Hlavní obsah

Jak správně solit. Proč sůl patří i do sladkého jídla?

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina jídel by vám bez soli zřejmě vůbec nechutnala. A aby byly pokrmy co nejlepší, má solení svoje pravidla a zásady. Jak na to? Důležité je nejen množství soli, ale třeba i čas, kdy ji do jídla přidáte.

Článek

Sůl nechybí v žádné domácnosti a při vaření ji nejspíš používáte naprosto automaticky. Solit ale můžete chytřeji, a docílit tak nejen chutnějšího jídla, ale udělat něco i pro své zdraví.

Sůl do vody, až když se vaří

Chystáte se vařit těstoviny nebo brambory? Sůl přidejte až v okamžiku, kdy voda začne vřít. Sůl se tak lépe rozpustí, navíc lehce zvyšuje bod varu a tím se zkrátí doba vaření.

  • Kolik soli do vody? Podle italských kuchařů by voda na těstoviny měla být podobně slaná jako ta mořská, známé pravidlo je 1 litr vody a 10 gramů soli na 100 gramů těstovin.

Čím později solíte, tím je sůl výraznější

Chystáte-li oblíbenou omáčku nebo polévku, přidáváte sůl podle osobní zvyklosti. Když osolíte jednotlivé ingredience hned na počátku úpravy, sůl rozvine jejich chuť a postupným vařením se slaná příchuť ztlumí. Pokud místo toho pokrm dosolíte až ke konci vaření, bude slaná chuť intenzivnější. Proto solte zpočátku po troškách a ochutnávejte.

Proč se solí i sladké

Překvapuje vás sůl v receptu na buchtu? Kynuté těsto bez soli není chutné a opravdu to není ono. V jiných sladkých receptech nebývá sůl nezbytná, nicméně špetka dokáže zvýraznit sladkost a lépe rozvine přirozené aroma ingrediencí. Zkuste sůl přidat i do kaše, marmelády nebo domácího pudinku.

Tlumí hořkost

Zatímco sladkou chuť dokáže zintenzivnit, hořkost v jídle naopak potlačuje. Přijde-li vám polévka, káva nebo grepový džus až moc hořký, stačí pár zrnek soli a uvidíte rozdíl.

Foto: Daniel Taeger, Shutterstock.com

Do nerezového nádobí sůl patří až ve chvíli, kdy voda vře nebo je olej rozpálený, jinak se na dně objeví těžko odstranitelné flekyFoto: Daniel Taeger, Shutterstock.com

Pomáhá kynout

Jak už bylo řečeno, sůl se přidává do kynutého těsta kvůli chuti, ale také z technologických důvodů. Proces kynutí se neobejde nejen bez mouky, vody a kvasnic, ale i bez tohoto bílého pomocníka. Sůl brání prudkému kynutí a těsto je pak kvalitnější a lépe se s ním pracuje.

Dušené maso solte předem

Sůl má schopnost odčerpávat z potravin vodu. Myslete na to při přípravě masa a pokrm solte podle úpravy. Například dušené maso je ideální nasolit předem, aby pustilo šťávu. Díky tomu bude krásně měkké a šťáva bude mít intenzivní chuť.

Plánujete-li maso grilovat nebo zprudka opékat, solte ho až těsně před servírováním, jinak se pokrm vysuší, ztratí šťavnatost i svou typickou chuť. Proto dávejte pozor na kupované grilovací směsi, ve většině bývá nemalé množství soli.

Foto: A. Zhuravleva, Shutterstock.com

Do kynutého těsta je sůl třeba, aby bylo chutné a nadýchané, a nezapomeňte ji proto přidat, i když připravujete sladké koblihy nebo vánočkuFoto: A. Zhuravleva, Shutterstock.com

Pozor na vodu v zelenině

Totéž platí i se zeleninou. Chcete-li ji dusit, osolte ji předem, před grilováním naopak zeleninu nesolte. Syrovou solte až těsně před servírováním, aby zůstala křupavá. Pokud potřebujete například cuketu do těsta a chcete ji zbavit přebytečné vlhkosti, nastrouhejte ji, osolte a nechte tzv. vypotit. Během patnácti minut uvolní tekutinu, kterou jednoduše vymačkáte nebo necháte vsáknout do ubrousku. Stejně tak pustí přebytečnou vodu i osolené brambory nastrouhané na bramboráky.

Do brambor i kaše

Jako přílohu volíte brambory? Pokud je vaříte oloupané, osolte je těsně před dovařením. Brambory vařené ve slupce solte až po oloupání. Děláte-li bramborové noky, sůl patří do těsta i hrnce s vodou. S bramborovým těstem pracujte rychle, protože kvůli soli řídne (brambory pouštějí vodu). Bramborovou kaši zas nejlépe osolíte přidáním soli do mléka, kterým ji zjemňujete, lépe se rozpustí.

Foto: Tikhonova Yana, Shutterstock.com

Připravujete-li pyré, nesolte přímo zeleninu, ale vždy mléko, kterým pokrm zjemňujete, sůl se krásně rozložíFoto: Tikhonova Yana, Shutterstock.com

Jak solit luštěniny a vnitřnosti

Luštěniny ani vnitřnosti nikdy nesolte před přípravou ani na jejím počátku, zůstanou totiž jinak nepříjemně tuhé. Počkejte, až změknou a zvláční!

Solte z výšky

Solíte hotové jídlo? Osolte ho pěkně z výšky. Určitě už jste to někdy viděli dělat šéfkuchaře v různých kulinářských show. Není to jen efektní, ale i praktické: sůl se pěkně rozptýlí po celém jídle, což se hodí zejména u těch, která se již následně nemíchají.

Jak napravit přesolení

Když to se solí přeženete, v omáčce či polévce zkuste krátce povařit bramboru, oloupané jablko nebo krajíc chleba, to sůl nasaje a její chuť zmírní. Do polévky lze vklepnout rozšlehané vejce či přilít smetanu.

Načítám