Hlavní obsah

Čeho smíte jíst plné mísy i při dietě? Tyto druhy ovoce a zeleniny mají minimum kalorií

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani při dietě vždycky neplatí, že jediná přípustná velikost porce je ta vrabčí. Některé druhy zeleniny, ale také ovoce mají tak málo kalorií, že si je můžete dopřát v královském množství. O které jde?

Článek

Tolikrát jste slyšeli, že při hubnutí si musíte hlídat velikost porce. Nebudeme vás přesvědčovat o opaku. Nejen dieta, ale žádný běžný vyvážený jídelníček nestojí na přejídání. Na druhé straně, když už vás jednou chytne pořádný hlad, s následujícími potravinami není třeba obávat se zkázy. Mají tak málo kalorií, že i kdybyste jich snědli hromadu, shazování kil to nijak neohrozí.

Superdietní druhy zeleniny

V čerstvém stavu má většina zeleniny jen velmi málo kalorií. Proto ji ani při hubnutí obvykle nemusíte úzkostlivě vážit a přepočítávat na energii. Přesto však malé rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou. Které patří mezi nejdietnější?

  1. Okurka - z více než 90 procent je tvořená vodou, a proto také ve 100 gramech obsahuje skoro až komických 14 kcal. Při hubnutí pomáhá i díky svým močopudným, tím pádem odvodňovacím účinkům.
  2. Polníček - skvělý doplněk obědových salátů se krom líbivého vzhledu a plné oříškové chuti pyšní i nízkou energetickou hodnotou. Ve 100 gramech má pouhých 16 kcal.
  3. Řapíkatý celer - pokud potřebujete u televize něco chroustat, pak řapíkatého celeru si můžete naservírovat klidně plnou mísu. Obsahuje 21 kcal na 100 gramů. Díky vysokému obsahu vitaminu C navíc posiluje imunitu.
  4. Rajče - také rajská jablíčka jsou plná vody, díky čemuž mají ve 100 gramech asi jen 20 kcal. Krom vitaminu C jsou také velmi bohatá na minerály, zejména draslík.
  5. Patison - plné vody jsou také patisony. Vynikají skvělým vlivem na střeva a trávicí systém. V čerstvém stavu mají pouhých 18 kcal na 100 gramů. Po tepelné úpravě sice některé benefity ztrácí, ovšem i dušený patison je velmi dobrou svačinou při dietě.
Foto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

Nejen z řapíkatého celeru si můžete dělat smoothieFoto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

Ovoce s minimem kalorií

Co se ovoce týká, v redukčním režimu s ním musíte být krapet opatrnější, než je tomu v případě zeleniny. Některé druhy jako banány, avokádo nebo třeba mango nemají energie úplně zanedbatelně. Navíc obsahují i větší dávku cukru. To neznamená, že si je máte zakazovat, množství si ale určitě hlídejte. U následujících druhů ovšem můžete být o poznání klidnější:

  1. Jahody - velký pohár jahůdek s bílým jogurtem je výtečný dezert, který si při dietě můžete dopřát klidně denně. Navzdory své skvělé chuti mají jahody jen 35 kcal na 100 gramů. Obsahují také hodně céčka a mimo jiné pomáhají bělit zuby!
  2. Meruňky - minerály nabité meruňky také patří mezi nejdietnější potraviny vůbec. Na 100 gramů mají jen 41 kcal. Jejich konzumace napomáhá zpomalovat stárnutí a příznivě působí na stav vlasů a kůže.
  3. Grapefruit - velké množství céčka, vápníku i solidní dávka vlákniny. To je grapefruit, jeden z nejlepších citrusů při hubnutí. Ve 100 gramech má pouze 44 kcal.
  4. Borůvky - oblíbené borůvky můžete také při hubnutí zobat ve velkém. Na 100 gramů mají 44 kcal. Mají skvělé antioxidační účinky, jsou výborným zdrojem vitaminu C a železa.
  5. Dračí ovoce - na závěr jednu zajímavost. Pitaya neboli dračí ovoce není jen zřejmě nejkrásnějším exotickým ovocem na trhu, ale také jedním z nejdietnějších. Ve 100 gramech najdete pouhých 33 kcal.

Načítám