Hlavní obsah
4,1
(23)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Upečte si vtipný hruškový koláč, kde ovoce nepřijde na těsto, ale do něj. A především – v celku! Těsto je z mandlí plných živin, zdravější špaldové mouky a pořádné dávky kakaa, které obsahuje spoustu antioxidantů. Co víc si přát...

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Chlebíček
  • 50 g kakaa
  • 50 ml alkoholu
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 4 ks vejce
  • 100 g špaldová mouka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g mletých mandlí
  • 3 ks hrušek
Něco navíc
  • 1 špetka mletého kardamomu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

Místo mandlí můžete dát do koláče i výraznější vlašáky nebo lískáčeFoto: Greta Blumajerová

02.

Kakao rozšlehejte s alkoholem (skvělé je amaretto, ale hodí se i brandy, koňak nebo rum) a zhruba stejným množstvím vody.

Foto: Greta Blumajerová

Kakao smíchejte s alkoholem. K mandlím se nejvíc hodí amaretto, ale nic nezkazíte ani koňakem nebo rumemFoto: Greta Blumajerová

03.

Změklé máslo utřete s cukrem. Přidejte sůl a postupně zapracujte všechna vajíčka, kakaovou směs, mouku, sodu a mleté mandle. Kdo má rád, přidá i špetku mletého kardamomu. Místo mandlí můžete použít i vlašské nebo lískové ořechy.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny ingredience kromě hrušek pak jednoduše smíchejteFoto: Greta Blumajerová

04.

Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a na závěr skoro až ke dnu vtiskněte celé hrušky (dala jsem tři, ale jestli máte menší plody, může jich být klidně víc). Hrušky neloupejte ani nekrájejte, pouze omyjte. Na koho připadne plátek i s kouskem jádřince, sám si ho pak snadno vyndá.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto nalijte do formy a do těsta vtiskněte hruškyFoto: Greta Blumajerová

05.

Pečte asi 45 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Foto: Greta Blumajerová

Po upečení budou z hrušek koukat jen špičkyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jak správně poznamenala naše fotografka Greta, tento koláč je ideální pro všechny, kdo nechtějí loupat ani krájet ovoce...Foto: Greta Blumajerová

Tip: Z hrušek můžete samozřejmě i vyříznout jádřince, pokrájet je na plátky a vyskládat na těsto – ať už v obdélníkové, nebo klasické koláčové formě.

Jste v pečení spíše tradicionalisté, nebo vám podobné nápady připadají zábavné?

Reklama

Načítám