Hlavní obsah

Probuďte své hravé já: Pořiďte si domů houpačku!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dětství jste si díky nim užili hodiny zábavy, teď vám mohou přinést tolik potřebnou dávku odpočinku a relaxace. Řeč je o houpačkách, konkrétně o těch interiérových. Jaké jsou na výběr?

Článek

Také občas vzpomínáte na doby, kdy jste s nadšením zkoušeli každou houpačku, kterou jste potkali? K dětské radosti se klidně vraťte i v dospělosti. Bez výčitek a v pohodlí vlastního domova. Houpačky se hodí nejen do dětských pokojů, ale i do obýváků nebo ložnic. Vyrábějí se z rozmanitých materiálů a vybírat můžete z nejrůznějších barev i stylů. Potřebujete pro ně jen vhodný prostor. V jakých variantách se dají sehnat a jak je správně upevnit?

Výběr: roli hraje nosnost i styl 

Podle jakých kritérií se vybírá houpačka do interiéru? Mezi nejdůležitější patří maximální nosnost, skladnost a možnosti vašeho prostoru. Neopomíjejte ani materiál a styl. Obojí by mělo ladit k celkovému stylu vašeho obydlí, jinak hrozí, že se z příjemného doplňku stane rušivý element přitahující k sobě veškerou pozornost. Na výběr máte od plastových kousků v moderním stylu po bohémské houpačky z bavlny, dřeva nebo třeba proutí.

Jak upevnit houpačku do stropu

Ještě před nákupem si dobře promyslete, jak a kam houpačku upevníte a zda se dané upevnění hodí právě pro váš strop – měl by být vysoký minimálně 220 cm. Myslete také na dostatek prostoru kolem, hlavně když budou houpačku využívat i děti.

Většina houpaček se prodává společně s ocelovými kotvami. Nejsnadnější je instalace do betonového stropu – ten můžete navrtat a kotvu umístit přímo do něj. U stropů z jiných materiálů je nutné využít nosníků. V takovém případě je ideální provrtat strop skrznaskrz a nosníky sešroubovat shora. A jakou vybrat vrtačku: aku, nebo elektrickou?

Houpačku nikdy neupevňujte přímo do stropů z dutých cihel (hurdisů) nebo sádrokartonu, ale do vrstvy betonu, která bývá několik centimetrů nad nimi. Pro ukotvení je navíc vhodné použít chemickou kotvu.

Návrat do dětství s klasikou

Ověřenou klasikou z hřišť jsou dřevěné houpačky. Kromě zdroje zábavy mohou posloužit také jako poměrně zajímavá dekorace. V ložnici jí nahraďte noční stolek nebo ji proměňte v poličku na knihy. Hodí se téměř do jakéhokoliv prostoru, včetně panelákových bytů. Ve většině případů ji lze zavěsit i mezi dveře, pro běžný chod domácnosti to ale může být nepraktické.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dřevěná houpačka vyrobená z čistě přírodních materiálů stojí 344 Kč, prodává Dvě děti. Houpačka z kvalitního masivního dřeva čalouněná pohodlným sedákem stojí 2499 Kč, prodává Eli Wood. Sedačka z odolného dřeva s pevným jutovým lanem stojí 699 Kč, prodává EmakoFoto: Archiv firem

Pohodlnější verze pneumatiky

U inspirace na hřištích ještě chvíli zůstaneme. Čerpají z ní totiž výrobci kruhových houpaček, které se nápadně podobají těm z pneumatiky. Vyrábějí se z proutí, ratanu či dřeva a na rozdíl od houpaček gumových si v nich můžete udělat opravdové pohodlí. (Z pneumatiky si ovšem můžete vyrobit jednoduchý sedák.)

Foto: Archiv firmy

Přírodní závěsná houpačka z vrbového proutí s polyesterovým polštářem stojí 5849 Kč, prodává BenlemiFoto: Archiv firmy

Houpací sítě, hamaky a závěsná křesla

Dáváte přednost poklidnějšímu houpání a chcete si při něm přečíst knížku, kouknout se na film nebo si po práci odpočinout a na chvíli vypnout? Skvělou volbou je houpací síť, bohémská hamaka či závěsné křeslo. Na zahradách jsou oblíbené již nějaký ten pátek a stále větší popularitu si získávají i v interiérech. Jednou z jejich obrovských výhod je skladnost a velmi snadná přenosnost, díky čemuž se hodí i do menších prostorů. A ti odvážnější mohou zkusit rovnou závěsnou postel. Závěsné křesílko můžete vyrobit i sami.

Foto: Archiv firem

Zleva: Závěsné křeslo z krémově zbarvené bavlny s třásněmi stojí 2490 Kč, prodává Butlers. Závěsné křeslo s výplní z míčků z polyuretanové pěny stojí 19 899 Kč, prodává BenlemiFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bílo-modré křeslo v latinskoamerickém stylu s třásněmi stojí 1295 Kč, prodává Houseland. Krémové závěsné křeslo z bavlny se dvěma měkkými polštáři stojí 1097 Kč, prodává BonamiFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Krémová houpací síť s drhanou krajkou a třásněmi stojí 1490 Kč, prodává Butlers. Houpací síť z biobavlny zdobená drhanou bordó krajkou stojí 7790 Kč, prodává LenošímeFoto: Archiv firem

Foto: Valeriya Sytnick, Shutterstock.com

Postel zavěšená ze stropu se hodí pro všechny, kterým houpací křesla nestačí Foto: Valeriya Sytnick, Shutterstock.com

Vajíčko i bez vrtání

Nechcete vrtat do stropu nebo si nejste jisti, zda máte ten vhodný? Pořiďte si houpací vajíčko. Některé se sice dají do stropu zavěsit, většina se ale prodává se závěsným rámem. To z nich dělá ideálního kandidáta do paneláků nebo bytů se stropy, které nesnesou větší zátěž. Kvůli konstrukci se však příliš nehodí do malinkých místností. Nejoblíbenější závěsná křesílka jsou ratanu, dále si lze vybrat z dřevěných, kovových či plastových.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bílé závěsné křeslo z umělého ratanu stojí 16 045 Kč, prodává DRstudio. Závěsné křeslo pro dvě osoby stojí 8699 Kč, prodává BaumaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Závěsné vajíčko z umělého ratanu s rámem z oceli stojí 8799 Kč, prodává BelianiFoto: Archiv firmy

V houpací síti se můžete i milovat. Máme pro vás tipy na vzrušující polohy!

Související témata:

Načítám