Hlavní obsah

Filmová moudra, která se dají aplikovat v životě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I z filmů se může člověk mnohé naučit o životě, mezilidských vztazích a podobně. Některé snímky jsou poučné od začátku do konce, v jiných zazní jen jedna, nebo dokonce žádná inspirativní věta. Jaké filmové hlášky v sobě ukrývají životní moudra?

Článek

Když rodič uděluje rady svému dítěti, většinou nepadají na úrodnou půdu, nebo je člověk ocení až časem. Některé filmy ovšem nabízejí nenásilnou cestu, jak se zábavnou formou trochu poučit.

Hitch: Lék pro moderního muže 

„Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale chvílemi, které nám berou dech.“

Tuto větu samozřejmě nemůžeme brát doslova, protože bez dýchání člověk nepřežije. I přesto stojí za zamyšlení a odkazuje k tomu, aby lidé život jen nepřežívali, ale skutečně prožívali a nevyhýbali se dobrodružstvím a životním výzvám. Věta byla použita v romantické komedii Hitch: Lék pro moderního muže (2005).

Foto: Profimedia.cz

Po boku Willa Smithe (51) si zahrála Eva Mendes (46)Foto: Profimedia.cz

Posel z Liptákova 

„Nepochválím-li se sám, nikdo to za mě neudělá.“

Další citát může na první pohled působit poněkud samožersky, ale má mnohem hlubší vyznění. Je to vlastně taková lekce sebelásky. Chválit se za věci, které se člověku povedly, je totiž nesmírně důležité. Jedině sebevědomý člověk v životě dosáhne, čeho chce. Toto moudro zaznělo ve hře českého génia Járy Cimrmana s názvem Posel z Liptákova (1977).

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Svěrák (84) je jedním z Cimrmanových duchovních otcůFoto: Profimedia.cz

Společnost mrtvých básníků 

„Nezáleží na tom, co lidi říkají. Slova a nápady mohou změnit svět.“

Kdyby lidé neměli nápady, společnost jako taková by se jen těžko mohla někam posunout. Proto je v této větě velké moudro, které říká, že někdy je potřeba jít proti všem a stát si za svým. Větu vypustil z úst Robin Williams (✝63) v dramatu Společnost mrtvých básníků (1989) jako učitel anglické literatury.

Foto: Profimedia.cz

Herec Robin Williams odešel před šesti lety dobrovolně ze životaFoto: Profimedia.cz

Temný rytíř 

„Svět je krutý. Jediné, co je v tomhle krutém světě morální, je náhoda. Nestranná a bez předsudků. Spravedlivá.“

Hláška o krutém světě moc optimisticky nezní, ale i ona je až mrazivě pravdivá. Člověka kupříkladu ani peníze a moc neochrání před přejetím autem. Hodně událostí je sice výsledkem řetězce okolností, ale mnohdy je to prostě jen náhoda. Jde o hlášku postavy Two-Face, kterou si zahrál Aaron Eckhart (52) ve filmu Temný rytíř (2008).

Foto: Profimedia.cz

Two-Face je sice záporná postava, ale občas z ní vypadne i nějaké moudroFoto: Profimedia.cz

Harry Potter a relikvie smrti

„Nelituj mrtvé, Harry, lituj živé. A především ty, co žijí bez lásky.“

Postava Albuse Brumbála ze série o Harry Potterovi, kterou si zahrál Michael Gambon (79), byla velmi moudrá, takže z ní podobné věty padaly docela často. Konkrétně tato je z filmu Harry Potter a relikvie smrti část 2 (2011). Truchlení sice ke smrti patří, ale mrtví nevědí, že jsou mrtví. A zbytečně dlouhé trápení člověka nikam neposune.

Foto: Profimedia.cz

Kouzelník s tolika zkušenostmi přeci nebude plácat blbostiFoto: Profimedia.cz

Muži v naději 

„Kdybychom občas neudělali něco, co se nesmí, tak si v životě neužijeme žádnou srandu.“

K odvaze trochu riskovat vybízela česká komedie Muži v naději (2011). Věta seděla nejen k postavě Rudolfa, ale i k jeho filmovému představiteli Bolku Polívkovi (70). Pravidla by se sice neměla porušovat, ale občas je fajn z nich v maličkostech vybočit, aby měl člověk na co vzpomínat.

Foto: Profimedia.cz

Bonvivánovi Polívkovi role vyloženě sedlaFoto: Profimedia.cz

Román pro ženy 

„Ideální muž je nebezpečný mýtus. Je to virus napadající ženskou realitu.“

Poslední hláška je z českého filmu Román pro ženy (2004), možná trochu překvapivě vyšla z úst muže, konkrétně ji vyslovil Marek Vašut (60) alias Oliver, tak jak mu to napsal autor knižní předlohy Michal Viewegh (58). Mnohé ženy se s obsahem jistě ztotožní. Hledání prince na bílém koni většinou přináší jen zklamání, a tak je obvykle prostě potřeba překousnout i nějaké ty mušky nebo větší mouchy.

Foto: Profimedia.cz

Za všechny muže Marek Vašut před lety přiznal, že ideál neexistujeFoto: Profimedia.cz

Načítám