžička.

Foto: Jakub Jurdič

Prokrojené koláče naplňte poctivou vrstvou vanilkového krému

Foto: Jakub Jurdič

Pod křupavou skořicovou drobenkou je opravdu vláčné těsto a poctivý máslový krém. A verdikt? S tím kupovaným se náš pražský koláč nedá srovnávat!

Tip: Kupovaný koláč má krém mnohem sladší, takže ho raději ochutnejte a případně doslaďte. A místo šlehačky můžete příště použít i tučný tvaroh v kostce.

Znáte pražský koláč, nebo jste o této podivnosti z majonézy a pudinku nikdy neslyšeli?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.