Hlavní obsah

Trend moderních zahrad: přenosné ohniště

Foto: Ralf Geithe, Shutterstock.com

Foto: Ralf Geithe, Shutterstock.com

Reklama

Chcete si opékat buřty na otevřeném ohni, ale nechcete si vypálit krásně zelený trávník? Vyzkoušejte přenosné ohniště. Můžete si ho s sebou vzít třeba i na terasu a dopřát si přitom veškeré pohodlí.

Článek

Budete letošní léto trávit doma na zahradě nebo na terase? Neznamená to však, že se musíte vzdát táborové romantiky. A přitom se ani nemusíte bát o udržovaný trávník nebo drahou dlažbu. Doslova elegantním řešením je přenosné ohniště. Splní účel, dobře vypadá a oheň ani horký popel vám nic nepoškodí.

Dopřejte si romantiku i gurmánský zážitek

Asi je zbytečné rozebírat výhody, které má venkovní přenosné ohniště. Ale pro jistotu zmíníme ty nejdůležitější. Díky tomuto ohništi si v podstatě kdekoli vychutnáte kouzlo otevřeného ohně, který přispěje k jedinečné atmosféře letních večerů. Zároveň si díky němu můžete dopřát i skvělý gurmánský zážitek a opéct či si dokonce ogrilovat nejen uzeniny a maso.

Vzhledem k tomu, že toto ohniště můžete přemísťovat podle potřeby, můžete si ho kdykoli přenést ze zahrady na terasu a zpět. Určitě oceníte, že vám nebude překážet ani při sekání trávy. A protože je skladné, bez potíží se vám v deštivých či zimních dnech vejde do garáže nebo domku s nářadím.

Foto: Archiv firmy

Plechové přenosné ohniště UFO o průměru 65 centimetrů bez problémů přemístíte, takže vám nebude překážet ani při sekání trávy. Cena 1499 Kč, koupíte na e-shopu Vše na vařeníFoto: Archiv firmy

Vypadá jako mísa nebo koš

Venkovní přenosné ohniště připomíná plochou mísu či koš, stojící na třech stabilních nohách.

Díky vydutému tvaru oheň hoří i ve větrném počasí. U některých typů chrání oheň před deštěm a větrem stříška. Ohniště někdy bývá doplněno víkem, které brání polétání popílku. Mnohá ohniště se díky své speciální konstrukci dají použít také ke grilování.

Nejoblíbenější jsou ohniště kruhová o průměru 70, 80, a 100 centimetrů. K dostání jsou ale také ohniště se čtvercovým půdorysem, která mají většinou rozměr 70 × 70 centimetrů.

Foto: Archiv firmy

Zahradní ohniště FB200170 tvoří kovové nožky a nádoba se smaltovaným povrchem o průměru 57 cm. Cena 599 Kč, koupíte na e-shopu Asko nábytekFoto: Archiv firmy

Nejdéle vydrží ocelové

Při výběru přenosného ohniště se zaměřte na materiál, z něhož je vyrobeno. Zvláště chcete-li, aby vám sloužilo několik sezon. Většinou se k výrobě těchto ohnišť používají litina nebo ocel. Ti nejnáročnější z vás určitě ocení ruční výrobky ze surové oceli bez povrchové úpravy.

Foto: Archiv firmy

Ohniště SOL má průměr koše 50 cm. Disponuje praktickými madly, která usnadňují přenášení, Cena 2190 Kč, koupíte na e-shopu GrilFoto: Archiv firmy

Topte dřevem, grilujte na uhlí

Ve venkovních přenosných ohništích se stejně jako v těch klasickým topí dřevem. Pustíte-li se do grilování, je lepší použít dřevěné uhlí nebo brikety. Ale i tady, stejně jako u klasických grilů, je dobré znát pár fíglů, aby se vám pokrm opravdu povedl.

Foto: Archiv firmy

Designové ohniště ProGarden je vyrobeno ze žáruvzdorné oceli, což vytvoří v kombinaci s kamenným obkladem zajímavý zahradní solitér. Součástí je ocelové víko s madlem, které zachytává poletující jiskry. Průměr středové části je 58 cm. Cena 2399 Kč, koupíte na e-shopu MallFoto: Archiv firmy

Co se vám bude hodit

K přednostem přenosných ohnišť patří jejich multifunkčnost. Proto se vám možná budou hodit některé doplňky. Patří mezi ně například grilovací rošty, grilovací desky nebo trojnožky sloužící k zavěšení kotlíku.

Foto: Archiv firmy

Ohniště Klasik Corten je vyrobeno z odolné, silnostěnné, třímilimetrové cortenové (povětrnostně odolné) oceli. Průměr topeniště je 72 centimetrů. Cena 3600 Kč, koupíte na e-shopu Venkovní ohništěFoto: Archiv firmy

Plusem je nenáročná péče

Protože jsou přenosná ohniště vyrobená z kovu, jejich údržbě nemusíte věnovat žádnou zvláštní pozornost. Stačí jen pokaždé vysypat popel a nenechávat je zbytečně na dešti. U surové oceli se navíc doporučuje povrch občas potřít kuchyňským olejem, aby se zabránilo korozi.

Foto: Archiv firmy

Ohniště Phoenix II je ručně zpracovaný, ocelový výrobek, který doplňuje kamenný obklad. Součástí výrobku jsou chromovaný rošt, výškově nastavitelný otočný držák roštu, grilovací jehla, držák jehly, držák motoru, motor a nádoba na popel. Průměr hořiště je 60 cm. Cena 13 490 Kč, koupíte na e-shopu Ohniště PhoenixFoto: Archiv firmy

Opatrnosti není nikdy dost

Ačkoli je venkovní ohniště bezpečný výrobek, při jeho obsluze se setkáváte s otevřeným ohněm. Důsledně proto dbejte na bezpečnost. Nádobu pečlivě usaďte na rovný povrch a zabraňte tak jejímu převrácení. Při přikládání buďte opatrní a dávejte pozor, aby vám ven nepadaly žhavé kousky dřeva. Oheň nikdy nenechávejte hořet bez dozoru a nepouštějte k němu malé děti.

Foto: Archiv firmy

Multifunkční ohniště a gril s elektrickou jehlou Avenberg Kentucky zaujme křížovou konstrukcí krbu. Má vyjímatelné ohniště opatřené dvěma praktickými madly pro snadné čištění a teleskopický – výsuvný a vyjímatelný systém elektrické grilovací jehly s flexibilním nastavením výšky a elektrickým motorem. Průměr je 60 cm. Cena 1999 Kč, koupíte na e-shopu AvenbergFoto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám