Hlavní obsah

Domácí polomáčené sušenky s chutí chilli

Hodnocení:
(139)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Podzimní nálada už na nás postupně začíná doléhat. Zpříjemněte si nadcházející víkend a upečte dokonalé domácí sušenky s lehce štiplavou chutí chilli. K dokonalosti zbývá už jen šálek teplého čaje nebo hrnek mléka.

Ingredience pro:
50 sušenek
Na sušenky:
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 10 g citronového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky drceného chilli
Na dohotovení:
  • 75 g másla
  • 75 g hořké čokolády
  • drcené chilli
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo smíchejte s moučkovým a citronovým cukrem. Přidejte prosátou mouku, špetku soli, mleté mandle, vanilkový extrakt, žloutek a trochu chilli.

Krok 2: Z uvedených ingrediencí vypracujte pevné těsto a vyválejte z něj váleček dlouhý asi 40 cm o průměru 4 cm. Rozpulte jej na polovinu, zabalte do fólie a dejte vychladit přibližně na 2 hodiny do lednice.

Krok 3: Po ztuhnutí sejměte z těsta fólii a z válečků nakrájejte cca 0,5 cm silná kolečka. Celkem jich budete mít kolem padesáti. Kolečka rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte postupně v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut.

Krok 4: Upečené sušenky nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu. Máslo nechte rozpustit nad vodní lázní a poté přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota.

Krok 5: Vychladlé sušenky namáčejte z poloviny do připravené polevy a odkládejte zpět na pečicí papír. Namočené části posypte trochou chilli a čokoládu nechte ztuhnout.

ynezorPumanzeSaNyknalC