Hlavní obsah
3,3
(394)
 
Aktualizováno

Tento jednoduchý a vláčný koláč je velmi návykový. A když si k němu zvládnete udělat ještě teplé kakao, zažijete hotové nebe v puse.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Těsto
  • 250 g másla
  • 380 g hladké mouky
  • 170 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
  • 4 lžíce mléka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 35 g kakaa
Náplň
  • 3 ks bílku
  • 3 ks žloutků
  • 250 g cukru moučka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte vyšší plech máslem a vyložte pečicím papírem. Ten na něm díky máslu bude pěkně držet.

02.

Do mísy robota dejte mouku, cukr, na kousky nakrájené změklé máslo, 1 žloutek, kakao, mléko, kypřící prášek. A šlehejte tak dlouho, až se všechno pěkně propojí. Poté půlku těsta zabalte do fresh fólie a nechte vychladit v mrazáku do doby, než ho budete strouhat na tvarohovou náplň. Většinu zbývajícího těsta nastrouhejte na hrubém struhadle do plechu tak, aby se zakrylo jeho dno. Trošku těsta si nastrouhejte bokem do misky. Poté ho doplňte do okrajů plechu, kam byste se struhadlem těžko dostávali. Nakonec nastrouhané hoblinky prsty jemně umačkejte.

03.

Do misky dejte tvaroh, cukr, žloutky, solamyl, mléko a sůl a metličkou vymíchejte celou směs dohladka.

04.

Vezměte tři bílky a vyšlehejte je do pevného sněhu. Nejprve šlehejte pomalu a postupně přidávejte rychlost. Bude to trvat asi 5 minut. Dobře vyšlehaný sníh poznáte mimo jiné tak, že se nevyklopí z mísy, i když ji obrátíte dnem vzhůru. Takto pevný sníh lehce vmíchejte do tvarohové náplně. Dělejte to opravdu opatrně a pomalu, sníh by jinak spadl a náplň by nebyla nadýchaná. Promíchanou tvarohovou náplň nalijte na těsto a lehce uhlaďte stěrkou.

05.

Druhou půlku těsta, která byla v mrazáku, nahrubo nastrouhejte na tvarohovou náplň. Nebojte se nastrouhat silnou vrstvu, přes kterou nebude tvarohová náplň skoro vidět. Poté hned dejte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30–40 minut. Vychladlý koláč nakrájejte a podávejte nejlépe s teplým kakaem.

Ochutnali jste tento tradiční koláč už dříve? A naučíte se ho péct podle našeho receptu? 

Reklama

Načítám