Hlavní obsah
3,1
(857)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Není žádné tajemství, že Italové si spíše než na dlouhé vyvařování potrpí na kvalitní ingredience a jednoduchou přípravu. Výjimkou není ani tradiční tiramisu. Po mandlích vonící krém a jemné piškoty smočené v kávě totiž během chvilky sestavíte v lahodný moučník.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 250 ml kávy espresso
  • 60 ml mandlového likéru amaretto
  • 3 ks žloutků
  • 70 g cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

U nás se do krému často přidává i našlehaná smetana, ale Italové si vystačí jen s mascarponeFoto: Greta Blumajerová

02.

Kávu smíchejte s polovinou amaretta (do tiramisu je ale výborný i kávový nebo kakaový likér) a směsí pokapejte piškoty.

Foto: Greta Blumajerová

Než si připravíte krém, piškoty trochu změknou a půjdou lépe tvarovat do skleniček nebo mísyFoto: Greta Blumajerová

03.

Žloutky s cukrem ušlehejte ručním šlehačem nebo metličkou do pěny, přidejte zbylé amaretto a nakonec zapracujte mascarpone. Ochutnejte, je-li krém dost sladký. 

Foto: Greta Blumajerová

Krém má jen čtyři ingredience: žloutky, cukr, mandlový likér a mascarponeFoto: Greta Blumajerová

04.

Na dno velké mísy nebo do šesti skleniček rozdělte polovinu piškotů, překryjte polovinou krému (když zvolíte variantu do skleniček, šikovným pomocníkem je cukrářský zdobicí sáček) a celý postup zopakujte se zbytkem surovin.

Foto: Greta Blumajerová

Rozdělení dezertu do skleniček zabrání hádkám o velikost porce...Foto: Greta Blumajerová

05.

Vršek zarovnejte ostrým nožem (kam se poděl setřený krém, bude naše malé tajemství) a nechte ideálně několik hodin v chladu odležet.

Foto: Greta Blumajerová

Vršek seřízněte nožem a nechte v chladu odležetFoto: Greta Blumajerová

06.

Posypejte kakaem a podávejte.

Foto: Greta Blumajerová

Před podáváním ještě posypejte kvalitním kakaemFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A můžete se do něj pustit! Lehounký, po mandlích vonící krém a kávové piškoty jsou stálicí italské kuchyněFoto: Greta Blumajerová

Skvělé jsou také Míša řezy, zkuste jejich odlehčenou verzi. Jestli chcete pohostit návštěvu, vedle nešlápnete ani s rychlou bábovkou se žervé či čokoládovými brownies s ořechy.

Reklama

Načítám