Hlavní obsah

Dokonalé mrkvové řezy se smetanovým krémem a sypané ořechy

Foto: Marcel Rozhoň

Koláč je díky jablku a mrkvi dokonale vláčnýFoto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrkvové koláče patří mezi oblíbené moučníky. Proč? Protože díky nim dostanete mrkev i do těch, kteří ji jinak bojkotují. V kombinaci s našlehaným krémem jsou tyhle řezy prostě dokonalé!

Článek

Kde se vzal nápad přidávat do koláče mrkev? Údajně to souviselo se snahou najít nějakou alternativu za cukr. A rozhodně se jednalo o dobrý nápad, protože mrkev je dostatečně sladká a část cukru opravdu plnohodnotně nahradí. Pokud si chcete připravit opravdu odlehčenou verzi koláče, zbylý cukr nahraďte stévií a mascarpone vyměňte za tvaroh nebo lučinu.

Mrkvové řezy

Na 1 plech o velikosti 20 x 25 cm budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, 100 ml oleje, 2 lžíce zakysané smetany, kůru a šťávu z 1 pomeranče, 2 mrkve, 1 jablko, 50 g mletých ořechů, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, máslo na vytření a hrubou mouku na vysypání plechu. Na krém: 400 g mascarpone, 100 ml smetany na šlehání, 100 g moučkového cukru, Na doladění: nadrcené ořechy, 50 g kvalitní čokolády, trochu másla

Postup: Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče a přisypte obě mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a ořechy. Těsto prošlehejte a postupně přidávejte olej, zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev a jablko zbavené jádřince a slupky. Těsto důkladně promíchejte a nechte chvíli stát. Plech vytřete máslem, vysypte hrubou moukou a nalejte do něho těsto. Koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a přidejte do krému ušlehanou smetanu. Vychladlý koláč potřete krémem, posypte ořechy a pocákejte čokoládovou polevou, kterou jste si vyrobili ve vodní lázni z čokolády s kouskem másla. Nechte chvíli v chladu, pak koláč nakrájejte a podávejte.

Tip: Do těsta můžete před pečením vmíchat ještě hrst mixu rozinek a brusinek.

Chutnají vám mrkvové koláče? Nebo hledáte jinou inspiraci? My ji pro vás máme! Určitě neodoláte dobrotám z jablek, jako jsou drobenkový koláč nebo nepečený zákusek. A nenechají vás chladnými ani další koláče s drobenkou!

Načítám