Hlavní obsah

Děsivé bydlení! Tady si na halloweenské výzdobě dali záležet

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Halloween u nás nemá hlubokou tradici, ale v anglicky mluvících státech se na to dívají jinak a zdobí si domy ostošest. Podívejte se, jak se na tom lidi dovedou vyřádit!

Článek

Večer před křesťanským svátkem Všech svatých nebývá ve Velké Británii, Irsku, USA, Kanadě a Austrálii zrovna klidným večerem. Děti se převlékají za kostlivce, čarodějnice, zombíky a další strašidla a vyráží koledovat sladkosti. Dospělí oproti tomu míří na populární halloweenské party. A když není covid, často se všichni sejdou ve strašidelném průvodu.

Proč se dlabou dýně?

Halloween má původ v Irsku. Ve staroangličtině označovali tento večer jako All Hallows‘ Eve, v překladu předvečer dne Všech svatých. Časem pak vznikl různými zkomoleninami Halloween. Do Spojených států amerických, se kterými se tento lidový svátek dnes nejčastěji spojuje, se dostal až v polovině 19. století. Zvykem Irů bylo dávat v tento večer do oken vydlabané řepy, aby tak vyhnali duše zemřelých. Američané tento zvyk převzali, až na to, že místo řepy začali vyřezávat dýně.

Legenda o opilci Jackovi

A jak vůbec Irové přišli na to, že je vyřezávaná řepa v okně ochrání před zlými démony? K tomu se váže legenda o opilci jménem Jack. Večer před svátkem Všech svatých byl Jack tak opilý, že jeho duše už začala pomalu opouštět tělo. Pro hříšníka si přišel ďábel, aby si ho vzal do pekla. Mazaný Jack ďábla ovšem přelstil, a ten mu musel slíbit, že ho do pekla nikdy nevezme.

Když se pak Jack upil k smrti, do nebe ho nevzali, ale před peklem byl ochráněn. Od té doby jeho duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem od ďábla. Aby mu vydržel co nejdéle, má tento uhlík v řepě. Lidé dávají za okno vydlabanou řepu/dýni se svíčkou, aby si Jack mohl vzít světýlko a na oplátku je pak ochránil.

Děsivá halloweenská výzdoba

Vydlabané dýně, černá a oranžová barva, podobizna Jacka a nespočet dalších strašidelných motivů. Halloween je dnes v USA druhým komerčně nejúspěšnějším svátkem, hned po Vánocích. Krom toho, že Američané každoročně utratí dvě miliardy dolarů za sladkosti, mnohdy nešetří ani na dekoracích. Jen se podívejte, jak kreativní umí při výzdobě domu být.

Foto: Profimedia.cz

V některých čtvrtích mezi sebou sousedi každoročně soupeří o nejděsivější halloweenskou výzdobuFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Ďábel, strašáci, dýně, kousky končetin, to vše k dnešními Halloweenu patříFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Oživlé mrtvoly a další bubáci zdobí často také předzahrádkyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Ti dva už tam sedí pěkně dlouho, zdá seFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Mnoho nadšenců se každý rok snaží svou výzdobu posunout ještě o krok dálFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dům se smrtkou za oknem si jen tak nějaký koledník netroufne navštívitFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tohle je ale pořádná sbírka oživlých mrtvol!Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V hororových filmech bývají dětské postavy prý vůbec nejděsivější. Chce to aspoň jednu zombie holčičku na zahraduFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám