Hlavní obsah

Záchrana z hospody aneb Jak se „šílenému“ faráři podařilo obnovit celou vesnici

Foto: Archiv Sdružení Neratov

Foto: Archiv Sdružení Neratov

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký spisovatel Richard Bach kdysi řekl, že sebevědomí, láska a těžká práce mohou osvobodit i z chudoby a beznaděje. Při pohledu na faráře Josefa Suchára z Neratova to beze zbytku platí. Díky jeho charismatu i letitému osobnímu slibu dnes mají práci nejen handicapovaní.

Článek

Neratovský příběh je něco jako pohádka z pera Boženy Němcové, ve které hlavní roli hraje farář Josef Suchár. Jak je s malou vesnicí v Orlických horách spjatý? Kdysi přicházeli do Neratova lidé, kteří věřili, že je uzdraví zdejší soška Panny Marie a voda z pramene, jenž dodnes vyvěrá u kostela.

Vesnice, která měla zemřít

Neratovský barokní chrám vznikl v první polovině 18. století právě kvůli návalům tisíců poutníků. V roce 1945 však vyhořel po zásahu ruské střely. Kostel pak dlouhá desetiletí chátral, stejně jako celá pohraniční obec. V roce 1991 se ale všechno začalo obracet k lepšímu – život do vsi vrátil právě Josef Suchár.

Ten Neratov poprvé uviděl někdy v polovině 80. let, když jako tajně vysvěcený kněz připravoval nedaleko tábor pro děti a hledal místo pro bojovou hru. Díky tomu si na jednom z kopců pohraniční krajiny všiml zřícených zdí. Tehdy sobě i Bohu slíbil, že udělá všechno pro to, aby se na tomto místě zase jednou konaly bohoslužby. V obnovu Neratova věřil dokonce tolik, že přesvědčil dvě rodiny s malými dětmi (více si přečtěte v článku Příběh Jany: 4 vlastní děti, další v péči a místo civilizace pustina), aby se spolu s ním do této vsi s domy v dezolátním stavu a bez jakéhokoli vybavení přestěhovaly. Budování společenství tak pomalu mohlo začít.

Foto: Archiv Sdružení Neratov

Ten, který si předsevzal obnovit kostel, poutní tradici i celou vesFoto: Archiv Sdružení Neratov

Když prostě věříte…

„Už na počátku jsme si řekli, že obnovíme poutní místo smíření pod ochranou Panny Marie Nanebevzaté, ale že ten princip smíření bude v pomoci potřebným a zvláště dětem. Od počátku jsme Neratov spojili s lidmi s handicapem. Obnovu kostela a obce jsme však nedělali pro ně, ale společně s nimi – to se povedlo a funguje to tak dodnes,“ přibližuje Josef Suchár s tím, začátky pochopitelně nebyly jednoduché. Pro smělý nápad nestačilo přesvědčit jen přátele. Odvážným plánům museli věřit i místní chataři.

„Josef, který nikdy nepil ani na našich velkých rodinných oslavách, se kvůli Neratovu rozhodl dát si tu a tam panáčka slivovice s místními – uvědomoval si svou jinakost, byl kněz, do vsi přiváděl zvláštní lidi. Zůstat abstinentem by bylo další známkou odlišnosti,“ vypráví bratranec faráře Antonín Nekvinda, jenž se ke Sdružení Neratov přidal naplno v roce 2011.

Foto: Archiv Sdružení Neratov

S finanční soběstačností Neratovu dlouhodobě pomáhá Česká spořitelna, což je patrné i z portálu Dokážeme vícFoto: Archiv Sdružení Neratov

Kněz, který je v hospodě jako doma

„Hospoda je v naší zemi prostě základ, v ní domluvíte vše potřebné, v ní máte šanci mluvit s lidmi o tom, co v Neratově děláte a proč,“ podotýká Josef Suchár s tím, že hospoda je sice velmi potřebná, ale symbolem Neratova je hlavně kostel, který je otevřený všem bez rozdílu.

Nikdy se nezamyká a jeho symbolickému základnímu kameni, pozůstatku původního oltáře, požehnalo čtrnáct kněží různých církví. Právě díky tomu se v kostele smějí konat třeba svatby snoubenců různých vyznání. Ročně se jich tady odehraje několik desítek a zisk z nich pomáhá rozvíjet místní komunitu. Je tedy jasné, že právě projekty okolo jeho rekonstrukce a využití pomohly postavit obec na nohy a zároveň vybudovat ekonomicky stabilní podnikání.

Foto: Archiv Sdružení Neratov

O smyslu obnovit život na vesnici a dát šanci lidem s postižením musel farář přesvědčit více lidí než své přáteleFoto: Archiv Sdružení Neratov

Nejdřív komunita a bydlení, pak dílny i škola

„Obnovili jsme tradici poutního místa, poutníkům jsme potřebovali nabídnout občerstvení, místo k odpočinku i suvenýry na památku,“ vysvětluje Josef Suchár, který je hrdý na to, že v současnosti Neratov disponuje jídelnou, hospodou, kavárnou, ubytovnou a obchůdkem, kde si můžete koupit výrobky z neratovských keramických, textilních, košíkářských a dalších dílen. Sdružení Neratov zároveň provozuje základní školu se třemi třídami.

Neratovští tak vybudovali to, co sami potřebovali k životu – a co od nich koneckonců očekávali i návštěvníci. Proto k další „metě“, tedy sociálnímu podnikání, které dá práci dalším lidem a pomůže k finanční soběstačnosti obce, logicky přibyla jedna z mnoha úžasných idejí: neratovský minipivovar.

Foto: Archiv Sdružení Neratov

Dnes ve Sdružení Neratov pracuje zhruba 150 lidí s postižením z celkových 180 zaměstnancůFoto: Archiv Sdružení Neratov

Voda, chmel a kvasnice „Made by Neratov“

Listopad se nesl ve znamení piva Prorok, se kterým si můžete připít již mezi svátky. „Stavíme na tom, že se v České republice minipivovarům daří. Máme dobrou vodu, zkušeného sládka a Neratov je už naštěstí docela známá značka,“ objasňuje Antonín Nekvinda s dodatkem, že vybudovat pivovar by ale nebylo možné bez investičního úvěru z programu sociálního bankovnictví silné banky.

„Bez partnera, na kterého se můžete spolehnout a který ve vás věří, by rozvoj nebyl možný,“ krčí rameny bratranec odvážného faráře, který se o odbyt piva rozhodně nebojí. Vždyť Neratov má přece vlastní hospodu a stále rozšiřuje svou působnost. To vše díky farářovi, který sám sebe označuje za „šíleného“.

Foto: Archiv Sdružení Neratov

Dva známé symboly Neratova: Josef Suchár a kostel se skleněnou střechouFoto: Archiv Sdružení Neratov

A co vy, už jste byli v Neratově?

Reklama

Související témata:
Farář
Prorok

Načítám