Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Piškoty s marmeládou jako dítě miloval snad každý. Pojďte si upéct z pár základních surovin piškoty domácí a místo marmelády je promažte jemným krémem. Obyčejný dětský dezert tak snadno povýšíte na lahůdku, kterou nepohrdnou ani dospělí.

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Piškoty
  • 3 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 90 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce cukru moučka
Krém
  • 175 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pusťte se do šlehání sněhu z bílků. Když začnou pořádně pěnit, postupně zašlehávejte cukr a pokračujte, až je sníh úplně tuhý. Pak do něj jeden po druhém zašlehejte žloutky. Nakonec opatrně vmíchejte mouku prosetou se škrobem. Těsto naberte do cukrářské zdobičky a na plech vyložený pečicím papírem dělejte s dostatečnými rozestupy kýžené tvary piškotů. Poprašte trochou moučkového cukru a nechte zaschnout. Pečte asi 12 až 15 minut dozlatova.

02.

Mezitím připravte krém. Z pudinkového prášku a mléka uvařte hustější pudink. Nechte ho vychladnout a během chladnutí pravidelně míchejte, aby se neudělal škraloup. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Zašlehejte do něj pudink o pokojové teplotě a nakonec marmeládu a podle chuti i citronovou šťávu. Použít můžete také čerstvé ovoce. Na uvedené množství krému je potřeba asi 250 g ovoce (např. malin, jahod, ostružin...), které rozmačkáte na kousky a krátce svaříte s trochou vody a cukru, dokud hmota nezhoustne. Vzniklou omáčku používejte až zchladlou na pokojovou teplotu.

03.

Vychladlé piškoty spojujte krémem.

Už jste zkoušeli péct piškoty? A jak se vám povedly?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 971,31 kJ
Bílkoviny9,25 g
Tuky40,44 g
Sacharidy76,99 g
Sůl0,18 g
SAFA19,61 g
Vláknina0,95 g
Cukry52,1 g
Související témata:

Načítám