Hlavní obsah

Dřevostavba, kde hrají prim úložné prostory: jak je co nejpřirozeněji zakomponovat do interiéru

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj nový rodinný dům na venkově si rodina nechala v pokročilé fázi stavby dokončit od odborníků. Nízkoenergetická dřevostavba s velkými okny tak získala praktický interiér, který působí příjemně, útulně a k rázu stavby skvěle pasuje.

Článek

Rodina se rozhodla odstěhovat na venkov, kde si nechala postavit dřevostavbu v nízkoenergetickém standardu. Světlé vzdušné prostory, za které dům vděčí především velkoformátovým oknům, potřebovaly takové řešení, aby designově ladily s charakterem stavby a také aby vzniklo dost úložných prostor. O zařízení interiéru o podlahové ploše téměř 200 metrů čtverečních se postaral architekt Jiří Lukášek ze studia Sedlák Interiér.

Hlavně hodně úložných prostor

Cílem architekta bylo zařídit interiér rodinného domu tak, aby jednotným rukopisem respektoval celkový ráz, který dřevostavba na venkově má. „Při návrhu jsem kladl důraz na materiálovou návaznost jednotlivých částí. Svá specifika měla i konstrukce dřevostavby, kdy bylo nutné předem uvažovat a stavebně přesně připravit konstrukční výztuhy nejen pro zavěšené spodní skříně kuchyňské sestavy, ale pro veškerý vestavný nábytek,“ popisuje Jiří Lukášek, který na přání rodiny zařizoval vnitřek tak, aby bylo všude dostatek úložných prostor: „V průběhu realizace jsme pak také kladli silný důraz na až strojařskou přesnost a preciznost výroby i montáže interiérových částí,“ dodává.

Dominantní kuchyně a terasa

Jak je u moderních interiéru dnes poměrně běžné, kuchyň je centrálním prostorem domu. Platí to i v tomto případě. Rodina si přála velkou kuchyň – opět s dostatkem úložných míst – která přímo naváže na obývací pokoj a také nepřímo na pracovnu, ta je v otevřeném patře. Zároveň ke kuchyni přiléhá terasa, která působí, jako by byla její součástí, čímž prostory ještě opticky zvětšuje.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Interiér zařídili tak, aby pasoval k charakteru novostavbyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dřevo na podlaze i na nábytku

V interiéru hraje velkou roli také podlaha s výraznými suky a prasklinami. Právě tento dřevěný povrch dubu se promítá i do ostatních částí interiéru – je na koupelnovém nábytku, vestavných skříních, knihovně i v dětském pokoji. Dýhu na nábytku nechali upravit tak, aby byla barevně shodná s podlahou.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Venkovní terasa působí, jako by byla součástí kuchyněFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám