Hlavní obsah

Odchody slavných. Kdo nás v roce 2019 opustil?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se řekne „odchody slavných roku 2019“, většina lidí si jistě vzpomene na Karla Gotta. Velikánů a významných osobností showbyznysu nás bohužel letos opustilo víc. Po kom nám bude smutno a čí písně, filmy nebo názory si budeme ještě dlouho připomínat?

Článek

Do hvězdného nebe odešlo letos mnoho velikánů a osobností. Obzvláště tragická byla první část roku, kdy jsme se rozloučili s Jiřím Pomejem (†54), Václavem Vorlíčkem (†88), Danielem Nekonečným (†52) nebo Věrou Bílou (†64), a následně pak podzim, kdy krátce po sobě odešli Karel Gott a Vlasta Chramostová. Rozdávali radost, bojovali za svobodu a bude těžké zvyknout si, že je už nikdy naživo neuvidíme ani neuslyšíme. A nejsou bohužel jediní.

Karel Gott (†80)

Letos oslavil s rodinou a přáteli 80. narozeniny, pracoval na knize a dokumentu, nevzdával se ani vystupování. Ale zdraví mu již nesloužilo, jak by si představoval. V roce 2015 byl Karlu Gottovi diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom, a ačkoli napoprvé boj s rakovinou vyhrál, podruhé již podlehl a 1. října v noci ve spánku obklopen rodinou zemřel. Je to legenda české populární hudby, miláček národa a milovník žen, čtyřnásobný otec a dvojnásobný dědeček. Radost dělal stovkami písní nejen u nás, ale i v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Takhle si ho budeme pamatovat: jako usměvavého elegantního gentlemanaFoto: Profimedia.cz

Václav Kotek (†66)

Vloni se Cimrmani rozloučili s Bořivojem Pencem (†82), letos zemřel další dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana. Václav Kotek měl v červenci tragickou nehodu: spadl ze schodů ve svém domě na Karlštejně a zlomil si vaz. V divadle začínal jako technická podpora, postupně se začlenil do inscenací a nakonec byl i mluvčím a manažerem souboru. Ve hře Vražda v salonním coupé se potkával také se svým synem Vojtou Kotkem (31).

Foto: Profimedia.cz

Život oblíbeného umělce ukončila tragická nehodaFoto: Profimedia.cz

Vlasta Chramostová (†92)

Ve věku nedožitých 93 let zemřela začátkem října jedna z našich nejvýraznějších hereckých osobností a signatářka Charty 77. V době disentu pořádala s manželem soukromá představení bytového divadla, byla jednou z osobností sametové revoluce a zazářila mimo jiné ve filmech Spalovač mrtvol (1968) nebo Je třeba zabít Sekala (1998). V roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla.

Foto: Profimedia.cz

Dramatický osud legendární herečky je pevně spjat s politickými událostmi 20. stoletíFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Srstka (†83)

Herec, kaskadér a dlouholetý moderátor televizního pořadu Chcete mě? zemřel v červenci po dlouhé nemoci. Nebyl hercem hlavních rolí, ale byl nezapomenutelný a jeho hláška „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ z filmu Marečku, podejte mi pero! (1976) zlidověla. V roce 1957 získal bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve vzpírání a jeho statná postava ho typově předurčovala k rolím rváčů a siláků.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled drsňák, přitom jemný člověk s velkou láskou ke zvířatůmFoto: Profimedia.cz

Františka Čížková (†67)

Není to tak dlouho, co podlehla rakovině módní guru Františka Čížková, výrazná tvář české módy. S mnoha známými osobnostmi ji pojilo velké přátelství a byla vyhlášená tím, že si v rámci módní policie nebere servítky a říká, co si o vkusu celebrit myslí. Za svoji českou mámu ji považovala zpěvačka Dara Rolins (47), která se svěřila, že plánovaly společnou dovolenou. O svých třináctých komnatách se Františka Čížková vypsala mimo jiné v knize To jsem já, Františka (2016) a měla v úmyslu napsat další. To se již bohužel nestane.

Foto: Profimedia.cz

Vždy zajímavě oblečená a pečlivě nalíčená, taková byla módní guruFoto: Profimedia.cz

Niki Lauda (†70)

Rakouský pilot formule 1 a trojnásobný mistr světa byl neuvěřitelný bojovník, který v roce 1976 jen několik týdnů po vážné nehodě, při které málem uhořel, sedl do svého monopostu a až do konce sezony se snažil znovu získat světový titul. Následky nehody ho trápily celý život, vloni podstoupil transplantaci plic a letos v květnu po vleklých zdravotních problémech zemřel. (Přečtěte si, jak na Nikiho Laudu vzpomínali jeho kolegové)

Foto: Profimedia.cz

Málem uhořel, ale nikdy se nevzdalFoto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld (†85)

Po dlouhé nemoci zemřel letos i legendární návrhář a fotograf, který byl považován za módní ikonu a propagátora nesmrtelné černo-bílé kombinace. Nosil vždy tmavé brýle, neodkládal kožené rukavice, přátelil se s Annou Wintour (70) a od roku 1982 se datovala jeho srdeční spolupráce s módním domem Chanel. Byl uznávaný i obávaný, nebral si servítky a klidně o Pippě Middleton (36) řekl, že by měla ukazovat jen zadek.

Foto: Profimedia.cz

Muž známý nejen svým talentem, ale i nepříjemnou prostořekostíFoto: Profimedia.cz

Luke Perry (†52)

Měl se ženit, měl se vrátit do seriálu Beverly Hills 90210, měl toho zkrátka hodně před sebou. Představitel Dylana McKaye však letos v březnu podlehl následkům mrtvice. Jeho kamarádi a kolegové na něj vzpomínají jako na láskyplného a vstřícného chlapa. S Jasonem Priestleym (50), představitelem seriálového Brandona Walshe, jej pojilo téměř třicetileté přátelství. Řekl o něm, že Perryho svíčka hořela dvakrát jasněji, bohužel ale i dvakrát rychleji.

Foto: Profimedia.cz

Tuhle smrt nikdo nečekal! Ale mozková příhoda byla příliš rozsáhláFoto: Profimedia.cz

Marie Fredriksson (†61)

Je to pár dní, co Švédsko zahalil smutek. Smrt zpěvačky z kapely Roxette, která byla považována za národní klenot, zasáhla všechny. Od roku 2002 bojovala s nádorem na mozku, a i když se zdálo, že nad rakovinou zvítězila, a dokonce zase koncertovala, v roce 2016 se jí nemoc vrátila a zpěvačka ji již nepřemohla. Její parťák Per Gessle (60) řekl, že mu byla přes 40 let skvělou přítelkyní, která dodávala barvy jeho černobílým písním.

Foto: Profimedia.cz

Krásná žena s krásným hlasem dokázala vyprodat obrovské sály po celém světěFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám