Hlavní obsah

Domácí vdolečky a koblihy. Dáte si?

Foto: Petr Makovička

Vyberete si z našich smažených dezertů?Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smažené dezerty – tak zní téma dnešního článku pro mlsné jazýčky. A my jen doufáme, že i vás potěší tyhle tři recepty na bavorské vdolky, české domácí koblihy nebo tvarohové pusinky. Věřte nám, že jen máloco je tak strašně moc dobré!

Článek

Předem upozorňuji, že tyhle recepty jsou silně návykové. Protože jakmile jednou ochutnáte čerstvý, ještě horký vdolek, koblihu nebo tvarohové pusinky, které jsem celé dětství tak milovala, už nikdy nebudete chtít ty z obchodu!

Tipy pro smažení

Pokud používáte fritézu, nastavte teplotu na 140–150 stupňů. Pokud budete smažit na plotně jako já, mějte ji nastavenou jen na střední výkon, klidně můžete i o něco méně. Pokud by byl tuk příliš horký, těsto by na povrchu spálil, a uvnitř by zůstalo syrové.

Ke koblihám a vdolkům pro vás mám ještě jednu radu: při smažení z první strany hrnec přikryjte pokličkou, aby pára těsto nafoukla a vdolky či koblihy byly krásně nadýchané. Z druhé strany už pokličky není potřeba.

Bavorské vdolečky

Na 12 vdolků potřebujete: 10 dkg másla, 5 dkg cukru, sůl, 2 žloutky a 1 celé vejce, citronovou kůru, 180 ml mléka, 15 g droždí, 40 dkg hladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání, 250 g másla na smažení, dobrou marmeládu nebo povidla a 200 g tvrdého tvarohu na strouhání.

Postup: Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru. Ten dejte na teplé místo, aby hezky vzešel. Máslo nechte povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřete je do pěny a přidejte špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr. Pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí. V tom případě misku (samozřejmě ne kovovou) vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění. Pak do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku. Těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami. Pokud by vám připadalo příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka.

Propracované těsto dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo a přikryjte jej utěrkou. Když nakyne, rozválejte ho na asi 1–1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájejte jednotlivé vdolečky. Ty pokládejte na pomoučené prkénko a nechte je ještě asi 10 minut kynout. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převařte máslo a sejměte z něj bílou pěnu. Jednotlivé vdolečky pak vkládejte do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením udělejte důlek. Smažení z každé strany trvá asi minutu.

Hotové vdolky podávejte pokud možno ještě horké potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem. Zavařeninu volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.

Foto: Petr Makovička

Tyhle vdolky vyrazí dech každé návštěvě!Foto: Petr Makovička

Domácí české koblihy

Na 10–12 koblih potřebujete: 250 ml mléka, 35 g droždí, 80 g moučkového cukru, 400 g hrubé mouky, 100 g hladké mouky do těsta plus na podsypávání, 60 g másla, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, špetku soli, meruňkovou marmeládu na plnění, rostlinný (nejlépe kvalitní slunečnicový) olej na smažení a moučkový cukr na posypání.

Postup: Do 1 dl vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Změklé máslo utřete s cukrem, a následně do něj zapracujte rum, žloutky a sůl, nakonec i vzešlý kvásek. Do vzniklé hmoty postupně přidávejte prosátou ohřátou mouku (stačí 30 vteřin v mikrovlnce) a zbylé vlažné mléko. Těsto, které je tužší, ale pružné a měkké, přikryjte utěrkou a nechte jej na teplém místě asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 8 mm. Těsto je hodně husté a plné bublinek z kynutí, takže se trochu trhá. Příčně si naznačte polovinu plátu a na jedné z nich si formičkou (sklenkou, hrníčkem) opět jen naznačte kroužky koblih. Do středu každého takového kroužku lžičkou naneste trochu marmelády a druhou polovinu plátu vše přikryjte. Marmeláda vytvoří kopečky, kolem kterých formičkou vyřízněte hotové koblihy. Jejich kraje pak ještě hranami dlaní utěsněte, aby se při smažení koblihy nerozlepily. Koblížky nechte ještě asi 15 minut kynout, aby byly hezky velké.

Foto: Petr Makovička

Do kroužku marmeládu, na marmeládu těsto a kopeček vyříznoutFoto: Petr Makovička

V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpalte olej nebo máslo (pokud máte fritézu, jste ve výhodě) a koblihy oprášené od mouky do něj vkládejte smažit. Z každé strany to trvá asi 1–2 minuty. Hotové koblihy nechte okapat na papírové utěrce a podávejte je nejlépe ještě horké a pocukrované moučkovým cukrem.

Foto: Petr Makovička

Horké koblihy neškodí v jakémkoli množstvíFoto: Petr Makovička

Tipy na recepty z kynutého těsta najdete také v Michalově článku Nebojte se kynutého těsta!.

Tvarohové pusinky

Na plnou misku potřebujete: 450 g měkkého tvarohu, 250 g hrubé mouky, 2 menší nebo 1 velké vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva, špetku soli, citronovou nebo pomerančovou kůru, olej na smažení a moučkový cukr na obalování.

Postup: Ze všech tří receptů je tenhle nejjednodušší a jako malá jsem se po těchto „pusinkách“ mohla utlouct – mamka nám je z donucení dělala snad každý týden :-). Do mísy dejte tvaroh, vejce, špetku soli a moukou prosátou s práškem do pečiva a vše spojte do jednolitého hustějšího těsta. Podle potřeby klidně použijte mouky o něco víc, záleží, jak moc vlhký jste měli tvaroh. Kůru použijte buď pomerančovou, nebo citronovou – každá dá dezertu trochu jinou chuť.

Rozpalte si olej (zde opravdu na málo stupňů) a nachystejte si misku vystlanou papírovými utěrkami a druhou misku s moučkovým cukrem. Těsto nabírejte na kávovou lžičku a podobně jako noky do polévky ho klaďte do rozpáleného oleje. Pokud by se na lžičku příliš lepilo, občas ji namočte ho vlažné vody. Pusinky smažte dozlatova, pak je nechte okapat od přebytečného oleje a ještě horké je obalte v moučkovém cukru. Jsou vynikající!

Foto: Petr Makovička

Po tvarohových pusinkách se jen zaprášíFoto: Petr Makovička

Jaké sladké dobroty doma smažíte vy? Nebo preferujete o něco zdravější moučníky? A jak jste na tom s koblihami – máte raději ty z obchodu, nebo si občas uděláte domácí?

Reklama

Související témata:

Načítám