Hlavní obsah
3,2
(135)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Trochu retro, ale pořád náš! Upečte si biskupský chlebíček plný sušeného ovoce a mandlí a vraťte se s jeho chutí rovnou čarou do dětství.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 80 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g rozinek
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
Poleva
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Oba druhy rozinek, mandle a kandované ovoce (dala jsem papáju, ale použít můžete i klasický citronát nebo třeba datle) nahrubo nasekejte.

02.

Změklé máslo, cukr, žloutky a sůl asi pět minut šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny. Přidejte citronovou kůru, vanilku a mouku.

03.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech zapracujte do těsta. Vmíchejte ovoce a ve vymazané a vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formě pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Dejte pozor, abyste chlebíček nepřepekli – že je hotovo, poznáte tak, že špejle zapíchnutá do těsta bude po vytažení suchá.

04.

Po vychladnutí můžete ozdobit polevou z čokolády rozpuštěné se smetanou. Polevu nechte před litím na koláč trochu vychladnout, aby lehce zatuhla a celá vám z něj nestekla.

Tip: Čokoládovou polevu klidně vynechte nebo vyměňte za citronovou, ale pak do chlebíčku doporučuji přidat i kousky nasekané čokolády.

Který tradiční moučník vám nejvíce připomíná dětství?

Reklama

Načítám