Hlavní obsah

Citronový cheesecake

Hodnocení:
(59)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Jako poslední chod od naší nejmladší blogerky přichází samozřejmě dezert – Kristínka pro vás připravila recept na poctivý tvarohový koláč s osvěžujícím citronovým krémem. S jejími tipy se zaručeně povede!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 200 g sušenky
  • 100 g másla
Na náplň
  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 300 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 200 g cukru moučka
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 1 žloutek
Na lemon curd
  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra z jednoho citronu
Článek

Postup

Krok 1: Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 15 minut do lednice.

Krok 2: Mezitím si připravte krém: tvaroh a čerstvý sýr vyšlehejte dohladka (nejlépe se pracuje s elektrickým mixérem), přidejte cukr, smetanu, vanilku, šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu a opět prošlehejte.

Foto: Eva Malúšová

krok 3: Po jednom přidávejte vejce a žloutek a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Nemixujte příliš, jinak bude v náplni vzduch a cheesecake se během pečení nafoukne. Hladkou hmotu opatrně vlejte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat. Poté formou několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.

Krok 4: Na dno trouby vyhřáté na 160 °C umístěte misku s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený, a pečte 40 až 50 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy se těsto při poklepání lžící na bok formy chvěje podobně jako želé.

Krok 5: Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny dojít, poté ho umístěte (nejlépe do druhého dne) do lednice a nechte úplně vychladnout. Ostrým nožem pak opatrně odřízněte koláč od krajů formy, překlopte na velký talíř vyložený pečicím papírem a odstraňte dno formy a papír. Nyní dort překlopte na talíř, na kterém jej budete servírovat.

Krok 6: Z citronu ostrouhejte žlutou část (pozor, ta bílá je hořká!), smíchejte se žloutky, cukrem, šťávou a máslem a ve vodní lázni při občasném míchání zahřívejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence kaše. Nechte trochu vychladnout a natřete ho na upečený cheesecake.

Foto: Eva Malúšová
Foto: Eva Malúšová
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama