Hlavní obsah

Rekonstrukce 4+kk v centru Prahy nízkonákladově: nepoznali byste, kde se majitelé snažili ušetřit

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech strávených v nájmu si manželé se třemi dětmi pořídili vlastní nemovitost v centru Prahy. Byt 4+kk byl sice prostorný, ale v nedobrém stavu. Cílem rekonstrukce bylo vytvořit hezké, příjemné bydlení za nízké náklady.

Článek

Když si pětičlenná rodina pořídila vlastní byt v Praze na Novém Městě, bylo jasné, že bez rekonstrukce se to neobejde. V bytě 4+kk o výměře 100 m² sice nebyl problém s prostorem, ale jednalo se o dům ze 40. let bez zásadních úprav, takže byly nezbytné stavební práce.

S přáním vytvořit s nízkými náklady pohodové bydlení, které bude ve všech částech přizpůsobené životu s dětmi, se obrátili na designérku Janu Vrkotovou ze studia Infinity Interiér.

Velké stavební úpravy

Největší část peněz spolkla stavba. Udělaly se nové instalace, podlahy i okna. Nenosné příčky se vybouraly a nové vznikly s ohledem na maximální využití prostoru. Vzniklý půdorys tak vytváří jakousi skládačku, kdy stěny mezi pokoji mají tvar ostrého S nebo tvoří výklenky. Původní dispozice mimo jiné neumožnovala uspokojivě umístit úložné prostory, které jsou pro velkou rodinu nezbytné, a nové řešení problém vyřešil.

Na úkor chodby se zvětšila koupelna a vznikla tu komora se šatnou a s technickým koutem pro pračku, sušičku, plynový kotel, rozvaděč elektronických zařízení i splachovací toaletu pro kočky.

Děti dělají domov

Hlavním přáním majitelů bylo navržení interiéru tak, aby akceptoval život s dětmi: mít možnost s nimi vařit, vystavovat jejich výtvarná díla a poskytnout jim prostor pro hry. Vznikly proto dva dětské pokoje – jeden pro předškolní holčičku, pokoj dvojčat zatím funguje jako herna, kde je umístěna pohovka pro rodiče. Postavení nových příček v chodbě umožnilo v herně vytvořit kout se zvýšeným patrem, pod nímž jsou šatní skříně a čtecí koutek, na který pak navazuje lezecká stěna, a je tu i houpačka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Nový půdorys interiéru tvoří jakousi skládačku, jejíž stěny mají tvary ostrého SFoto: Archiv Institutu bytového designu

Levnější materiály i použitý nábytek

„S ohledem na finance jsme použili levnější laminát při výrobě nábytku na míru, stejně jako starší vybavení z předchozího bydlení. Dražší dubové dýhy jsou použity na solitérních kusech nábytku, třeba v obývacím pokoji na komodě pro gramofon. Dubové parkety odkazují na stáří domu a stěrka a kovové konstrukce vnášejí do interiéru neokázalý vzhled,“ komentuje rekonstrukci designérka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V herně nechybí lezecká stěna, houpačka ani čtecí koutekFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohou do sedmého ročníku soutěže hlásit až do 28. února 2022. Novou kategorií je v tomto ročníku Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vítězové budou vyhlášeni 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám