Hlavní obsah
2,5
(42)
Foto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Foto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Vajíčkový salát bez vajec?! Porozhlédněte se ve zdravé výživě nebo orientálních potravinách po černé soli a uvidíte, že i špetka dá jídlům specifickou chuť a vůni vajec! Ať už vajíčka nejíte ze zdravotních, nebo etických důvodů, nemusíte se s touto klasikou rozloučit. A ještě si vychutnáte zdravější verzi!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g tofu natural
  • 1 lžička černé soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 5 ks ředkviček
  • 4 ks růžiček květáku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 4 hrsti listového salátu
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrst kaparů
Článek

Postup

01.

V malé misce rozmačkejte tofu s černou solí a kurkumou.

02.

Ředkvičky nakrájejte na kolečka, květák nastrouhejte na plátkovém struhadle, jarní cibulku nasekejte nadrobno. Vše spolu s nahrubo nasekaným listovým salátem vsypte do větší mísy.

03.

Přidejte jogurt (pro veganskou verzi sójový), hořčici, olivový olej, dle potřeby mírně osolte, opepřete a zlehka promíchejte.

04.

Vsypte nasekané kapary, polovinu rozmačkaného tofu a opět promíchejte. Podávejte posypané zbylým tofu a jarní cibulkou.

Foto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Díky černé soli, která voní po vajíčkách, nepoznáte, že v salátu nejsouFoto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Tip: Do salátu přidejte i cherry rajčátka. Místo černé soli, která kromě chloridu sodného obsahuje železo a síru, a právě proto vůní připomíná vajíčka, doporučuje autor receptu šéfkuchař Petr Klíma indickou směs koření Chunky Chat masala (ve složení je černá sůl také zahrnuta). Stojí za vyzkoušení.

Recept je z právě vycházející Luštěninové kuchařky, kde najdete další předkrmy, hlavní jídla i dezerty.

Reklama

Načítám