Hlavní obsah

Dezert z Itálie: Bleskové tiramisu za 10 minut hotové

Hodnocení:
(180)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Není žádné tajemství, že Italové si spíše než na dlouhé vyvařování potrpí na kvalitní ingredience a jednoduchou přípravu. Výjimkou není ani tradiční tiramisu. Po mandlích vonící krém a jemné piškoty smočené v kávě totiž během chvilky sestavíte v lahodný moučník.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 250 ml silné černé kávy
  • 60 ml mandlového likéru amaretto
  • 3 žloutky
  • 70 g cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

U nás se do krému často přidává i našlehaná smetana, ale Italové si vystačí jen s mascarpone

Krok 2: Kávu smíchejte s polovinou amaretta (do tiramisu je ale výborný i kávový nebo kakaový likér) a směsí pokapejte piškoty.

Foto: Greta Blumajerová

Než si připravíte krém, piškoty trochu změknou a půjdou lépe tvarovat do skleniček nebo mísy

Krok 3: Žloutky s cukrem ušlehejte ručním šlehačem nebo metličkou do pěny, přidejte zbylé amaretto a nakonec zapracujte mascarpone. Ochutnejte, je-li krém dost sladký.

Foto: Greta Blumajerová

Krém má jen čtyři ingredience: žloutky, cukr, mandlový likér a mascarpone

Krok 4: Na dno velké mísy nebo do šesti skleniček rozdělte polovinu piškotů, překryjte polovinou krému (když zvolíte variantu do skleniček, šikovným pomocníkem je cukrářský zdobicí sáček) a celý postup zopakujte se zbytkem surovin.

Foto: Greta Blumajerová

Rozdělení dezertu do skleniček zabrání hádkám o velikost porce...

Krok 5: Vršek zarovnejte ostrým nožem (kam se poděl setřený krém, bude naše malé tajemství) a nechte ideálně několik hodin v chladu odležet.

Foto: Greta Blumajerová

Vršek seřízněte nožem a nechte v chladu odležet

Krok 6: Posypejte kakaem a podávejte.

Foto: Greta Blumajerová

Před podáváním ještě posypejte kvalitním kakaem

Foto: Greta Blumajerová

A můžete se do něj pustit! Lehounký, po mandlích vonící krém a kávové piškoty jsou stálicí italské kuchyně

Prozradíte nám svůj nejrychlejší recept na dezert? Rumové pralinky z čokoládové figurky a rumu se ale nepočítají!

ynezorPumanzeSaNyknalC