Hlavní obsah

Můžu jíst před tréninkem a po něm? Nevěřte mýtům, jen umírněte velikosti porcí

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíst, nebo nejíst před tréninkem? To je to, oč tu běží. A také o to, co si dáte po výkonu, abyste svoje snahy podpořily. A platí, že když nejíte půlhodiny po cvičení, tak lépe pálíte tuky? Vše jsme probíraly s odbornicí na výživu a osobní fitness trenérkou.

Článek

Abyste dosáhly kýžených výsledků v hubnutí a formování postavy, je potřeba dobře sladit tréninkový plán a jídelníček. Možná proto řešíte, co a jak správně jíst před tréninkem a po něm. A také zda platí, že když se napijete po cvičení alkoholu, přijde vaše celá snaha vniveč. Odpovídáme na otázky, které můžou trápit spousty žen na cestě za štíhlejší a pevnější postavou!

Jak dlouho jíst před tréninkem?

„Ideální doba na větší jídlo před tréninkem jsou dvě hodiny. Porce by měly být spíš menší a jídlo vybrané tak, aby pro vás bylo dobře stravitelné,“ říká Tereza Horová, osobní trenérka z fitness clubů Form Factory. Záleží proto na tom, kdy se chystáte cvičit a jak velké jídlo stíháte strávit. Pokud vás od cvičení dělí už jen hodina, dejte si raději jen vyváženou svačinu. S plným žaludkem by se vám necvičilo dobře. Nicméně třeba kousek ovoce půlhodinky před tréninkem vaši snahu hubnout „nezabije“ a vás nebude trápit kručící žaludek a málo energie.

Záleží také na tom, jakou aktivitu hodláte provádět. Půlhodinové pilates je něco jiného než třeba vytrvalostní běh. „Před běháním nejezte pokrmy s vysokým množstvím vlákniny, velké porce masa nebo bílkovin obecně. Ze zeleniny je hůře stravitelná také okurka a paprika. Naopak ideální svačinou je banán, bílý jogurt nebo třeba kousek pečiva s trochou másla a marmelády,“ říká k tématu Monika Bartolomějová, odborná garantka výživy a zakladatelka Nutričního institutu.

  • Příklad ideální svačiny před tréninkem: řecký jogurt s ovocem, cottage s žitným chlebem a mrkví, proteinový shake, rýžová kaše
Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Co jíst po tréninku?

Je lepší se najíst hned poté, co docvičíte, nebo chvíli počkat? Ale jak dlouho? „Pokud chceme zhubnout, je ideální dát si půl hodiny po tréninku bílkovinu a komplexní jídlo až trochu později. Jestliže je ale vaším cílem nabírat, zvolila bych klidně po tréninku hned komplexní jídlo bohaté na sacharidy a kvalitní, dobře stravitelné bílkoviny. Jestli pak budeme, nebo nebudeme hubnout tuk, závisí na konkrétním složení tréninků a jídelníčku,“ vysvětluje Tereza Horová. „Vyhněte se ale jídlům, která by obsahovala nadbytek tuků.“ Smažák s hranolky a tatarkou opravdu není to správné jídlo po tréninku.

Možná jste někdy slyšely, že je vhodné jíst až třicet minut po tréninku, abyste více pálily tuky. „Primární důvod není kvůli spalování tuků, ale kvůli tomu, že krev je při tréninku, a ještě nějakou dobu po něm, nahrnuta ve svalech, nikoliv v zažívacím traktu. Tam ji ale potřebujeme pro dobré trávení a vstřebávání živin z potravy. Nechte proto tělo přejít z tréninkového módu do klidového a až pak se najezte. A to právě odpovídá cca těm 30 minutám,“ uvádí na pravou míru Monika Bartolomějová.

Alkohol a cvičení

A co ta sklenka vína večer? Jak je známo, alkohol obecně snižuje regeneraci a budování svalové hmoty, to je prostě fakt. Neznamená to ale, že byste tím zahodily celou snahu v posilovně. „Pokud doplníte v okolí tréninku bílkoviny, jedno pivo nebo víno vám neuškodí. Zároveň je potřeba stále myslet na dostatečnou hydrataci, protože alkohol velmi odvodňuje,“ doporučuje trenérka. Nejlepší variantou je samozřejmě alkohol vynechat, před i po tréninku. „Pokud chcete dosahovat výsledků, posouvat svou zdatnost, alkohol vám v tomto případě nemá jak pomoci, jen navyšuje energetický příjem,“ uzavírá téma Monika Bartolomějová.

Načítám