Hlavní obsah

Dokonale vyladěná pečínka? Králík s bylinkami a hořčicí

Foto: Marcel Rozhoň

Jarní pečínka s bylinkami bude chutnat i vámFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

S příchodem jara se objevuje v kuchyni mnohem víc zelené barvy. Ne jinak je tomu i u masa, v našem případě u králíka. Tuhle pečínku, která je provoněná bylinkami, si zamilujete.

Článek

Dřív zcela běžné maso, králíky přece choval na vesnici každý. Dnes je z něho spíš vzácnost a taky si za něj v obchodě dost připlatíte. Králičí maso je však velmi kvalitní, jde o jedno z nejlépe stravitelných druhů, skvěle se tak hodí i při různých dietách, protože obsahuje minimum tuku. Takže pokud jako výslužku po návštěvě u tetičky dostanete králíka, berte ho!

Králík s bylinkami

Pro 4 osoby budete potřebovat: 4 králičí stehna, 8 stroužků česneku, 1 lžíci lístků rozmarýnu, 1 lžičku lístků tymiánu, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžíci dijonské hořčice, 4 plátky anglické slaniny, sůl, pepř, olej

Postup: Bylinky opláchněte a nasekejte. Králičí stehna vykostěte, osolte a opepřete z obou stran. Pak je posypte bylinkami a každý kus masa zabalte do slaniny. Pokud chcete pečínku dietnější, použijte místo slaniny kvalitní šunku. Pekáč vytřete olejem, vložte králíka a navrch dejte na plátky nakrájený česnek. Hořčici promíchejte s asi 200 ml vody, můžete použít i vývar, máte-li ho po ruce. Hořčičnou směs nalejte do pekáčku s králíkem a dejte péct asi na hodinku do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Králíka podávejte s polentovou kaší nebo opečenou polentou, do které můžete vmíchat ještě prolisovaný stroužek česneku a na kousky nakrájená sušená rajčata.

Králičí maso se nám trochu vytratilo z jídelníčku, přestože je velmi zdravé a chutné. Pečený králík se zeleninou je skvělý, nebo ho zkuste v lahodné paštice!

Reklama

Načítám