Hlavní obsah

Dokonalé lenošení? V houpací síti! Jak si vybrat tu pravou?

Foto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Foto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z báječných nápadů, který byste měli co nejdříve realizovat, je pořídit si houpací síť. Není moc drahá, dá se snadno nainstalovat a ještě bude mít blahodárné účinky na vaši psychiku.

Článek

Přinášíme vám praktické tipy, které vám usnadní výběr houpací sítě. Jaký materiál zvolit, v čem se liší způsoby upevnění a proč brát v potaz i to, jak vypadá vaše zahrada? K tomu přidáme ještě pár čísel, abyste koupili správný rozměr, a pak už se můžete oddávat příjemné relaxaci.

Houpací síť vybírejte podle materiálu

Na začátek si odpovězte na zásadní otázku, kde všude se chcete houpat? Chcete si pořídit síť, kterou budete mít zavěšenou stále na jednom místě, třeba na zahradě nebo pod pergolou? Pak můžete vybírat z typů, které jsou vyrobeny z těžších materiálů, nejčastěji to bývá silná bavlněná látka, někdy v kombinaci s umělým vláknem. Nebo může být celá vyrobena z polypropylenu. Existují však i sítě polstrované, s povrchem opatřeným vodoodpudivou úpravou a odolným proti UV záření.

Pokud si však chcete odpočinout během túry nebo dokonce přespat v síti pod širákem, volte zásadně zboží označené přívlastkem outdoor nebo turistické. Jsou skladné a lehké, takže se bez potíží vejdou do batohu, jsou rychleschnoucí a často u nich nechybí velmi praktický doplněk, což je síť proti hmyzu.

Foto: Archiv firmy

Závěsné houpací lehátko je nenáročné na prostor a poskytuje plochu k ležení o velikosti 80 × 200 cm. Nosnost 100 kg, cena 349 Kč, prodává e-shop 4homeFoto: Archiv firmy

Sítě outdoorové i zahradní

U sítí outdoorových je to celkem jasné. Pokud si v nich budete chtít odpočinout, musíte najít dva stromy dostatečně od sebe vzdálené. To pro sítě, které chcete mít na zahradě, nutně platit nemusí. Samozřejmě, že se hodí najít dva šikovné stromy nebo kůly, na které síť přivážete. Nicméně když je k dispozici nemáte, nemusíte se požitku z houpání vzdávat. Řešením jsou totiž rámy k sítím, které mohou být buď kovové, nebo dřevěné. Jejich velkou výhodou je, že je přenesete tam, kde je zrovna stín, nebo je naopak dáte na sluníčko, a když je venku chladno, můžete je přemístit třeba do obýváku nebo do zimní zahrady.

Foto: Archiv firmy

Síť Fat hammock red poskytuje při relaxaci maximální pohodlí, protože je doplněna podlouhlým polštářem. Plocha k ležení 215x145 cm. Nosnost 200 kg, cena 9999 Kč, prodává e-shop LenosimeFoto: Archiv firmy

Houpací sítě pro jednoho i rodinné

Nejznámější jsou houpací sítě určené pro dítě nebo jednu dospělou osobu. K dostání jsou však sítě určené i pro více dětí a také sítě pro dva. Výjimkou však nejsou ani sítě rodinné. Není však důležité jen to, kolik lidí se v síti bude houpat, ale také jejich hmotnost. Možná vás to překvapí, ale i dětské sítě hodně vydrží, leckdy totiž unesou až 80 kilo. Sítě pro jednoho dospělého má nosnost až 120 kilogramů a kusy určené pro celou rodinu až 200 kilogramů.

Foto: Archiv firmy

Lehká a skladná síť Amazonas Mosquito Traveller Pro je určena do volné přírody, a proto je opatřena moskytiérou chránící proti létajícímu i lezoucímu hmyzu. Plocha k ležení 220 × 140 cm, nosnost 150 kg, cena 1599 Kč, prodává e-shop Top-armyshopFoto: Archiv firmy

Roli hrají i rozměry houpačky

Předem si zjistit, zda vás houpací síť unese, je samozřejmě důležité. S tím, zda bude dostatečně pohodlná, však souvisí také její rozměry. Základní orientaci získáte už díky tomu, že výrobci dělí sítě do několika skupin, například dětské, singl, double či rodinné. Nicméně někomu stačí třeba rozměr 140 × 200 centimetrů, jiný si raději vybere výrobek prostornější. To samé platí pro sítě rodinné, které jsou k dostání ve velikostech 160 × 230 centimetrů, ale výjimkou nejsou ani rozměry 180 × 360 centimetrů.

Foto: Archiv firmy

K zavěšení sítě o rozměrech 301 × 119 cm lze použít také stojan z galvanizované oceli. Nosnost 120 kg, cena 3290 Kč, prodává Ikea Foto: Archiv firmy

Jak ji ukotvit?

Ptáte se, v jaké vzdálenosti musí být kotevní body, aby se síť dostatečně napnula? To je nejlepší zkonzultovat přímo s prodejcem. Běžně to uvádí výrobce spolu s dalšími parametry na visačce. Počítat však musíte také s tím, že se síť s vámi prověsí, a pak by mohla drhnout po zemi. Proto musíte závěsné body navíc umístit dostatečně vysoko od země.

Foto: Archiv firmy

Pohodlná houpací sedačka La Siesta Domingo Comfort marine má na délku rovných 180 cm, takže si v ní můžete pohodlně natáhnout nohy. Rozměry 115 × 180 cm, nosnost 130 kg, cena 3590 Kč, prodává e-shop La-siestaFoto: Archiv firmy

Když máte málo místa

Uklidňujících účinků houpavého pohybu se nemusíte vzdávat ani v případě, když máte k dispozici jeden strom nebo jen trám. Můžete si alespoň pořídit závěsné houpací křeslo. Sice se v něm moc nevyspíte, ale na druhou stranu si v něm bez problémů můžete vypít kávu či skleničku vína a číst knížku nebo pracovat na notebooku.

Reklama

Související témata:

Načítám