Hlavní obsah

Byt s akcentem luxusu. Bratislavská rodina si splnila sen!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenští manželé a jejich dospívající syn žijí poněkud kosmopolitně, k čemuž se jim hodila základna v hlavním městě. Byt v centru Bratislavy nebyl zrovna největší, přesto se z něj v bleskovém termínu podařilo udělat příbytek působící luxusním dojmem. Přesně jak si rodina přála.

Článek

Prošli mnoho bratislavských domů a nejvíce manžele Eduarda a Alenu zaujal nakonec ten, který se nachází v zabydlené lokalitě širšího centra města. Přes své vysoké nároky, co se bydlení týká, nevybrali byt nijak rozsáhlý – „jen“ 3+kk. Architektovi Andreji Gajdošovi, jehož práce majitele již dříve oslovila, však připravili náročný úkol. Chtěli, aby jim do stávající dispozice navrhl v bleskovém termínu interiér v exkluzivním, nadprůměrném standardu.

Luxus od prvního kroku

Srdcem bytu je skvostná vstupní hala – společenská část, která je spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. V relativně širokém prostoru předsíně bylo možné umístit skříňovou sestavu, která je jednoduchá, moderní a je do ní vsazen prvek evokující luxus: sezení čalouněné modrým sametem. V hale proti vstupním dveřím je dřevem obložená stěna, v níž jsou dveře do koupelny a toalety. Aby dveře splynuly s obkladem v jednu poutavou plochu, sjednotil architekt dekor obkladu, tedy dýhovaný ořech. Pojetí luxusu a dekory představeny ve vstupní hale se prolínají celým bytem.

Královsky modrá a zlatá dominují

Až se pokocháte skutečně krásnou vstupní halou, můžete pokračovat do rozlehlého otevřeného prostoru, jehož součástí je i kuchyň. Z kuchyňské linky s horními skříňkami s měděnou metalízou vystupuje šedá zástěna a pracovní deska z technického kamene v stejném odstínu. „Chtěli jsme propojit dekor dřeva ze zbytku bytu s tímto prostorem a učinit ho zajímavější. Vytvořili jsme proto dřevěný lamelový systém, který kuchyni opticky uzavře. Přes lamely člověk vnímá, že za nimi nějaký prostor je,“ vysvětluje architekt.

Kuchyňskou zónu odděluje od jídelní části barový pult, na jehož konci je odlehčená pozlacená kovová konstrukce sloužící jako odkládací skříňka. Vzdušná konstrukce se objevuje i v obývacím pokoji jako velká konzola na stěně. Výrazným dekorativním prvkem je tapetová stěna za sedačkou, která má připomínat výhled do přírody. Na pozadí teplé šedé, bílé a tmavě hnědé vystupují do popředí královská modrá, zlatá a měděná jako akcentové barvy.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Společenská část bytu je souhra prvků klasického a elegantně moderního styluFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dokonalé wellness v bytě

Tmavší koupelny se mnozí bojí, přitom může působit meditačním dojmem jako v tomto případě. Do koupelnové zóny vnesl architekt dřevo, kterému dělají společnost antracitové obklady a dlažba oteplená imitací pískového travertinu. Kromě funkčního osvětlení jsou zde dvě závěsná svítidla, která dávají koupelně luxusnější nádech.

Malá, ale efektivně využitá ložnice

Hned vedle koupelny je malá ložnice pro rodiče. Architekt odsadil čelo postele od stěny a v záhlaví tak vznikla police na knihy, doplňky a nepřímé osvětlení. Noční stolky jsou záměrně rozdílné, na jedné straně je hranatý noční stolek v ořechovém provedení, na druhé straně stolek mosazný kulatý.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Na každé straně postele je jiný noční stolekFoto: Archiv Institutu bytového designu

Svět teenagera

Zatímco hala, obývací pokoj, ložnice a koupelna jsou barevně i materiálově pojaté reprezentativně, pokoj určený pro teenagera je z úplně jiného soudku. „V dětském pokoji jsme se snažili najít nejlepší místo na postel a obestavět ji nábytkem, který se kolem ní vine jako had a přechází do vestavěného šatníku,“ objasňuje architekt.

Prostor lůžka působí teple díky živému žlutému čalounění. Dalším barevným akcentem je tyrkysově zelená na závěsech a kovových prvcích. Tapeta, skříňky u psacího stolu i nad ním jsou laděny do betonového vzhledu.

Váš byt o vás prozradí víc, než si myslíte. Z jediného pohledu na vaši domácnost se dá vyčíst, jakou máte povahu. Najdete se i vy?

Reklama

Načítám